Pemakanan

Susu Lembu vs Susu Soya, Mana Yang Lebih Berkhasiat?

Setiap jenis susu mempunyai kelebihan dan kekurangan, bergantung pada diet, rasa, kesihatan, dan tentu saja keperluan pemakanan anda. Begitu juga dengan susu lembu dan susu soya.

Untuk menentukan mana yang lebih unggul, anda perlu melihat dan membandingkan kandungan nutrien kedua-duanya terlebih dahulu.

Sebagai jenis susu yang paling kerap diminum, susu lembu identik dengan kandungan nutrien yang pelbagai. Walau bagaimanapun, nutrien dalam susu lembu sebenarnya juga terdapat dalam susu soya alternatif. Sekiranya demikian, mana antara kedua jenis susu yang kaya akan nutrien?

Perbandingan pemakanan susu lembu dan susu soya

Susu lembu adalah hasil pengeluaran langsung dari haiwan sehingga komposisi pemakanannya kompleks dan mengandungi setiap jenis nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Sebaliknya, susu kedelai mengandungi pelbagai nutrien tumbuhan dengan pelbagai faedah kesihatan.

Berikut adalah perbezaan pemakanan antara susu lembu dan susu soya berdasarkan jumlah dan jenisnya.

1. Tenaga

Susu adalah salah satu sumber tenaga terbaik untuk badan. Tenaga dalam susu lembu dan soya berasal dari kandungan protein, karbohidrat, dan lemak. Pengecualian adalah susu skim yang hampir tidak mengandung lemak.

Segelas susu keseluruhan (244 mL) mengandungi sekitar 146 kcal tenaga. Susu lembu rendah kalori mengandungi 102 kcal tenaga. Sementara itu, susu skim dengan kandungan lemak paling sedikit hanya membekalkan tenaga kepada 83 kcal badan anda.

Kalori dalam susu soya lebih rendah daripada susu haiwan. Segelas susu kedelai (200 mL) mengandungi 80-100 kcal tenaga sehingga sesuai untuk anda yang sedang menurunkan berat badan.

2. Karbohidrat

Susu lembu mengandungi karbohidrat dalam jumlah yang berbeza bergantung pada jenisnya. Segelas susu keseluruhan ( susu keseluruhan ) mengandungi 11 gram karbohidrat. Sementara susu rendah lemak dan susu skim mengandungi karbohidrat yang lebih tinggi, iaitu 12 gram.

Susu soya mempunyai karbohidrat lebih sedikit daripada susu lembu. Sebabnya, produk ini tidak mempunyai laktosa, yang merupakan karbohidrat yang terdapat dalam susu lembu. Segelas susu kedelai mengandungi 8 gram karbohidrat, tetapi karbohidrat dalam susu kedelai dengan gula tambahan biasanya lebih tinggi.

3. Protein

Protein adalah salah satu nutrien yang paling banyak terdapat dalam susu. Segelas susu keseluruhan mempunyai 7.9 gram protein, susu rendah lemak mempunyai 8.2 gram protein, dan susu skim mempunyai hampir 8.3 gram protein. Jumlah ini dapat memenuhi 11-15 peratus keperluan protein harian anda.

Tidak kurang dari susu lembu, susu kedelai tanpa gula mengandungi 7 gram protein. Protein sayur dari susu kedelai juga sangat bermanfaat untuk kesihatan jantung dan peredaran darah, seperti yang dilaporkan oleh Cleveland Clinic.

4. Lemak dan kolesterol

Segelas susu mengandungi 7.9 gram lemak. Sementara itu, kandungan lemak dalam susu rendah lemak kurang dari 3 gram. Sekiranya anda mencari susu dengan sedikit lemak, susu skim yang mengandungi 0.2 gram lemak pastinya menjadi pemenang.

Susu kedelai juga mengandungi lemak seperti susu lembu. Walau bagaimanapun, lemak dalam susu kedelai agak rendah, iaitu sekitar 4 gram. Minuman ini juga tidak mempunyai kolesterol dan hanya mengandungi sedikit lemak tepu sehingga baik untuk jantung.

5. Mineral

Susu lembu mengandungi vitamin dan mineral yang sangat pelbagai, tetapi yang terdapat dalam jumlah besar termasuk vitamin B2, vitamin B12, kalsium, dan fosfor. Susu lembu kadang-kadang juga diperkaya dengan vitamin D untuk memenuhi keperluan vitamin harian.

Susu kedelai juga mengandungi vitamin, kalsium, dan fosforus kompleks B, tetapi dalam jumlah yang lebih kecil. Oleh itu, produk ini sering perlu diperkaya dengan vitamin dan mineral yang secara semula jadi terdapat dalam susu lembu.

Mana yang lebih berkhasiat, susu lembu atau susu kedelai?

Susu soya sering digunakan sebagai alternatif untuk susu lembu. Ini bukan tanpa sebab, kerana kandungan nutrien kedua-dua minuman ini hampir sama. Untuk memilih mana yang lebih unggul, anda perlu menyesuaikannya dengan keperluan anda.

Susu lembu unggul dalam protein, lemak, dan pelbagai vitamin dan mineral. Susu lembu sesuai untuk kanak-kanak dalam masa pertumbuhan mereka dan merupakan sumber pemakanan yang sangat baik untuk orang dewasa.

Walau bagaimanapun, susu lembu mengandungi lemak tepu dan kolesterol. Orang yang alah kepada protein susu lembu atau mempunyai intoleransi laktosa juga tidak boleh memakannya.

Anda perlu lebih berhati-hati dalam memilih jenis susu lembu atau menggantinya dengan susu alternatif.

Susu kedelai mengandungi lebih sedikit kalori dan cukup tinggi protein untuk produk berasaskan tumbuhan. Banyak produk susu soya kini diperkaya dengan vitamin A, B, D, dan mineral. Minuman ini juga tidak mengandungi lemak tepu dan kolesterol.

Selain itu, susu kedelai juga kaya dengan antioksidan, fitoestrogen, dan sebatian serupa yang hanya terdapat dalam produk tumbuhan.

Sebatian dalam susu kedelai mampu melindungi sel-sel tubuh dari kerosakan radikal bebas, menjaga tulang dan otak yang sihat, untuk membantu mengurangkan risiko barah.

Setelah melihat perbandingan antara susu lembu dan susu kedelai, ternyata kedua-duanya mempunyai kandungan nutrisi yang sama. Pilih jenis susu yang sesuai dengan keperluan harian anda.