Kesihatan wanita

Tidak boleh Makan Timun Semasa Menstruasi, Mitos atau Fakta?

Sejauh ini, terdapat banyak maklumat yang membingungkan mengenai kesihatan wanita. Salah satunya adalah maklumat yang menyatakan bahawa memakan timun semasa haid boleh menyebabkan darah haid kekal di dinding rahim dan mencetuskan barah ovari. Adakah betul?

Apa yang berlaku jika seorang wanita makan timun semasa haid?

Tidak ada hubungan antara makan timun dan haid. Makan timun juga tidak akan memberi kesan yang besar pada haid anda. Ini adalah mitos yang beredar di masyarakat Indonesia.

Sekiranya anda suka makan timun, sila makan walaupun anda sedang haid atau baru sahaja selesai haid kerana ia sangat selamat.

Menurut pakar obstetrik, mitos bahawa makan timun semasa haid menyebabkan darah haid kekal di dinding rahim tidak benar. Darah haid tidak akan kekal di dinding rahim, setelah anda haid, ini bermakna darah sudah bersih.

Proses haid akan sama setiap kitaran. Dari hari awal hingga maksimum tiga hari itu adalah proses utama, dinding rahim dalaman ditumpahkan dan banyak tisu endometrium ditumpahkan.

Endometrium, yang mempunyai banyak tisu darah, adalah sebab mengapa tiga hari pertama haid darah yang keluar menjadi hitam. Tetapi setelah sekian lama dinding rahim bersih kerana ditutup hingga hari ketujuh, hanya bintik-bintik yang tersisa hingga akhirnya bersih.

Jadi, adalah wajar bahawa pada awal haid darah yang keluar tidak berwarna merah. Yang perlu diingat adalah bahawa semasa proses pembersihan, adalah wajar bahawa masih ada sejumlah darah yang masih menetes dalam bentuk bintik-bintik. Pada akhirnya beberapa hari kemudian saluran darah akan ditutup sepenuhnya.

Adakah benar bahawa timun menghalang darah haid?

Oleh itu, jika anda berfikir bahawa darah yang sedikit berwarna hitam adalah darah yang tersisa di dinding rahim kerana anda memakan timun semasa haid anda, ini pasti tidak benar.

Sekiranya anda mempunyai soalan, adakah makan timun semasa haid menghalang darah haid anda? Ini juga tidak benar. Kitaran haid seorang wanita diatur dan dipengaruhi oleh keseimbangan hormon estrogen dan progesteron. Keseimbangan hormon ini sangat dipengaruhi oleh kesihatan fizikal dan psikologi.

Makan timun semasa haid tidak mempengaruhi keseimbangan hormon pada wanita dan tidak mempengaruhi kitaran haid, baik memudahkan atau menghalang haid.

Kandungan timun ternyata mempunyai banyak faedah

Manfaat timun sangat banyak. Sayuran ini kaya dengan beta karoten, mangan, vitamin C, dan beberapa antioksidan flavonoid yang dapat menangkal radikal bebas. Radikal bebas dapat mengundang sejumlah penyakit seperti penyakit jantung, diabetes, penurunan penglihatan, dan Alzheimer.

Selain itu, kandungan cucurbitacin dan lignan dalam timun dapat membantu melindungi tubuh daripada barah. Satu kajian mendapati, timun mungkin dapat menghalang pertumbuhan barah prostat kerana mengandungi flavetid fisetin.

Timun juga mengandungi 95 peratus air. Kandungan air yang tinggi inilah yang menjadikan timun mencegah dehidrasi.

Sekiranya anda mempunyai jerawat, anda boleh makan timun atau menggunakan topeng timun. Timun mengandungi vitamin B5 atau asid pantotenik, kedua-duanya sering digunakan untuk merawat jerawat. Tetapi anda tidak boleh mengonsumsi timun secara berlebihan.

Gaya hidup yang sihat dan seimbang akan mengekalkan keseimbangan hormon dan menjaga kesihatan kitaran haid anda. Sekiranya terdapat haid yang tidak teratur, terlalu kerap, terlalu berat, terlalu banyak, dan gangguan lain, segera berjumpa doktor untuk mencari penyebabnya dan mendapatkan rawatan yang optimum. Anda tidak perlu lagi risau memakan timun semasa haid.