Kesihatan lelaki

Kenali DHT, hormon pemicu kebotakan yang mungkin anda miliki

Ketika lelaki semakin tua, salah satu masalah yang timbul adalah mulai mengalami kebotakan. Kebotakan boleh membuat lelaki kurang yakin dengan penampilannya. Jadi untuk mengelakkannya, ramai lelaki menggunakan produk penjagaan rambut untuk merangsang pertumbuhan rambut semula. Namun, adakah anda tahu apa yang mencetuskan kebotakan? Salah satunya adalah hormon dihydrotestosteron (DHT).

Apakah hormon dihidrotestosteron (DHT)?

Dihydrotestosteron atau DHT adalah hormon atau hormon androgen yang mencetuskan perkembangan ciri-ciri lelaki, seperti pertumbuhan rambut di dada, suara yang mendalam, dan peningkatan jisim otot. Hormon ini dihasilkan dengan menukar testosteron menjadi dihydrotestosteron dengan bantuan enzim tertentu.

Kira-kira 10% testosteron dalam tubuh lelaki dan wanita ditukar menjadi dihydrotestosteron. Pada masa baligh jumlah hormon yang diubah mungkin jauh lebih tinggi untuk menyokong perubahan yang berlaku pada masa baligh. Hormon DHT mempunyai kesan yang lebih kuat daripada testosteron.

Apakah fungsi hormon DHT dalam badan?

Hormon DHT telah mula berfungsi pada tubuh sejak janin. Semasa perkembangan janin, hormon DHT berperanan dalam perkembangan zakar dan prostat. Selanjutnya, DHT berperanan dalam perubahan yang berlaku pada lelaki pada awal akil baligh.

DHT memicu zakar dan prostat lelaki untuk berkembang ketika dia memasuki masa baligh. Selain itu, hormon ini juga merangsang pertumbuhan rambut di kemaluan dan badan lelaki.

Pada wanita, hormon DHT juga dijumpai tetapi perannya tidak diketahui. Beberapa kajian menunjukkan hormon DHT boleh menyebabkan pertumbuhan rambut kemaluan semasa akil baligh pada wanita.

Bagaimana hormon DHT boleh mencetuskan kebotakan?

Hormon DHT sebenarnya memainkan peranan penting dalam badan. Tanpa adanya hormon ini, rambut kemaluan, rambut ketiak, dan rambut janggut tidak dapat tumbuh. Namun, kehadiran hormon ini juga nampaknya mendatangkan masalah bagi sebilangan orang.

Satu kajian mendapati bahawa folikel pada kulit kepala botak mengandungi kadar hormon DHT yang lebih tinggi daripada hormon DHT pada kulit kepala yang tidak botak. Beberapa penyelidik percaya bahawa kebotakan pola lelaki pada beberapa individu disebabkan oleh kerentanan terhadap tahap androgen normal (terutamanya DHT) yang dipindahkan secara genetik.

Terdapat beberapa cara yang boleh menjadikan kesan hormon DHT lebih besar pada beberapa individu sehingga boleh menjadi pemicu kebotakan seperti di bawah.

  • Peningkatan reseptor hormon DHT pada folikel rambut di kepala
  • Meningkatkan pengeluaran hormon DHT pada asalnya
  • Terdapat peningkatan kepekaan reseptor androgen
  • Terdapat peningkatan testosteron yang bertindak sebagai pendahulu kepada hormon DHT
  • Peningkatan hormon DHT yang dihasilkan oleh badan di tempat lain

Walaupun wanita mempunyai kadar DHT hormon yang lebih rendah daripada lelaki, tahap DHT hormon yang normal juga boleh menyebabkan keguguran rambut yang boleh menyebabkan kebotakan pada wanita. Ini kerana sebilangan wanita agak sensitif terhadap hormon ini.

Ya, tahap hormon DHT yang tidak seimbang dalam tubuh lelaki dan wanita boleh mencetuskan kebotakan. Hormon berfungsi paling baik ketika seimbang, termasuk hormon DHT.

Semakin banyak testosteron badan anda berubah menjadi DHT, semakin besar risiko anda menjadi botak. DHT adalah musuh folikel rambut di kepala anda. DHT dapat mengecilkan folikel rambut di kepala, sehingga mustahil rambut sihat dapat bertahan. Kesannya, ia menyebabkan keguguran rambut. Jadi, walaupun kebotakan dipengaruhi oleh hormon testosteron dalam tubuh, hormon DHT dapat dianggap sebagai salah satu pencetus utama untuk kebotakan.