Kesihatan

Ingin tahu Berapa Banyak Sel Badan yang Anda Miliki? Inilah jawapannya

Walaupun kecil, hampir tidak dapat dilihat, sel-sel badan adalah pendahulu pembentukan semua organ dalam badan anda. Sebenarnya, sel-sel tubuh inilah yang bertanggungjawab untuk setiap fungsi dan pergerakan badan. Cuba bayangkan, berapa banyak sel yang diperlukan oleh badan anda untuk melaksanakan fungsinya dan memastikan anda sihat sehingga sekarang?

Berapa banyak sel badan yang dimiliki manusia?

Sebenarnya, tidak ada yang tahu pasti berapa banyak sel yang dimiliki oleh tubuh manusia. Sehingga hari ini, pakar masih membahaskannya. Walau bagaimanapun, purata sel pada manusia berkisar antara 30-40 trilion sel.

Sel-sel tubuh adalah unit terkecil yang membentuk jaringan dan organ manusia sehingga membentuk sistem organ, seperti sistem pencernaan, sistem kekebalan tubuh, atau sistem peredaran darah. Semua sistem yang ada di dalam badan anda, bermula sebagai sel yang kemudian tumbuh dan berkembang. Begitu kecil, sel mempunyai ukuran rata-rata 0,001-0,003 cm, jadi anda harus menggunakan alat khas - mikroskop - untuk melihatnya dengan jelas.

Di dalam badan, sel yang paling mendominasi adalah sel darah merah, yang memenuhi hingga 80% badan. Walau bagaimanapun, sel darah merah ini hanya menyumbang sebanyak 4% dari jumlah jisim badan. Berbeza dengan sel-sel lemak, mereka tidak banyak sel darah, tetapi mengambil sebanyak 19% dari jumlah jisim badan.

Bukan hanya sel anda tumbuh di dalam badan, tetapi juga sel bakteria

Fakta unik lain adalah, badan anda tidak hanya dipenuhi dengan sel manusia, tetapi juga sel bakteria. Ya, pelbagai kajian menyatakan bahawa dari berat badan, anda dapat mengetahui anggaran jumlah sel manusia dan sel bakteria.

Sebagai contoh, anda mempunyai berat badan 70 kg, dapat dianggarkan bahawa jumlah sel anda sebanyak 30 trilion dan 40 trilion lagi adalah bakteria. Bakteria ini wujud secara semula jadi tumbuh di dalam badan dan untungnya, bakteria ini tidak berbahaya, malah sebahagiannya membantu menjalankan fungsi tubuh.

Walau bagaimanapun, ini tentu hanya anggaran. Penyelidikan dan analisis lebih lanjut diperlukan untuk mengetahui berapa banyak sel tubuh seseorang.

Terdapat banyak sel badan yang mati setiap hari

Pada dasarnya, badan anda dirancang untuk membuat sel dan kemudian memecahnya semula. Tetapi, tentu saja tidak ada sel yang dimusnahkan oleh badan. Sel yang hancur biasanya sel yang telah rosak dan tidak lagi berfungsi.

Dalam satu hari, terdapat 300 bilion sel yang mati dalam beberapa minit. Terdapat 210 jenis sel di dalam badan dan semuanya mempunyai fungsi yang berbeza. dari setiap bahagian badan, mesti ada sel yang mati dan kemudian diganti dengan sel baru.