Corak Tidur Sihat

Hati-hati, ini adalah 3 bahaya tidur di perut anda untuk kesihatan •

Apakah kedudukan tidur kegemaran anda? Adakah anda tidur di punggung, di sebelah kanan atau kiri, atau di perut? Jawapannya pasti berbeza. Namun, jika anda terbiasa tidur di perut setiap malam, anda harus segera mengubah kebiasaan ini. Bukan hanya membuat badan berasa sakit, sering tidur di perut anda sebenarnya boleh mencetuskan penyakit serius. Bagaimana ia boleh berlaku?

Kesan tidur di perut anda untuk diperhatikan

Anda mungkin telah mencuba posisi tidur yang berbeza untuk tidur dengan lebih nyenyak dan selesa. Sebilangan orang mendakwa bahawa tidur dalam posisi ini dapat membantu mereka tidur dengan lebih nyenyak.

Malangnya, posisi tidur yang rawan telah dinamakan posisi tidur yang paling teruk untuk kesihatan, anda tahu. Walaupun ia dapat membantu mencegah apnea tidur dan berdengkur, para pakar bersetuju bahawa tidur di perut anda membawa lebih banyak risiko daripada faedah kesihatan.

Beberapa bahaya tidur di perut anda untuk kesihatan termasuk:

1. Sakit belakang

Orang yang sering tidur dalam posisi ini setiap malam sering mengadu sakit ketika bangun tidur. Lokasi kesakitan berbeza-beza, mulai dari sakit leher, sakit belakang, hingga sakit sendi.

Ini biasanya disebabkan oleh kedudukan tidur yang salah. Sekiranya ini berlaku, ini akan mempengaruhi kualiti tidur anda.

Kesakitan ketika tidur di perut anda boleh membangunkan anda di tengah malam, mengurangkan bilangan jam anda tidur. Akibatnya, anda mungkin merasa tidak selesa dan mengantuk pada keesokan harinya.

Ya, tidur dalam keadaan badan menghadap tilam sememangnya tidak baik untuk punggung anda. Sebabnya, kedudukan ini dapat menekan dan meregangkan tulang belakang.

Ini berlaku kerana berat badan anda berpusat di bahagian tengah badan, alias tulang belakang. Semasa anda tidur di perut, tekanan pada bahagian tengah anda menjadi tidak seimbang, menyebabkan sakit belakang.

Lebih-lebih lagi, tulang belakang adalah saluran utama yang dipenuhi dengan banyak saraf badan. Sekiranya tulang belakang mengalami kesakitan, secara automatik saraf badan di dalamnya akan terganggu.

Anda mungkin merasakan sensasi seperti mati rasa atau kesemutan ketika anda bangun. Ini boleh menyebabkan rasa tidak selesa pada bahagian badan tertentu.

2. Leher kaku

Seperti sakit belakang, tidur dalam keadaan rawan juga boleh menyebabkan sakit leher atau leher kaku. Sebabnya, semasa tidur, anda mesti bernafas, jadi mustahil untuk merendam wajah anda ke bantal.

Secara sedar, ketika tidur di perut, anda akan memusingkan leher ke kanan atau kiri semasa tidur. Akibatnya, leher dan tulang belakang anda menjadi tidak sejajar dan ini boleh membawa maut.

Memang benar, anda mungkin tidak akan merasakan sakit leher pada kali pertama anda tidur dalam posisi ini. Walau bagaimanapun, sendi leher akan bergeser sedikit demi sedikit semasa anda berada dalam kedudukan itu.

Ini boleh menyebabkan kerosakan serius jika tidak dirawat dengan cepat. Salah satu keadaan yang mungkin anda alami akibat tidur di perut adalah mengalami kekejangan leher yang teruk.

Dari segi perubatan, leher kaku juga dikenali sebagai cakera herniated. Cakera Herniated Ini adalah keadaan apabila cakera di vertebra serviks muncul dan pecah.

Cakera yang bocor ini akan mengeluarkan gelatin di dalamnya yang kemudian dapat merengsakan tulang belakang. Anda akan merasa sakit yang luar biasa dan memerlukan rawatan segera sekiranya anda mengalami ini.

Sekiranya anda tidak mahu mengalami keadaan ini, lebih baik mengelakkan tidur dalam keadaan rawan.

3. Janin dihimpit

Wanita yang hamil sering merasa sukar untuk mencari posisi tidur yang boleh menjadikan mereka selesa dan selamat. Sebenarnya, anda memerlukan tidur yang berkualiti agar kesihatan ibu dan bayi terjaga.

Walau bagaimanapun, anda harus mengelakkan tidur di perut semasa mengandung. Ini kerana berat badan yang berlebihan di perut dapat memberi tekanan pada tulang belakang dan benar-benar mencetuskan sakit belakang.

Tidak hanya memberi kesan pada bahagian ibu, bayi anda juga akan terjepit jika anda memaksanya tidur di perutnya. Akibatnya, pertumbuhan dan perkembangan janin di rahim terganggu.

Peraturan tidur perut perlu diingat

Anda mungkin termasuk orang yang biasa tidur dalam posisi ini setiap malam. Sebenarnya, walaupun anda telah mencuba posisi tidur yang lain, anda masih akan merasa selesa untuk tidur di posisi ini.

Sebenarnya, tidak menjadi masalah jika anda ingin meneruskan kebiasaan. Walau bagaimanapun, ikuti beberapa petua dari Sleep Advisor di bawah untuk mengekalkan kualiti tidur:

  • Sentiasa pilih bantal nipis, atau jika perlu, jangan gunakan bantal sama sekali semasa tidur. Semakin nipis bantal yang anda gunakan, semakin kecil risiko sakit leher.
  • Pilih tilam yang baik untuk tidur dalam keadaan rawan. Biasanya, bantal yang lebih kaku akan terasa lebih selesa untuk posisi tidur ini.
  • Letakkan bantal di bawah pelvis anda untuk meningkatkan kualiti tidur. Ini memastikan tulang belakang berada dalam kedudukan lurus, mengurangkan tekanan berlebihan di kawasan tersebut.
  • Lakukan regangan pada waktu pagi. Peregangan sedikit selama 5 minit dapat mengembalikan ketegangan otot badan dan membantu memberikan kesegaran pada waktu pagi.

Namun, ada beberapa perkara penting yang memerlukan perhatian anda. Pastikan bahawa anda sihat dan tidak mempunyai sejarah penyakit tertentu yang mungkin bertambah buruk jika anda kekal dalam kedudukan ini, seperti penyakit jantung atau sesak nafas.

Namun, seboleh mungkin hindari kebiasaan tidur yang satu ini agar tidur anda menjadi lebih nyenyak dan selamat untuk kesihatan. Terdapat banyak posisi tidur yang lebih baik untuk keadaan kesihatan anda.