Kesihatan lelaki

Kenali 7 Punca Kebotakan Lelaki pada Usia Awal •

Apabila rambut mula rontok dengan kerap, kebanyakan lelaki mungkin bimbang akan botak. Dipetik dari Mayo Clinic, biasanya rambut anda akan rontok sebanyak 50-100 helai sehari. Ini bukan penyebab kebotakan, kerana rambut baru akan tumbuh semula.

Masalah akan timbul sekiranya banyak rambut gugur tetapi tidak disertai dengan pertumbuhan rambut baru. Keadaannya boleh bertambah buruk jika folikel rambut mula pecah dan diganti dengan tisu parut.

Sekiranya ini berlaku, anda mungkin berakhir dengan kepala botak yang biasanya ditakuti oleh lelaki, terutama mereka yang masih muda. Jadi, apakah penyebab kebotakan corak lelaki?

Pelbagai penyebab kebotakan corak lelaki

Kebotakan bermula dari keguguran rambut yang boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Beberapa faktor yang boleh menyebabkan kebotakan adalah keturunan, perubahan hormon, keadaan perubatan, atau ketika anda sedang minum ubat.

1. Faktor keturunan

Kebotakan corak lelaki pada usia dini disebabkan oleh keturunan atau genetik. Kebotakan corak lelaki ( kebotakan corak ) berbeza dengan kebotakan corak wanita. Kebotakan corak lelaki boleh berlaku secara beransur-ansur dan dalam corak yang dapat diramalkan.

Kebotakan biasanya bermula dengan garis rambut surut di dahi, disertai dengan bintik-bintik botak kecil atau kawasan bulat di kulit kepala. Pada wanita, kebotakan biasanya bermula dengan keadaan rambut yang menipis.

Kebotakan lelaki dan wanita boleh disebabkan oleh alopecia androgenetik yang merupakan faktor keturunan dan dipengaruhi oleh hormon androgen, iaitu dihydrotestosteron (DHT).

Setiap rambut di kepala anda mempunyai kitarannya sendiri. Rambut yang hilang kemudiannya akan diganti dengan rambut baru. Folikel rambut yang hilang diganti dengan rambut baru dengan ukuran yang sama.

Namun, apa yang berlaku pada awal kebotakan adalah bahawa folikel rambut mengecut sehingga rambut baru tumbuh lebih tipis dan halus pada wanita. Manakala pada lelaki rambut tumbuh lebih pendek dan halus. Folikel rambut menyusut dan kitaran pertumbuhan rambut berakhir sehingga tidak ada rambut baru yang tumbuh.

Lelaki secara amnya botak lebih cepat daripada wanita. Pada lelaki, kebotakan boleh berlaku pada awal akil baligh. Faktor keturunan boleh mempengaruhi pada usia berapa anda mula botak dan juga kadar kebotakan.

2. Perubahan hormon

Perubahan atau ketidakseimbangan hormon badan boleh menyebabkan anda mengalami keguguran rambut yang menyebabkan kebotakan rambut. Salah satu hormon yang berkaitan dengan pertumbuhan rambut adalah hormon androgen atau hormon seks lelaki.

Salah satu fungsi hormon androgen adalah untuk mengatur pertumbuhan rambut. Penyelidikan menunjukkan bahawa kebotakan pola lelaki berkaitan dengan hormon androgen.

Pada wanita, perubahan hormon androgen biasanya terjadi setelah menopaus, yang boleh menyebabkan keguguran rambut dan kebotakan pada usia pertengahan. Walau bagaimanapun, sebilangan pakar mengatakan bahawa ini tidak berkaitan langsung.

Selain menopaus, perubahan hormon pada wanita juga dapat terjadi semasa kehamilan dan kelahiran. Semasa kehamilan dan kelahiran, wanita biasanya juga mengalami keguguran rambut. Selain itu, kerana beberapa hormon dipengaruhi oleh kelenjar tiroid, masalah dengan kelenjar tiroid juga dapat menyebabkan keguguran rambut.

3. Keadaan dan penyakit perubatan tertentu

Sekiranya semua folikel rambut mempunyai ukuran yang sama atau keguguran rambut tiba-tiba, ini mungkin disebabkan oleh faktor selain keturunan, seperti keadaan perubatan atau penyakit tertentu yang anda alami.

Keadaan ini boleh menyebabkan ruam, kemerahan, sakit, kulit kepala mengelupas, keretakan rambut, kebotakan separa, atau corak keguguran rambut yang tidak biasa yang menyertai keguguran rambut yang menyebabkan kebotakan.

Terdapat pelbagai keadaan perubatan yang boleh menyebabkan rambut gugur dan menyebabkan kebotakan, seperti di bawah.

  • Gangguan kelenjar tiroid
  • Anemia
  • Penyakit autoimun, seperti lupus
  • Jangkitan kelamin, seperti sifilis
  • Tinea capitis, jangkitan kulat pada kulit kepala
  • Sindrom ovarium polikistik (PCOS), biasanya berlaku pada wanita

Sistem ketahanan badan atau sistem imun boleh menyerang folikel rambut. Ini menyebabkan rambut gugur secara tiba-tiba, meninggalkan kesan halus di kulit kepala, dan juga menghasilkan tompok botak seperti bulatan kecil di kulit kepala. Rambut gugur yang disebabkan oleh sistem imun biasanya disebut sebagai keguguran rambut alopecia areata.

4. Kesan sampingan rawatan dan terapi

Rambut gugur akibat kebotakan juga disebabkan oleh ubat-ubatan atau rawatan yang sedang dilakukan. Keadaan ini boleh disebabkan oleh pengaruh ubat-ubatan yang digunakan oleh penghidap barah, arthritis (arthritis), kemurungan, gangguan jantung dan saluran darah, tekanan darah tinggi (hipertensi), dan kontraseptif.

Terapi barah, seperti kemoterapi atau radioterapi yang dilakukan di kawasan leher dan kepala juga berpotensi menyebabkan keguguran rambut menjadi kebotakan beberapa minggu setelah rawatan dijalankan.

Berjumpalah dengan doktor jika anda mengalami keguguran rambut setelah minum ubat atau menjalani terapi tertentu, terutamanya jika keadaan ini disertai dengan aduan kesihatan yang lain.

5. Tekanan yang teruk

Kebotakan pada usia muda akibat keguguran rambut juga dapat terjadi akibat tekanan yang melampau yang dialami, seperti berpisah dengan pasangan atau kematian anggota keluarga. Dalam beberapa keadaan, tekanan yang teruk juga boleh menyebabkan gangguan psikologi yang dikenali sebagai trichotillomania.

Selain itu, trauma fizikal seperti pembedahan, pemulihan pasca penyakit, atau masalah kesihatan yang berterusan juga dapat mempercepat proses keguguran rambut.

Secara amnya, badan akan kembali normal setelah faktor penyebab tekanan hilang dan mencegah keguguran rambut kembali. Sekurang-kurangnya sebilangan orang memerlukan 6-9 bulan agar keadaan rambut kembali normal.

6. Penggunaan produk penjagaan rambut

Walaupun jarang dilakukan oleh lelaki, tetapi terlalu kerap mencuci syampu, peluntur , pewarnaan rambut, dan rawatan rambut lain menyumbang kepada penipisan rambut yang menjadikannya rapuh dengan cepat. Bagi lelaki yang berambut panjang, kebiasaan mengikat rambut terlalu ketat juga terdedah kepada kerosakan dan kerosakan rambut.

Sekiranya anda mempunyai kebiasaan yang merosakkan rambut anda, hentikan segera. Dalam beberapa kes, rambut dapat tumbuh semula dengan normal jika sumber masalahnya dihilangkan.

7. Kekurangan nutrien tertentu

Dipetik dari Persatuan Akademi Dermatologi Amerika Tahap vitamin B yang rendah - terutamanya vitamin B7 atau biotin, protein, zat besi, dan zink dalam badan boleh menyebabkan anda berisiko kehilangan rambut. Ini disebabkan oleh diet yang buruk atau diet rendah protein.

Makan jenis makanan tertentu, seperti daging, ikan, produk tenusu, kacang-kacangan, sayur-sayuran, dan buah-buahan dapat membantu memenuhi keperluan pemakanan tubuh sehingga rambut dapat tumbuh normal kembali. Sementara itu, jika anda mengikuti program diet, lebih baik berjumpa doktor atau pakar pemakanan.

Anda perlu melakukan pelbagai kaedah untuk menangani kebotakan corak lelaki, kerana keadaan ini pasti akan mempengaruhi keyakinan anda. Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda mengalami keguguran rambut yang berpotensi menyebabkan kebotakan.

Doktor akan menjalankan diagnosis untuk mengetahui punca rambut botak, untuk kemudian menentukan rawatan yang sesuai, misalnya dengan ubat-ubatan (minoxidil atau finasteride) atau pemindahan rambut.