Kesihatan mental

Seorang teman wanita yang pelik mengenai wang, ini adalah 5 petua pintar untuk menanganinya •

Tidak ada salahnya menjadi berjimat dan berjimat untuk menyelamatkan masa depan. Namun, apa yang berlaku sekiranya teman lelaki itu terlalu pelit? Sukar untuk dijemput ke Mingguan Malam dengan alasan ingin menjimatkan wang, selalu menuntut untuk membayar ini dan itu, bahkan sehingga tekun dalam mengumpulkan pinjaman yang mungkin tidak banyak.

Ini bukan persoalan, apalagi menuduh anda sebagai material atau gila wang. Namun, jika dia selalu menghitung wang sehingga benar-benar merugikan anda, hubungan antara anda berdua tidak boleh dikatakan sihat, anda tahu! Tidak ada yang mahu mempunyai teman wanita pelit seperti Uncle Scrooge, bukan? Lalu, bagaimana menanganinya?

Cari pertama, teman wanita pelit atau hanya menjimatkan?

Sekiranya anda merasakan bahawa teman lelaki anda selalu enggan membelanjakan wang semasa anda bersama, pertama-tama cari tahu mengapa dia boleh mengira wang sebelum menuduhnya benar-benar pelit.

Pelit dan berjimat kadangkala sukar dibezakan, tetapi pada hakikatnya mereka berbeza. Teman lelaki itu mungkin hemat kerana anggarannya biasa-biasa saja, dia menabung untuk keperluan peribadinya yang memerlukan sejumlah besar dana, atau mungkin dia adalah tulang belakang jadi dia perlu mengawal perbelanjaannya untuk menampung keluarganya di rumah.

Walaupun begitu, teman lelaki yang ekonomi tidak bermaksud dia tidak berbelanja secara berlebihan. Dia sedar dan memahami bahawa hubungan yang sihat adalah hubungan yang saling menguntungkan yang dibina oleh persefahaman dan kerjasama dua orang.

Jadi mungkin pada waktu-waktu tertentu dia kadang-kadang akan mengundang anda untuk makan malam yang mewah atau bahkan memberi anda hadiah yang anda rahsia sebagai "tanda pembalasan" untuk anda selama ini.

Teman lelaki yang kedekut menyakiti orang lain

Sebaliknya, teman wanita pelit seperti parasit yang benar-benar tidak mahu kalah. Contohnya, ketika hari jadi anda, teman lelaki anda tidak akan memberi anda hadiah. Semasa memberikan hadiah, dia akan memberikan kod yang meminta hadiah yang harganya nominalnya sama atau jika dapat lebih dari yang dia berikan.

Kadang-kadang teman wanita pelit akan mengorbankan pasangannya sendiri untuk menjimatkan perbelanjaan peribadi. Contohnya, jika mereka ingin pergi berkencan tetapi tujuannya agak jauh atau mahal, mereka akan memaksa anda berjalan walaupun anda mengatakan anda letih dan juga memaksa anda dibayar.

Pada hakikatnya, orang yang berhemat akan menggunakan wang atau aset mereka mengikut keperluan mereka. Walaupun berkaitan dengan pilihan yang lebih murah, tetapi pada akhirnya masih bernilai apa yang diperlukan. Sementara itu, orang pelit hanya akan mengabaikan membuat diri mereka dan orang di sekitar mereka lebih menderita dengan alasan meminimumkan perbelanjaan.

Mana teman lelaki anda?

Cara pasti untuk mengatasi teman lelaki yang pelit dan sangat menghitung

1. Beritahu yang sebenarnya bahawa dia pelit

Berkencan dengan orang yang pelit memang menjengkelkan dan "memakan hati". Oleh itu, jika anda masih mahu mengekalkan hubungan ini, ada baiknya anda mengatakan yang sebenarnya. Masalahnya adalah bahawa jika ia dibungkus, konflik dalaman ini akan mengakibatkan pertarungan besar di masa depan.

Namun, mengatakan yang sebenarnya kepada pasangan anda memerlukan muslihat khas. Jangan terlalu emosional apabila anda meminta pasangan anda untuk berubah. Tidak ada yang suka dimarahi atau diperlakukan dengan kasar. Oleh itu, akan lebih baik jika anda bercakap dengannya satu persatu ketika masih hangat.

Jemput dia untuk bercakap satu persatu mengenai keseriusan masalah, berikan contoh perkara pelik yang membuat anda tidak selesa, dan bagaimana sifatnya dapat mempengaruhi hubungan anda di masa depan. Tunjukkan kepada pasangan anda bahawa anda mempunyai rasa empati, belas kasihan, dan boleh menjadi pendengar yang baik.

2. Balas sikapnya dengan kedekut dan mengira

Agar teman lelaki anda sedar bahawa dia pelit, cubalah membalas sikapnya dengan melakukan perkara yang sama. Sekiranya teman lelaki itu sukar menghabiskan wang untuk ini dan itu atau selalu meminta dibayar untuk makanan, maka anda juga harus bertindak seperti itu. Ini supaya teman lelaki anda tahu betapa pahitnya anda dilayan selama ini.

Apabila teman lelaki anda meminta anda keluar, tidak mengapa untuk menolak sekali-sekala jika anda merasa seperti anda harus selalu melayan teman wanita itu. Katakan bahawa anda tidak mempunyai wang tambahan untuk dibelanjakanTarikh atau katakan anda terlupa membawa dompet anda. Dengan cara itu, suka atau tidak, dia terpaksa mengeluarkan wang untuk kencan kali ini.

3. Tunjukkan bagaimana anda mahu dilayan

Cuba memberi atau membeli sesuatu untuk teman wanita itu. Tidak semestinya mahal. Contohnya, bermula dari makanan ringan atau minuman sejuk di pusat membeli-belah. Mungkin selama ini kekasih itu enggan berkongsi makanannya atau sekadar melayan awak minum.

Tetapi anda boleh menunjukkan kekasih anda bahawa mengambil berat dan berkongsi dengan orang lain tidak membuat kita putus asa, betul!

4. Buat peraturan, "siapa yang membayar apa?"

Setiap kali anda ingin pergi berkencan, bincangkannya terlebih dahulu untuk memutuskan ke mana hendak pergi dan siapa yang membayarnya.

Contohnya, jika kali ini anda ingin makan malam dan menonton filem, berkompromi dengan teman lelaki anda; siapa yang membayar untuk makan malam (mungkin anda), yang membeli tiket filem (dirinya), dan siapa yang membeli makanan ringan untuk pawagam nanti (bayar secara individu).

Juga buat peraturan dengan berjanji untuk bergiliran saling memperlakukan setiap kali anda pergi pada tarikh berikutnya. Peraturan seperti ini akan memberikan batasan yang lebih jelas daripada pada akhirnya anda merasa ditolak dan ditipu oleh pasangan anda.

5. Bolehkah anda terus bertolak ansur dengan sifatnya?

Semasa anda masih berpacaran, lebih baik anda memikirkannya, adakah anda masih cukup kuat untuk menjalin hubungan seperti ini? Luahkan perasaan anda lebih banyak apabila anda tidak tahan dengan sikap teman lelaki yang bertafakur ini lagi.

Sekiranya tidak berubah, ada baiknya kita berfikir lagi tentang menjaga hubungan dengan teman lelaki yang pelik. Sebabnya, sifat meditasi ini boleh mempengaruhi integriti masa depan rumah tangga anda berdua nanti (jika memang anda berdua telah merancang seperti itu).