Penyakit berjangkit

Bahaya Antibiotik dan Antivirus untuk COVID-19 Tanpa Preskripsi Doktor

Mengubati COVID-19 dengan ubat antivirus dan antibiotik tanpa preskripsi doktor boleh menyebabkan kerosakan organ yang boleh membawa maut.

Pada kebanyakan orang, jangkitan COVID-19 mungkin tidak simptomatik atau ringan. Mereka boleh mengasingkan diri di rumah, tetapi itu tidak bermakna mereka boleh mengubati diri sendiri dengan ubat-ubatan tanpa preskripsi doktor.

Bahaya merawat COVID-19 dengan ubat antivirus dan antibiotik tanpa preskripsi doktor

Akhir-akhir ini, terdapat banyak mesej yang beredar yang mengandungi ubat resep untuk COVID-19 di media sosial, dalam kumpulan sembang, atau dikirim secara individu ke pihak yang dijangkiti COVID-19. Mesej tersebut mengandungi nasihat mengenai penggunaan beberapa jenis ubat seperti Azithromycin, Favipiravir, dan Dexamethasone untuk merawat COVID-19.

Cadangan rawatan seperti ini sering datang dari rakan, jiran, atau saudara mara COVID-19 yang terselamat, sehingga dianggap berkesan. Walaupun ubat itu adalah ubat kuat yang hanya boleh dibeli dengan preskripsi doktor.

“Inilah yang terjadi dalam masyarakat, ada orang yang mengambil azithromisin hingga 10 hari. Dos dan jangka masa minum yang tidak sesuai ini boleh merosakkan hati dan ginjal, ”kata dr. Muhammad Alkaff, SpPd, pakar perubatan dalaman di Friendship Hospital.

Penggunaan antibiotik secara melulu berpotensi menimbulkan masalah baru di tengah wabah yang masih belum dapat ditangani. Tetapi sayangnya, antibiotik dan ubat antivirus ini dapat diperoleh dengan mudah di farmasi tidak rasmi atau kedai dalam talian. Ini membuka peluang kepada orang ramai untuk membeli ubat tersebut secara bebas.

Apa itu Azithromycin, Favipiravir, Dexamethasone?

Azithromycin adalah antibiotik yang digunakan untuk merawat jangkitan bakteria. Azithromycin digunakan untuk rawatan pesakit COVID-19 kerana mempunyai peranan sebagai antivirus. Walau bagaimanapun, ubat ini hanya diresepkan kepada pesakit COVID-19 mengikut kriteria tertentu mengikut penilaian doktor. Pengambilan antibiotik yang tidak diperlukan meningkatkan kerentanan tubuh terhadap jangkitan dan mengakibatkan penentangan terhadap rawatan antibiotik di masa depan.

Manakala favipiravir atau avigan adalah ubat antivirus yang penggunaannya mesti diresepkan oleh doktor. Kemudian d-examethasone adalah kelas ubat steroid kortikosteroid. Ubat ini biasanya digunakan untuk merawat keradangan, gangguan pencernaan, asma, dan reaksi alergi.

Kadang-kadang, dexamethasone juga digunakan dalam rawatan jenis kanser tertentu. Setelah melalui ujian klinikal, Dexamethasone terbukti berkesan menyelamatkan pesakit COVID-19 dari keadaan kritikal.

Oleh itu, penggunaan ubat ini diberikan oleh doktor kepada pesakit COVID-19 di hospital yang berada dalam keadaan kritikal.

Penggunaan ubat keras tanpa bimbingan perubatan boleh menyebabkan kelewatan dalam rawatan yang betul, memburukkan keadaan, dan meningkatkan tahap kesakitan.

Rawatan COVID-19 berbeza bagi setiap orang

Setiap orang yang dijangkiti COVID-19 mesti mendapatkan rawatan sekurang-kurangnya sekali untuk mendapatkan preskripsi ubat yang betul. Doktor dapat menilai keadaan pesakit, baik dari gejala yang dialami dan dari sejarah penyakit yang dihidapinya.

"Setiap orang yang dijangkiti COVID-19 mesti berjumpa doktor, boleh telemedicine, sekurang-kurangnya sekali setelah disahkan positif," kata Alkaff menekankan pentingnya berunding dengan doktor.

Ini kerana rawatan COVID-19 untuk setiap orang berbeza bergantung pada tahap gejala dan mengikut tahap penyakit yang panjang.

Berdasarkan masa penyakit ini, terdapat tiga fasa jangkitan COVID-19, iaitu fasa 1, fasa 2A-2B, dan fasa 3. Dalam setiap fasa ini, rawatan yang diperlukan adalah berbeza.

"Dalam kepialu, tidak peduli berapa lama jangkitan itu berlangsung, penyembuhannya tetap sama. Tetapi dalam COVID-19, ubatnya berbeza, "jelas Alkaff.

“COVID-19 adalah penyakit yang memerlukan kehati-hatian dalam menentukan fasa-fasanya kerana terapi tidak sama dari hari ke hari mengikut fasa kronologi. Sebagai contoh, ubat anti-radang, ubat tersebut tidak boleh diberikan sama sekali kepada pesakit COVID-19 fasa 1 dan 2, "jelasnya.

Selain dibezakan mengikut fasa, rawatan untuk COVID-19 juga ditentukan berdasarkan tahap penyakit. Terdapat lima darjah gejala COVID-19, iaitu gejala tanpa gejala, gejala ringan, gejala sederhana, gejala teruk, dan kritikal. Pada setiap tahap gejala ini, ubatnya berbeza.

Gejala asimtomatik dan ringan dapat mengasingkan diri di rumah tetapi tetap dalam pemantauan. Sementara itu, gejala sederhana, teruk, dan kritikal mesti dimasukkan ke hospital dan ada ubat yang hanya boleh diberikan di hospital.

Penilaian terhadap gejala dan fasa penyakit dapat dilakukan oleh dokter sehingga perawatan yang diterima sesuai dengan keperluan, baik jenis obat, dosis, atau jangka waktu pengambilannya. Ini berlaku terutama pada pesakit dengan komorbiditi, kerana ubat-ubatan tertentu boleh bertentangan dengan komorbiditi mereka.

Kementerian Kesihatan telah menyediakan perkhidmatan telemedicine percuma untuk pesakit COVID-19 yang mengasingkan diri di rumah. Perkhidmatan ini berlaku untuk pesakit yang menjalankan ujian PCR di makmal yang berafiliasi dengan Kementerian Kesihatan.

Mereka yang mendapat keputusan positif secara automatik akan menerima mesej WhatsApp yang mengandungi pautan dan kod baucar untuk pendaftaran telemedicine percuma. Perkhidmatan perundingan dalam talian boleh dilakukan di salah satu daripada 11 platform perkhidmatan telemecine dengan kerjasama Kementerian Kesihatan.

Setelah berunding dalam talian, pesakit akan mendapat preskripsi ubat yang sesuai dengan keadaannya dan boleh ditebus di farmasi Kimia Farma terdekat.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌