Kesihatan wanita

5 Cara Melambatkan Menopaus pada Zaman Pertengahan -

Menopaus sebenarnya adalah fenomena semula jadi yang akan dialami oleh setiap wanita. Namun, tidak sedikit wanita yang takut atau tidak bersedia. Selain itu, tidak jarang anda juga boleh mengalami menopaus awal. Adakah cara yang boleh dilakukan untuk melambatkan atau melambatkan permulaan menopaus? Ini adalah penjelasan penuh.

Kaedah untuk melambatkan menopaus

Menopaus adalah keadaan yang akan dialami oleh setiap wanita dan disebut sebagai titik perubahan dalam kehidupan wanita.

Memetik dari Cleveland Clinic, menopaus adalah tahap kehidupan ketika anda tidak lagi mengalami haid.

Ini adalah keadaan penuaan yang normal dan menandakan berakhirnya tempoh pembiakan.

Walaupun setiap orang dapat mengalami gejala perimenopause secara berbeza, tanda-tanda yang muncul sering kali cukup mengganggu.

Contohnya, kitaran haid yang tidak teratur, mengalami masalah tidur, perubahan mood, dan panas terik.

Menopaus boleh berlaku dalam lingkungan usia 40-50 tahun bergantung kepada keadaan kesihatan badan anda. Walau bagaimanapun, salah satu penentu menopaus adalah keturunan.

Anda tidak dapat mencegah menopaus, tetapi anda mungkin dapat mengurangkan kadar komplikasi dengan memperlahankan keadaan.

Berikut adalah petua agar anda tidak mengalami putus haid dengan cepat.

1. Bersenam secara berkala

Menopaus awal boleh berlaku apabila anda tidak mengekalkan tubuh yang sihat sehingga toksin dalam badan terus berkumpul.

Selain itu, anda tidak pernah melakukan aktiviti fizikal seperti sukan yang juga boleh mencetuskan penuaan pramatang.

Oleh itu, salah satu cara untuk melambatkan atau melambatkan menopaus adalah dengan melakukan senaman secara teratur.

Ini kerana toksin dalam badan akan keluar bersama dengan peluh. Kemudian, faedah lain ialah ia dapat meningkatkan peredaran darah dan melancarkan kitaran haid anda.

Bukan hanya itu, senaman secara teratur juga bermanfaat untuk meningkatkan kekuatan tulang. Kerana semasa menopaus, anda boleh mengalami kehilangan ketumpatan tulang.

2. Makan makanan yang kaya dengan nutrien dan nutrien

Dengan bertambahnya usia, hormon pembiakan juga dapat menurun.

Salah satunya, ovari mula menghasilkan kurang hormon estrogen dan progesteron. Ini juga penyebab menopaus.

Oleh itu, anda juga boleh melakukan petua untuk menunda atau tidak melalui menopaus dengan cepat dengan memakan makanan yang kaya dengan nutrien dan nutrien.

Kemudian, anda juga boleh makan makanan yang menunda haid dengan bahan-bahan seperti fitoestrogen (soya), asid lemak omega, dan kacang-kacangan.

Di samping itu, makanan dengan pemakanan dan pemakanan yang seimbang juga bermanfaat untuk mengekalkan berat badan.

Lebih-lebih lagi, ketika gejala menopaus muncul, ada kemungkinan anda akan mengalami kenaikan berat badan.

3. Mengekalkan corak tidur

Sebilangan orang mesti atau masih menghadapi masalah untuk tidur. Tidak ada salahnya mengubah tabiat anda mulai sekarang untuk meningkatkan kualiti tidur.

Perkara yang boleh anda lakukan ialah mengubah jadual tidur, bersenam, menghindari kafein, dan belajar teknik relaksasi.

Ini juga merupakan cara untuk melambatkan dan mencegah gejala menopaus yang mengganggu, iaitu sukar tidur.

Apabila gejala muncul, anda boleh cuba mengatasi beberapa cara di atas.

4. Mengambil kalsium dan vitamin D

Vitamin D mempunyai fungsi untuk melindungi tubuh dari penyakit, mencegah penuaan dini, dan meningkatkan keseimbangan hormon.

Tidak ada yang salah bagi anda untuk selalu mengambil makanan tambahan atau makanan yang mengandungi vitamin D sebagai cara untuk melambatkan menopaus.

Begitu juga dengan menjaga pengambilan kalsium. Kedua-dua ramuan ini dapat membantu anda mengekalkan kepadatan tulang dan mencegah kehilangan tulang semasa menopaus.

5. Berhenti merokok

Memetik dari Mayo Clinic, merokok boleh meningkatkan risiko penyakit jantung, strok, osteoporosis, barah, dan pelbagai masalah kesihatan yang lain.

Merokok juga dapat meningkatkan risiko menopaus pramatang serta gejala seperti: kilat panas. Harap maklum bahawa merokok boleh menghalang peredaran darah di dalam badan anda.

Semakin sedikit darah yang mengalir ke rahim dan ovari, semakin besar kemungkinan anda mengalami kitaran haid yang tidak teratur.

Jadi, boleh dikatakan bahawa berhenti merokok juga merupakan salah satu petua untuk melambatkan menopaus pada masa yang sama.

Telah dijelaskan sedikit di atas bahawa menopaus bukanlah keadaan yang dapat dicegah.

Namun, tidak ada salahnya berusaha menjaga kesihatan anda seawal mungkin agar gejala menopaus yang dirasakan kemudian tidak terlalu berat.

Sebaiknya berjumpa doktor untuk mendapatkan pemahaman yang lebih jelas dan dapat menyesuaikan diri dengan keadaan kesihatan semasa.

Oleh itu, tunggu apa lagi, mari lakukan pelbagai perkara di atas untuk membantu melambatkan atau melambatkan menopaus.