Keibubapaan

Kerengsaan Kulit pada Bayi, Kenali Sebab dan Cara Mengatasinya

Merawat kulit bayi yang sensitif adalah sesuatu yang sukar kerana sangat mudah tersinggung. Walaupun kerengsaan kulit pada bayi tidak berbahaya, keadaan ini akan sangat mengganggu anak kecil anda dan malah boleh membuatnya rewel. Biasanya, kulit yang jengkel akan menyebabkan kegatalan hingga kemerahan. Agar anda mengetahui rawatan yang tepat dan merawat anak kecil yang jengkel, anda harus terlebih dahulu memahami pelbagai sebabnya.

Apa yang menyebabkan kerengsaan kulit pada bayi?

Kerengsaan kulit pada bayi biasanya disebabkan oleh produk penjagaan yang tidak sesuai dengan keadaan kulit bayi. Produk penjagaan kulit ini termasuk serbuk, sabun, losyen, syampu, atau minyak gosok. Bukan hanya itu, kerengsaan juga boleh disebabkan oleh penggunaan lampin pakai buang terlalu lama.

Bahan pencuci dan wangian untuk mencuci pakaian bayi boleh menjadi pencetus kerengsaan kulit pada bayi, jadi anda perlu berhati-hati dalam memilih sabun cucian untuk bayi anda.

Selain itu, jika dalam keluarga anda terdapat riwayat alergi atau dermatitis atopik dan cuaca terlalu panas, ia akan menyebabkan kerengsaan pada kulit bayi.

Bahagian kulit mana yang sering mengalami kegatalan?

Kerengsaan boleh muncul di mana-mana bahagian kulit, tetapi biasanya ini bergantung pada apa pemicunya. Sekiranya kerengsaan disebabkan oleh penggunaan lampin pakai buang, maka kawasan yang akan teriritasi adalah kawasan kemaluan, punggung, dan dapat mengembang ke kawasan paha.

Sementara itu, kerengsaan yang disebabkan oleh cuaca panas akan menyebabkan kulit di leher, dada, lengan atas, dan kepala menjadi merah.

Lain jika pencetus adalah eksim pada bayi atau dermatitis atopik. Keadaan ini akan menyebabkan kerengsaan kulit di pipi, leher, siku, dan ketiak.

Apakah tanda-tanda dan gejala kerengsaan kulit pada bayi?

Umumnya, bayi yang mengalami kerengsaan kulit akan mengalami simptom seperti kulit kemerahan atau tompok merah dan gatal-gatal.

Bayi lain mungkin mempunyai kulit kering dan retak. Nah, keadaan seperti ini akan membuat bayi gelisah dan menangis kerana tidak selesa, jadi ibu bapa memerlukan cara untuk menenangkan bayi yang sedang menangis.

Bagaimana mengatasi kerengsaan kulit pada bayi?

Anda tidak perlu risau, kegatalan pada kulit bayi dapat disembuhkan dengan rawatan yang betul. Sudah tentu, untuk mengetahui cara mana yang paling tepat, anda mesti terlebih dahulu memahami apa yang menyebabkan kerengsaan pada si kecil. Kemudian elakkan sebab atau pencetus yang menyebabkan reaksi kulit merah ini.

Elakkan menggunakan produk dari bahan semula jadi, misalnya, mengoleskan kulit bayi dengan pelanggaran daun tertentu ke minyak yang tidak diketahui.

Sebabnya ialah keadaan kerengsaan setiap bayi berbeza dan ubat semula jadi seperti itu tidak semestinya sesuai untuk semua bayi. Daripada pulih dari kerengsaan, ia sebenarnya boleh menjadikan keadaan lebih teruk.

Sekiranya kerengsaan anak anda tidak mereda, bawa dia ke doktor dengan segera. Doktor akan mendiagnosis dan memberikan rawatan yang sesuai. Biasanya doktor akan memberikan krim atau losyen yang disesuaikan dengan keadaan kerengsaan yang berlaku, kerana keadaan yang berbeza tentu akan berbeza dalam menangani, termasuk dos krim.

Kadang-kadang, kerengsaan kulit pada bayi juga boleh menyebabkan reaksi keradangan yang teruk dan akhirnya tanda coklat atau putih pada kulit. Apabila ini berlaku, biasanya doktor akan memberikan pelembap kulit bayi yang mesti selalu digunakan. Tanda-tanda kerengsaan kulit ini akan pudar dalam beberapa bulan.

Sementara itu, jika kes iritasi teruk dan tidak dirawat dengan baik, tisu kulit akan rosak dan mudah dijangkiti.

Bolehkah kerengsaan kulit dapat dicegah?

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mencegah kerengsaan pada kulit bayi. Berikut adalah beberapa petua.

Pilih produk penjagaan bayi yang betul

Pilih produk penjagaan bayi yang sesuai, tidak perlu berlebihan, dan sesuaikan dengan keperluan bayi. Perhatikan juga bahan yang terdapat dalam produk ini, anda harus menggunakan produk yang tidak mengandungi wangian.

Tukar lampin dengan kerap

Sekiranya anda memakai lampin pakai buang, elakkan memakainya terlalu lama. Popok sekali pakai tidak boleh digunakan secara berterusan sepanjang masa, gunakan hanya bila diperlukan dan ganti dengan kerap, terutama ketika anak kecil anda buang air kecil dan buang air besar.

Perhatikan pakaian bayi

Sekiranya keluarga anda mempunyai riwayat alergi atau dermatitis atopik, kemungkinan anak anda terdedah kepada kerengsaan kulit. Oleh itu, perhatikan pemilihan pakaian untuk bayi yang akan dipakai sepanjang hari. Pilih pakaian yang diperbuat daripada kapas sehingga mereka dapat menyerap peluh dengan mudah.

Pastikan persekitaran sentiasa sejuk

Pastikan persekitaran di sekitar bayi tetap sejuk, tidak panas atau panas. Pastikan juga bilik tidur atau bilik yang sering dikunjungi bayi dijaga kebersihannya, jauh dari kemungkinan tungau atau debu.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌