Kesihatan Seksual

Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Melancap •

Pada pandangan masyarakat, melancap adalah pantang larang. Bukan hanya di Indonesia, tetapi juga di negara-negara Eropah dan Amerika. Sebenarnya, ramai orang melancap secara aktif. Namun, kerana tekanan sosial, mereka yang melancap biasanya tidak akan mengakuinya. Oleh itu, sukar untuk mencatat bilangan orang yang telah melakukannya. Bagi anda yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai melancap, sila baca untuk maklumat lengkap mengenai melancap di bawah.

Apa itu melancap?

Melancap adalah aktiviti yang dilakukan oleh seseorang untuk mendapatkan rangsangan atau rangsangan seksual dengan menyentuh kawasan sensitif atau organ intimnya sendiri. Bagi setiap orang, bahagian yang menerima rangsangan boleh berbeza. Wanita biasanya akan memberi rangsangan seksual pada payudara, klitoris, dan vagina. Sementara itu, lelaki biasanya melancap dengan merangsang zakar atau buah zakar. Melancap biasanya dilakukan sehingga dia mencapai puncak keseronokan seksual atau orgasme yang dicirikan oleh ejakulasi.

Secara amnya melancap dilakukan secara bersendirian. Walau bagaimanapun, dalam kes lain, seseorang akan melancap bersama pasangan seksualnya. Melancap dengan orang lain boleh bermakna anda merangsang kawasan sensitif anda sendiri sementara pasangan anda juga merangsang sendiri. Ini juga bermaksud bahawa anda dan pasangan saling memberi rangsangan.

Bagaimana melancap?

Tidak ada cara pasti untuk melancap. Setiap orang akan mencuba dan melakukan pelbagai teknik yang paling berjaya membawanya ke orgasme. Ada yang menggunakan tangan untuk menyentuh organ intim, tetapi ada juga yang bergantung pada bantuan alat seks atau alat lain, seperti alat penggetar. Orang biasanya melancap sambil membayangkan pemandangan atau khayalan erotik. Tidak jarang juga orang melancap sambil menonton pornografi.

Mengapa seseorang melancap?

Terdapat pelbagai sebab seseorang melancap. Sebab yang sering dijumpai adalah mendapatkan kepuasan seksual dari aksi tunggal. Sebilangan orang juga melancap untuk menyatakan hasrat seksual yang telah ditekan. Contohnya, kerana dia tidak mempunyai pasangan seksual atau dia tidak dapat bercinta atau melakukan aktiviti seksual dengan pasangannya. Walau bagaimanapun, walaupun pasangan yang kehidupan seksualnya sangat berwarna masih melancap, sendirian atau bersama. Dalam beberapa kes, ini kerana pasangan berusaha mencegah kehamilan.

Selain mendapatkan atau melancarkan rangsangan seksual, melancap juga dapat dilakukan oleh seseorang dengan tujuan untuk mengenali tubuh mereka sendiri. Biasanya ini dilakukan oleh kanak-kanak yang hanya membina kesedaran tentang bahagian badan mereka dan sensasi yang dihasilkan oleh setiap bahagian badan.

Siapa yang melancap?

Melancap dilakukan oleh wanita dan lelaki. Namun, kerana tradisi dan budaya yang berlaku, wanita lebih sering dikritik atau berpandangan negatif jika tertangkap melancap. Sementara itu, lelaki yang melakukannya dianggap sesuatu yang biasa. Sebenarnya, melancap adalah perkara yang sama, baik pada lelaki dan wanita.

Walaupun melancap biasanya mula dibincangkan ketika remaja melalui akil baligh, sebenarnya kanak-kanak yang berumur 6 tahun sudah mula mempelajari organ intim mereka. Namun, mereka mungkin tidak benar-benar memahami apa yang berlaku semasa mereka melancap. Sekiranya anak anda mula mengalami tempoh ini, sebaiknya perbincangan yang baik, jangan dihukum sehingga anak anda merasa malu.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa orang tua (warga tua) terus melakukan aktiviti melancap setelah melewati usia 60 tahun. Walaupun beberapa orang tua mengalami penurunan fungsi seksual kerana penuaan semula jadi, ada kemungkinan mereka masih mendapat kesenangan seksual dengan melancap.

Apakah kesan sampingan melancap?

Doktor dan pakar kesihatan di seluruh dunia bersetuju bahawa melancap tidak membahayakan atau memberi kesan sampingan tertentu kepada tubuh anda. Namun, jika anda melancap bersama pasangan anda dan terdapat pertukaran cecair badan, ada risiko menularkan penyakit kelamin. Ini mungkin berlaku, misalnya, kerana anda meminjam mainan seks antara satu sama lain atau menyentuh alat kelamin satu sama lain.

Pelbagai mitos mengenai melancap yang tidak benar, antara lain adalah bahawa sperma lelaki akan menurun jika dia melakukan masturbasi terlalu kerap. Di samping itu, terdapat anggapan bahawa melancap boleh mencetuskan jerawat. Anggapan ini tidak lebih dari sekadar mitos. Selagi anda selalu mempertimbangkan kebersihan dan keselamatan diri semasa menggunakan alat bantu, melancap tidak akan menyakiti atau membahayakan anda.

Adakah melancap normal?

Soalan ini mungkin menjadi salah satu sebab mengapa fenomena melancap masih menjadi pantang larang. Sebilangan orang menganggap melancap sebagai gangguan, putus asa, atau ketidakupayaan untuk mengawal keinginan seksual. Sebenarnya, melancap adalah semula jadi dan normal bagi lelaki dan wanita. Pakar dalam bidang kesihatan dan perkembangan mental bahkan menyebut bahawa melancap adalah aktiviti seksual yang positif seperti melakukan hubungan seks.

Walau bagaimanapun, jika anda merasakan kekerapan melancap terlalu kerap, anda boleh segera berjumpa dengan pakar kesihatan. Biasanya lelaki atau wanita melancap tidak lebih dari 4 hingga 5 kali seminggu. Anda juga harus berjumpa dengan pakar psikologi atau doktor sekiranya anda hanya dapat memperoleh kepuasan seksual dari melancap sahaja. Sementara itu, jika anda bersama pasangan, anda tidak akan mendapat kesenangan.

BACA JUGA:

  • Adakah normal untuk melancap selepas berkahwin?
  • Psst, inilah yang berlaku apabila wanita bermimpi basah
  • Berapa Banyak Kalori Dibakar Melalui Seks?