Kesihatan

3 Bahaya Sambungan Bulu Mata Yang Mungkin Berlaku Sekiranya Anda Tidak Berhati-hati

Memiliki bulu mata yang panjang, tebal, dan kerinting pastinya menjadi idaman wanita. Menggunakan maskara boleh membantu, tetapi anda perlu meluangkan masa dan kesabaran setiap hari untuk menerapkannya. Sebilangan besar wanita pasti akan melakukan apa sahaja untuk menjadikan penampilan mereka lebih menarik. Sehingga baru-baru ini, penyambungan bulu mata muncul sebagai penyelesaian alternatif baru bagi mereka yang ingin bulu mata mereka kelihatan lebih menarik.

Tetapi adakah bahaya pemanjangan bulu mata ini untuk penggunanya? Inilah ulasannya.

Risiko yang mungkin berlaku disebabkan oleh pemasangan sambungan bulu mata

1. Bulu mata jatuh

Menggunakan sambungan bulu mata terlalu lama boleh memberi tekanan pada bulu mata semula jadi anda. Ini kerana, berat bulu mata palsu dapat memberi tekanan pada bulu mata semula jadi dan sebenarnya boleh menyebabkan bulu mata semula jadi gugur.

Pada wanita dengan akar bulu mata yang kurang kuat, kehilangan bulu mata kekal mungkin berlaku. Keadaan dalam dunia perubatan juga boleh dikenali sebagai alopecia daya tarikan. Bulu mata anda mungkin kelihatan lebih tebal, tetapi bulu mata anda sebenarnya semakin menipis.

2. Kerengsaan dan alahan

Terutama jika anda mempunyai kulit sensitif, bahan yang menjadi asas pemanjangan bulu mata boleh mengganggu mata anda. Perekat yang melekatkan bulu mata anda ke mata anda boleh menyebabkan ruam mata, atau bahkan menyebabkan mata anda menjadi merah dan membentuk gelembung berisi air pada kulit wajah anda.

Sejumlah penemuan malah menambah kehadiran sebatian kimia formaldehid dalam beberapa pelekat pelanjutan bulu mata yang beredar. Gabungan keadaan ini pastinya dapat meningkatkan potensi anda untuk mengalami alahan pada pelekat ini.

3. Mata sakit

Bahaya penyambungan bulu mata yang lain adalah kecederaan atau kerengsaan mata. Kerengsaan boleh menyebabkan mata anda dijangkiti. Dengan kata lain, menggunakan pelekat secara langsung pada bulu mata semula jadi anda, berpotensi menyebabkan jangkitan pada mata anda. Selain itu, kedua-dua bahan bulu mata palsu dan pelekat, mudah terkena kehadiran bakteria dan virus.

Kehadiran bakteria dan virus pada bulu mata palsu yang terpaku pada bulu mata semula jadi, berpotensi menyebabkan bahagian depan mata anda meradang, atau dalam dunia perubatan yang dikenali sebagai konjungtivitis. Pada tahap keparahan yang tinggi, konjungtivitis boleh mempengaruhi kualiti penglihatan anda. Seperti yang dilaporkan oleh Medical Daily, dalam satu kasus, bulu mata palsu bahkan dapat jatuh ke mata Anda dan sukar untuk dilepaskan, kerana mata tersebut telah melekat pada mata anda.

Mengapa bulu mata saya nipis?

Bulu mata yang tipis sebenarnya boleh berlaku disebabkan oleh beberapa faktor seperti di bawah.

  • Pengaruh genetik
  • Tahap rendah lisin asid amino dalam badan

    Lysine dipercayai mempunyai peranan penting dalam pertumbuhan rambut di badan anda. Kandungan lisin yang anda dapat dapat dari beberapa makanan seperti daging, kacang, telur, biji, ikan kod, unggas, dan tahu Jepun.

  • Gosok mata yang berlebihan

    Anda dengan kekuatan yang berlebihan dan tidak membersihkan mata setelah menggunakannya solekan hari, boleh meningkatkan potensi bulu mata anda jatuh.