Pemakanan

5 Khasiat Kentang Merah untuk Kesihatan |

Terdapat banyak jenis kentang di luar sana. Salah satu yang tidak boleh anda lewatkan ialah kentang merah. Tidak kalah dengan kelebihan kentang biasa, kentang merah mempunyai nilai dan khasiat yang luar biasa untuk kesihatan.

Kandungan nutrien kentang merah

Kentang merah adalah kentang yang mempunyai kulit merah yang khas dengan daging ubi putih. Ukurannya berbeza-beza, tetapi kentang merah biasanya lebih kecil daripada kentang berkulit coklat biasa.

Kentang nama saintifik Solanum tuberosum Ia mempunyai tekstur yang lembap dan lembut. Rasanya sedikit manis kerana kandungan gula semula jadi di dalamnya. Setelah dimasak, teksturnya akan menjadi lebih lembut seperti lilin.

Bukan rahsia lagi bahawa kentang adalah sumber karbohidrat yang baik. Item makanan serba boleh ini juga mengandungi vitamin dan mineral yang diperlukan oleh badan anda untuk berfungsi.

Berikut adalah kandungan khasiat satu kentang merah bersaiz sederhana.

 • Tenaga: 150 kcal
 • Jumlah karbohidrat: 34 gram
 • Protein: 4 gram
 • Jumlah lemak: 0.3 gram
 • Serat makanan: 3.6 gram
 • Natrium: 38.3 miligram
 • Kalium: 969 miligram
 • Vitamin C: Kadar Kecukupan Pemakanan 30% (RDA)
 • Vitamin B6: 20% RDA
 • Magnesium: 11% RDA
 • Besi: 8% RDA
 • Kalsium: 2% RDA

Kandungan nutrien kentang merah mungkin berbeza-beza, bergantung pada jenis kentang dan cara kentang dimasak. Perlu diingat bahawa mengupas kulit kentang dapat menghilangkan sebahagian besar serat, vitamin, dan mineral dari umbi.

Manfaat kesihatan kentang merah

Berikut adalah beberapa faedah yang boleh anda perolehi daripada memakan kentang merah.

1. Menurunkan tekanan darah

Sekiranya anda mencari kaedah semula jadi untuk menurunkan tekanan darah anda, cubalah makan kentang merah. Satu kentang merah bersaiz sederhana mengandungi hampir satu miligram kalium, atau sekitar 20% RDA orang dewasa.

Salah satu penyebab tekanan darah tinggi adalah pengambilan makanan yang tinggi natrium. Kalium dalam kentang merah dapat menyeimbangkan kadar natrium dalam badan anda sehingga tekanan darah secara beransur-ansur turun ke tahap yang lebih sihat.

2. Mengurangkan risiko anemia

Kentang merah mempunyai faedah besar bagi orang yang terdedah kepada anemia. Sebabnya, kentang kecil ini mengandungi kira-kira 1.2 miligram besi yang dapat membantu memenuhi keperluan harian anda.

Tubuh memerlukan zat besi untuk membentuk hemoglobin, protein dalam sel darah merah yang mengikat oksigen. Sekiranya badan kekurangan zat besi, sel darah merah juga akan kekurangan hemoglobin, jadi anda berisiko mengalami anemia.

3. Membantu menurunkan berat badan

Ada sebab tertentu mengapa kentang menjadi kegemaran ramai pengamal diet. Kentang, termasuk kentang merah, adalah makanan berserat tinggi yang mengisi. Sebiji kentang merah bahkan dapat memenuhi 10% keperluan harian anda.

Serat dalam makanan membuat anda kenyang lebih lama sehingga anda tidak tergoda untuk makan berlebihan. Sejajar dengan hasil kajian di Jurnal The American College of Nutrition , ini berpotensi menurunkan berat badan anda.

4. Membantu melawan radikal bebas

Makan kentang merah ternyata memberikan beberapa faedah yang tidak dijangka, misalnya memerangi radikal bebas. Radikal bebas adalah zat dari proses semula jadi tubuh dan persekitaran yang dapat merosakkan sel tubuh dan meningkatkan risiko penyakit.

Manfaat ini berasal dari kandungan vitamin C, sebatian flavonoid, dan asid fenolik dalam kentang merah. Seperti kubu yang kuat, pelbagai antioksidan ini membantu melindungi sel tubuh dari kerosakan dan keradangan yang disebabkan oleh radikal bebas.

5. Membantu mengawal gula dalam darah

Kentang mengandungi sejenis serat yang disebut pati tahan. Tubuh anda tidak dapat mencerna serat ini dengan betul. Sebaliknya, pati tahan akan bergerak ke usus untuk menjadi makanan bagi bakteria bermanfaat.

Pati yang tahan juga dapat mengurangkan daya tahan insulin. Ini adalah keadaan apabila sel-sel badan tidak bertindak balas dengan baik terhadap hormon insulin sehingga sukar untuk gula darah jatuh. Dengan mengurangkan ketahanan insulin, anda juga dapat mengurangkan risiko diabetes.

Seperti kentang secara umum, kentang merah juga mempunyai banyak faedah kesihatan. Makanan ini mengandungi karbohidrat kompleks, vitamin, mineral, dan antioksidan yang melindungi tubuh daripada risiko pelbagai penyakit.

Untuk meraih faedah, anda hanya perlu menambahkan kentang merah ke menu harian anda. Anda boleh mengubahnya menjadi kentang tumbuk, sup sayur, atau hidangan lain yang anda suka.