Pemakanan

Berapakah Berat Badan Maksimum dalam Seminggu Semasa Diet?

Akhir-akhir ini, banyak diet penurunan berat badan muncul dengan pelbagai kaedah. Tidak hanya makan kurang dan melakukan banyak latihan, tetapi ada juga yang memanfaatkan ubat penurunan berat badan. Semua ini dilakukan untuk menurunkan berat badan dengan cepat. Namun, adakah ini tidak berbahaya? Berapakah berat badan yang harus anda kurangkan dalam seminggu?

Berapakah jumlah berat badan yang ideal untuk dikurangkan dalam seminggu?

Berapa banyak berat badan yang anda turun atau turun semasa menjalani diet sebenarnya bergantung kepada banyak faktor. Seperti, bagaimana anda menurunkan berat badan dan berapa berat badan anda sebelumnya. Orang yang sudah mempunyai gaya hidup yang sihat mungkin merasa lebih sukar untuk menurunkan berat badan daripada orang yang benar-benar mengubah gaya hidup mereka. Begitu juga, orang yang mempunyai berat badan yang lebih kecil mungkin mengalami penurunan berat badan yang lebih rendah berbanding orang yang mempunyai berat badan yang besar.

Orang yang terlalu berat badan dan tidak pernah bersenam akan merasa lebih mudah untuk menurunkan berat badan apabila mereka membatasi pengambilan makanan dan melakukan senaman secara berkala. Ini kerana komposisi lemak di dalam badan lebih banyak dan lebih senang dibakar.

Walau bagaimanapun, jangan gembira jika anda berjaya menurunkan banyak berat badan dalam masa yang sangat pantas. Sebenarnya ini tidak baik untuk kesihatan anda. Mungkin hanya air yang dikurangkan, bukan lemak anda. Sudah tentu, ini bukan tujuan penurunan berat badan. Biasanya penurunan berat badan seperti ini tidak akan bertahan lama.

Sebaliknya, lakukan penurunan berat badan dengan cara yang betul. Bagaimana untuk?

 • Kurangkan pengambilan makanan anda sebanyak 500-1000 kalori. Walau bagaimanapun, jumlah kalori yang masuk ke dalam badan anda tidak boleh kurang daripada 1200 kalori.
 • Lakukan senaman dengan kerap. Paling tidak, anda harus bersenam selama 30 minit sehari.

Sekiranya anda melakukan kedua perkara di atas, maka berat badan anda akan turun dengan sihat. Sebaik-baiknya, penurunan berat badan oleh 0,5-1 kg dalam seminggu atau 2-4 kg dalam sebulan. Orang yang secara beransur-ansur menurunkan jumlah berat badan ini biasanya lebih berjaya mengekalkan berat badan mereka.

Bagaimana jika anda menurunkan berat badan melebihi had itu?

Seperti yang dijelaskan di atas, jumlah penurunan berat badan mungkin berbeza dari orang ke orang. Ada orang yang menurunkan berat badan dengan cepat dan yang lain lambat. Sebaik-baiknya, turunkan berat badan 0.5-1 kg dalam seminggu. Namun, bagaimana jika lebih dari itu, adakah masih selamat?

Had selamat untuk menurunkan berat badan dalam seminggu ialah 1.5-2.5 kg seminggu. Ini masih wajar. Namun, jika anda telah melebihi had ini, anda harus berhati-hati. Ini mungkin membahayakan kesihatan anda. Fikirkan semula sama ada cara anda menjalani diet penurunan berat badan betul atau berlebihan.

Betul, apa kesan menurunkan berat badan terlalu cepat?

Sudah tentu, menurunkan berat badan dengan cepat boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan anda. Ia benar-benar mengganggu metabolisme dalam badan anda. Beberapa risiko yang boleh berlaku jika anda menurunkan banyak berat badan dalam waktu singkat adalah:

 • Sakit kepala
 • Sembelit
 • Mudah marah
 • Keletihan
 • Haid tidak teratur
 • Keguguran rambut
 • Kehilangan jisim otot

Lebih buruk lagi, anda mungkin lebih berisiko menghidap penyakit atau keadaan di bawah.

 • Ketidakseimbangan elektrolit dalam badan
 • Kekeringan
 • Kekurangan nutrien
 • Batu empedu
 • Kerosakan jantung