Kecergasan

6 Petua untuk Membentuk Semula Perut Sixpack Yang Hilang

Perut Six pack adalah impian semua orang. Bukan hanya lelaki, ramai wanita juga ingin mempunyai perut enam pek. Sekiranya pada masa lalu anda mempunyai perut sixpack dan ingin mendapatkannya kembali, lihat cara memulihkan perut sixpack di bawah.

Petua untuk memulihkan perut enam pek

Sekiranya anda sudah lama berhenti bersenam, perut anda kembali ke sixpack boleh menjadi cabaran tersendiri.

Dilaporkan dari beberapa sumber, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk memulihkan perut enam bungkus seperti dulu

1. Mulakan perlahan dari awal

Petua pertama untuk membuat perut kembali enam pek tidak terlalu meminati sukan.

Dengan kata lain, jangan teruskan latihan yang anda lakukan kali terakhir. Mulakan dari awal seperti ketika anda mula bersenam.

Bermula dari awal mungkin kelihatan perlahan, tetapi dengan cara ini badan anda akan terbiasa dengan perlahan.

2. Kurangkan jumlah beban

Mulakan dengan mengurangkan 10 peratus daripada jumlah berat yang anda gunakan untuk angkat berat. Kemudian berehat selepas dua set.

Contohnya, jika dulu anda menggunakan 12 kilogram untuk 4 set, sekarang cubalah 10 kilogram terlebih dahulu. Sekiranya terasa terlalu berat untuk anda, kurangkan berat lagi selama dua atau tiga set pada minggu pertama.

3. Catatkan corak senaman anda

Adalah idea yang baik untuk menuliskan rancangan senaman anda, atau jika anda malas anda boleh menaipnya pada telefon pintar anda.

Dengan merancang dan menjadualkan latihan yang baik, anda tahu apa yang akan anda lakukan seterusnya di gimnasium dan jangan lupa sejauh mana anda telah sampai.

Bukan itu sahaja. Perancangan juga dapat menjadikan sesi latihan anda lebih cekap dan teratur.

Sebabnya, semakin spesifik kemajuan toleransi badan untuk menambah berat badan, menetapkan, untuk tujuan mingguan anda, semakin cepat usaha memulihkan perut enam pek Anda.

4. Kembali menjaga diet

Petua untuk mengembalikan perut anda enam pek Perkara seterusnya adalah menjaga diet. Ya, selain melakukan senaman secara teratur di gim, menjaga diet juga penting.

Seperti yang dilaporkan oleh halaman MensHealth, berikut adalah petua untuk menjaga diet agar perut kembali cepat: enam pek:

  • Elakkan makan makanan yang diproses.
  • Cuba makan enam kali sehari dengan bahagian kecil setiap tiga jam
  • Pastikan pinggan makan anda mengandungi makanan berprotein tinggi seperti telur, ikan, ayam, dan / atau daging lembu tanpa lemak.
  • Gantikan makanan ringan anda dengan kacang, alpukat, dan sejenisnya yang tinggi lemak sihat.
  • Untuk sarapan pagi, makan makanan yang mengandungi karbohidrat seperti oatmeal (havermut) atau roti dengan buah
  • Untuk makan tengah hari, pilih makanan yang tinggi karbohidrat kompleks (sukar dicerna) seperti kentang, ubi jalar, atau beras perang
  • Untuk makan malam, cubalah makan sayur-sayuran tetapi elakkan makan makanan yang mengandungi karbohidrat.
  • Minum air yang banyak.
  • Setiap 10 hari anda boleh meraikan hari menipu. Dengan kata lain, anda bebas makan apa sahaja yang anda mahukan, tetapi hanya pada satu hari.
  • Selepas bersenam di gim, makan 40-50 gram karbohidrat dan 20-30 gram protein untuk menstabilkan hormon, menjana semula tisu badan, dan menjaga gula darah stabil.

5. Jangan terlalu lama

Melaporkan dari halaman Bina Badan, jangan terlalu lama. Crunches dan duduk tidak begitu berkesan untuk membakar lemak. Kami mengesyorkan agar anda menggantinya dengan jenis senaman yang lebih berkesan dan membakar lemak dan membina otot, seperti pushups, pullups, barbell squats, dll.

6. Latihan kardio adalah baik dan betul

Petua berkesan terakhir untuk memulihkan perut enam pek adalah senaman kardio. Cardio akan menjadi sangat baik apabila digabungkan dengan senaman perut.

Anda dinasihatkan untuk melakukan senaman kardio untuk jangka masa yang panjang, bermula pada kadar yang perlahan hingga sederhana. Sebagai contoh, anda boleh melakukan pecut 30 saat pada kelajuan maksimum, kemudian teruskan dengan 20 crunches dan ulangi 5-8 kali.