Kesihatan lelaki

Suntikan Hormon Testosteron, Adakah Selamat Dilakukan? •

Adakah anda pernah mendengar istilah suntikan testosteron? Pilihan terapi ini mungkin merupakan salah satu jawapan yang menjanjikan bagi lelaki dengan keadaan kekurangan testosteron. Tetapi sebelum memulakan terapi ini, ada baiknya mengetahui beberapa faedah dan risiko di bawah ini.

Apa itu testosteron?

Testosteron adalah hormon steroid lelaki yang biasanya diketahui berperanan dalam mengatur pengeluaran seksual dan sperma. Pada masa baligh, hormon ini juga akan mempengaruhi perkembangan zakar dan testis, hingga pertumbuhan misai, janggut, dan rambut kemaluan pada lelaki.

Selain itu, hormon yang dihasilkan pada testis lelaki juga berperanan mengatur banyak perkara lain dalam tubuh yang menentukan kesihatan anda, seperti lemak badan, jisim otot, kepadatan tulang, jumlah sel darah merah, dan mood.

Dipetik dari jurnal Ulasan dalam Urologi Tahap testosteron normal pada lelaki dewasa adalah sekitar 300 hingga 1,000 ng / dL. Sekiranya keputusan ujian anda di bawah normal, doktor anda mungkin akan mencadangkan terapi hormon, seperti suntikan testosteron, atau suntikan hormon lelaki.

Apakah simptom lelaki kekurangan testosteron?

Tahap testosteron pada lelaki biasanya mulai menurun sekitar 1 peratus setahun setelah mereka mencapai usia 30-an dan 40-an. Kekurangan testosteron pada lelaki mungkin merupakan reaksi normal terhadap kesan penuaan atau penyakit yang dikenali sebagai hipogonadisme.

Hipogonadisme adalah keadaan apabila kelenjar seks menghasilkan hormon yang sangat sedikit atau tidak ada. Salah satu gejala hipogonadisme pada lelaki adalah gangguan hormon testosteron lelaki.

Beberapa gejala ketika tubuh lelaki kekurangan testosteron termasuk:

 • Disfungsi ereksi
 • Perubahan gairah seksual
 • Pengurangan sperma
 • Gangguan kemurungan atau kegelisahan
 • Penambahan berat badan
 • Perasaan panas yang memancar ke badan (kilat panas)
 • Perubahan ukuran zakar dan buah zakar
 • Pembengkakan payudara

Sekiranya anda berjumpa doktor mengenai keadaan anda, doktor akan meminta sejarah perubatan anda dan melakukan beberapa pemeriksaan fizikal. Doktor juga akan menasihati anda untuk melakukan ujian darah untuk menentukan tahap hormon testosteron.

Di samping itu, doktor juga mengesyorkan agar anda memeriksa tahap sel darah merah. Ini kerana suntikan hormon testosteron dapat meningkatkan kadar sel darah merah di dalam badan. Tindakan ini dilakukan untuk mengelakkan risiko peningkatan sel darah merah yang tidak diingini yang terlalu ketara.

Kebaikan suntikan testosteron

Tujuan suntikan testosteron adalah untuk membantu mengatur tahap hormon pada lelaki yang mengalami gejala kekurangan testosteron. Beberapa faedah yang dapat dirasakan penderita setelah menjalani terapi hormon testosteron termasuk:

 • Rangsangan seksual meningkat
 • Peningkatan gejala disfungsi ereksi
 • Keadaan badan yang lebih bertenaga
 • Peningkatan mood
 • Peningkatan bilangan sperma

Sebagai tambahan kepada kelebihan ini, suntikan testosteron juga dapat meningkatkan komposisi otot. Secara amnya, lelaki mempunyai lemak badan yang lebih sedikit berbanding wanita. Ini dipengaruhi oleh testosteron yang mengatur pengedaran lemak dan mengekalkan otot di dalam badan anda.

Apabila kadar testosteron menurun, anda mungkin melihat bahawa lemak badan anda meningkat, sementara ukuran otot anda menurun atau melemah. Suntikan testosteron dapat membantu dengan ini. Cuma terapi hormon lelaki tidak dapat memberikan hasil yang signifikan.

Jadi, anda seharusnya tidak hanya mengharapkan terapi hormon sekiranya anda mahukan badan yang lebih berotot. Terapi testosteron dapat meningkatkan jisim otot, tetapi tidak meningkatkan kekuatan otot. Rujuk doktor anda untuk mendapatkan penyelesaian yang sesuai.

Risiko suntikan testosteron

Suntikan testosteron dapat membantu banyak orang yang kekurangan testosteron. Tetapi itu tidak bermaksud suntikan ini selamat untuk semua lelaki. Anda perlu memberitahu doktor dengan jelas mengenai keadaan kesihatan anda sebelum memulakan terapi testosteron untuk mengurangkan kesan sampingan.

Anda mungkin memerlukan pemantauan lebih dekat jika anda mempunyai keadaan tertentu, seperti penyakit jantung, apnea tidur, atau jumlah sel darah merah yang tinggi. Di samping itu, anda tidak boleh menerima suntikan testosteron jika anda menghidap barah payudara atau barah prostat.

Dipetik dari Klinik Mayo , mengambil suntikan testosteron dapat meningkatkan risiko anda mengalami beberapa masalah kesihatan, seperti:

 • Lebih teruk apnea tidur .
 • Menyebabkan jerawat dan penyakit kulit yang lain.
 • Menyebabkan pembengkakan saiz payudara.
 • Hadkan pengeluaran sel sperma atau buat ukuran testis mengecil.
 • Mencetuskan atau memburukkan lagi pembesaran prostat atau hiperplasia prostat jinak (BPH).
 • Menghasilkan lebih banyak sel darah merah yang boleh menyebabkan penyempitan saluran darah.
 • Meningkatkan risiko penyakit jantung seperti serangan jantung dan strok.

Selain masalah kesihatan, anda akan memerlukan banyak wang untuk menjalani terapi ini. Terapi testosteron tidak akan dapat menyembuhkan penyebab kekurangan testosteron, tetapi hanya meningkatkan tahap hormon sehingga mereka kembali normal. Oleh itu, anda harus melakukannya secara berkala sekiranya anda mengambil pilihan terapi ini.

Kesimpulan: adakah suntikan testosteron selamat?

Suntikan testosteron boleh berguna jika anda benar-benar kekurangan testosteron. Berunding dengan doktor untuk mengetahui bahawa suntikan hormon ini memang merupakan penyelesaian yang tepat untuk masalah kesihatan anda.

Sekiranya anda mempunyai kekurangan testosteron, doktor anda dapat membantu membuat keputusan dan memantau sama ada suntikan ini selamat untuk keadaan kesihatan anda.

Sebilangan daripada anda mungkin merasakan anda mengalami gejala kekurangan testosteron, walaupun hasil pemeriksaan menunjukkan tahap normal. Untuk keadaan ini, anda hanya perlu memenuhi keperluan pemakanan, bersenam secara teratur, dan berhenti merokok supaya badan berasa lebih sihat.

Sekiranya terdapat beberapa perkara yang belum dapat menolong anda, berjumpa dengan doktor anda sekali lagi untuk mendapatkan penyelesaian terbaik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found