Kesihatan Seksual

8 Pilihan Ubat Sifilis Herba untuk Membantu Mengatasi Gejala

Ubat-ubatan herba sering digunakan untuk merawat pelbagai penyakit, termasuk jangkitan kelamin seperti sifilis (sifilis). Walaupun antibiotik disebut ubat sifilis yang paling berkesan, tidak sedikit orang yang menggunakan kaedah tradisional untuk merawat penyakit ini. Berbagai kajian juga telah dilakukan untuk mengungkap khasiat ramuan sebagai ubat sifilis. Inilah ulasan penuh.

Pelbagai ubat sifilis herba (sifilis)

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat, CDC, mengatakan bahawa ubat sifilis yang paling berkesan adalah antibiotik.

CDC menyatakan bahawa tidak ada ubat rumah atau ubat bebas yang dapat membunuh bakteria penyebab sifilis.

Walaupun begitu, terdapat beberapa hasil penyelidikan yang menunjukkan penggunaan ubat-ubatan herba sebagai cara untuk merawat sifilis (sifilis).

Walau bagaimanapun, kajian ini biasanya dilakukan tanpa menguji seberapa berkesan ubat semula jadi ini. Oleh itu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan ubat herba sifilis ini.

Dipetik dari jurnal Phyto Keys, tumbuhan herba yang dikatakan dapat membantu merawat sifilis merangkumi yang berikut:

1. Sekam

sekam atau Achyranthes aspera adalah tumbuhan yang dapat dijumpai di berbagai negara di Asia, termasuk China, Taiwan, Kemboja, Laos, Myanmar, hingga Indonesia.

Tumbuhan herba ini dikatakan digunakan sebagai ubat untuk pelbagai penyakit, termasuk sifilis (sifilis). Bahagian tanaman sekam yang boleh digunakan sebagai ubat tradisional untuk sifilis adalah akarnya.

Tumbuhan ini digunakan untuk merawat luka yang disebabkan oleh sifilis.

Cara merawat sifilis dengan tanaman ini yang dimasak dengan minyak dan buah kecubung, kemudian dioleskan pada kulit yang mengalami luka.

2. Bunga mahkota

Bunga mahkota atau Calotropis gigantea terdapat di pelbagai negara di Asia, termasuk Indonesia.

Bahagian tanaman ini, termasuk getah, kulit kayu, bunga, dan akar, dapat digunakan untuk mengobati berbagai penyakit.

Kulit kayu boleh digunakan sebagai rawatan untuk neurodermatitis dan sifilis (singa raja). Cara merawat sifilis yang satu ini telah banyak digunakan di China.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menguji seberapa berkesan tanaman herba ini sebagai ubat tradisional untuk sifilis (sifilis).

3. Sarsaparilla

Sarsaparilla atau Ichnocarpus frutescens mungkin anda tahu sebagai minuman bersoda yang menyegarkan.

Menariknya, ternyata sarsaparilla boleh menjadi tanaman yang kaya dengan khasiat, salah satunya adalah untuk ubat sifilis (singa raja).

Tumbuhan herba ini terdapat di berbagai negara di Asia, termasuk China, Kemboja, Sri Lanka, hingga Indonesia.

Bahagian ramuan sarsaparilla yang digunakan sebagai ubat untuk membantu merawat sifilis adalah akarnya. Bahagian ini juga dapat digunakan untuk luka kulit yang lain, seperti kudis, gigitan binatang, dan cacar.

4. Kopsia berwarna merah jambu

Kopsia merah jambu atau Kopsia fruticosa adalah tumbuhan yang boleh didapati di pelbagai negara di Asia Tenggara. Spesies ini digunakan untuk perubatan herba dalam merawat luka dan sifilis.

Bahagian tanaman yang boleh digunakan sebagai kaedah merawat sifilis adalah akarnya. Walau bagaimanapun, tidak ada kajian yang menunjukkan sifat perubatan spesifik tumbuhan ini.

5. Bunga sangkakala kuning

Bunga sangkakala kuning atau Latin Tecoma terhenti adalah tumbuhan cantik yang dianggap mempunyai manfaat sebagai anti-sifilis dan penawar racun.

Bahagian yang boleh digunakan sebagai ubat herba sifilis adalah kulit pokok.

6. Renda Annie

Tanam Renda Annie atau Scariosus Cyperus adalah salah satu tanaman yang disebut juga boleh dijadikan ubat tradisional untuk merawat sifilis.

Renda Annie boleh dijadikan ubat tradisional untuk sifilis jika direbus bersama dengan tanaman palasa atau ploso (Butea monosperm).

7. Milkhedge

Tumbuhan dengan nama Latin Euphorbia antiquorum ia boleh dijumpai di Asia Tenggara, terutamanya di India.

Untuk mendapatkan faedah tanaman herba ini, anda boleh mengiris batangnya, mengeringkannya, dan membuat serbuk.

Sementara itu, getah dapat digunakan pada permukaan kulit dan kulit akar dapat digunakan sebagai pencahar untuk mengatasi sembelit.

Sekiranya digunakan sebagai ubat tradisional untuk sifilis, anda boleh mengambil pith, yang merupakan tisu yang terletak di bahagian terdalam batang.

8. Plum hitam

Tumbuhan yang boleh dijumpai di berbagai negara di Asia, termasuk Indonesia, dapat digunakan sebagai ubat herba untuk sifilis.

Penggunaan ubat ini telah dilakukan di China, Filipina, hingga Indonesia. Anda boleh menggunakan bahagian akar tanaman plum hitam sebagai ubat tradisional untuk sifilis (sifilis).

Sebelum mencuba, penting untuk memahami bahawa pelbagai ramuan yang disebutkan di atas mungkin dapat membantu anda menangani gejala sifilis, seperti luka di kawasan kemaluan anda.

Walau bagaimanapun, anda masih harus membincangkannya dengan doktor anda supaya anda dapat membuat keputusan yang tepat dan mengikut keadaan yang anda alami.