Kesihatan Seksual

Kopi untuk Kehidupan Seks, Bermanfaat atau Tidak? -

Kopi sangat digemari oleh ramai orang, baik kerana rasanya yang khas atau kerana kesannya yang dapat menyegarkan minda anda semula. Walaupun begitu, banyak yang berpendapat bahawa minuman berkafein yang satu ini dapat meningkatkan prestasi di ranjang. Adakah itu benar? Apakah kesan minum kopi pada hubungan intim dengan pasangan? Ketahui apa risiko dan faedah minum kopi untuk melakukan persetubuhan di bawah.

Apakah kesan minum kopi pada persetubuhan?

Selalunya, kopi digunakan sebagai pilihan untuk menghilangkan rasa mengantuk pada waktu pagi. Sebilangan orang juga menikmati kopi kerana rasanya yang pahit.

Terdapat banyak kajian yang menunjukkan kesan kopi terhadap kesihatan tubuh, mulai dari manfaat hingga kesan sampingan.

Namun, tahukah anda bahawa minum kopi juga mempunyai kesan tertentu terhadap kualiti hubungan intim anda?

Kandungan dalam kopi yang boleh mempengaruhi prestasi seks anda adalah kafein. Pada lelaki dan wanita, kesannya mungkin berbeza. Seperti apa?

Kesan minum kopi pada kehidupan seks lelaki

Kandungan kafein dalam kopi dipercayai dapat mengatasi masalah disfungsi ereksi aka mati pucuk pada lelaki.

Disfungsi ereksi adalah salah satu gangguan seksual yang paling biasa pada lelaki. Dianggarkan sebanyak 1 dari 10 lelaki dewasa mengalami keadaan ini.

Kajian dari jurnal Plos Satu meneliti kesan kopi dalam mengatasi disfungsi ereksi.

Dalam kajian itu, dikatakan bahawa lelaki berusia lebih dari 20 tahun yang minum 2 hingga 3 cawan kopi sehari cenderung tidak mengalami masalah disfungsi ereksi.

Tidak diketahui dengan tepat bagaimana kafein mempengaruhi kemampuan lelaki untuk mengalami ereksi.

Namun, kopi dipercayai berkesan menjadikan lelaki bertahan lebih lama dalam hubungan seks. Kopi membantu aliran darah lebih lancar ke zakar dan menyebabkan ereksi.

Kesan minum kopi pada kehidupan seks wanita

Minum kopi boleh memberi kesan positif kepada seks wanita.

Bahan perangsang dalam kopi memang boleh membuat anda lebih fokus dan bertenaga. Ini tentunya membantu wanita untuk menikmati sesi panas dengan pasangan mereka.

Namun, setakat ini belum ada kajian yang dapat membuktikan kesan kopi terhadap rangsangan seksual manusia secara langsung.

Kesan sampingan minum kopi pada hubungan seks

Walaupun pada sesetengah orang kopi boleh menjadi penolong seks, berhati-hatilah dengan risikonya.

Sebabnya, anda mungkin sangat sensitif terhadap kafein dalam kopi. Terutama jika anda tidak biasa minum kopi.

Beberapa orang melaporkan kesan sampingan seperti sakit kepala, kegelisahan, kegelisahan, mual, cirit-birit, dan insomnia.

Oleh itu, jika anda minum kopi sebelum melakukan hubungan seks, ada risiko anda akan mengalami kesan sampingan ini.

Mood untuk membuat keluar boleh hilang dalam sekelip mata kerana itu. Akibatnya, anda tidak dapat menikmati hubungan intim dengan pasangan anda.

Sekiranya anda minum kopi untuk minat seks?

Tubuh setiap orang berbeza. Anda mungkin mengalami reaksi yang berbeza dengan pasangan anda jika anda minum kopi. Jadi, sesuaikan dengan gaya hidup anda sendiri.

Di samping itu, anda tidak boleh bergantung sepenuhnya pada kopi untuk meningkatkan prestasi di tempat tidur. Berikut adalah beberapa perkara lain yang perlu diperhatikan:

1. Makan makanan berkhasiat

Untuk merasakan kesan minum kopi pada kualiti hubungan intim sepenuhnya, anda pasti harus menyertainya dengan pengambilan makanan berkhasiat.

Terdapat beberapa pilihan makanan yang dipercayai baik untuk dimakan sebelum melakukan hubungan seks, anda tahu. Sebahagian daripadanya adalah tiram dan alpukat.

2. Hadkan pengambilan alkohol

Untuk mengekalkan prestasi di tempat tidur, anda juga harus mengurangkan pengambilan minuman beralkohol.

Oleh itu, kesan meminum kopi pada hubungan intim dengan rakan kongsi akan semakin meningkat.

3. Menguruskan tekanan dengan baik

Tekanan adalah salah satu pencetus penurunan gairah semasa hubungan seks. Oleh itu, cuba atasi tekanan anda, seperti dengan bermeditasi atau berjumpa dengan ahli psikologi.

Sekiranya anda terbiasa minum kopi setiap hari, anda boleh minum secawan kopi suam sebelum melakukan hubungan seks.

Namun, untuk mengelakkan kesan sampingan kopi pada hubungan intim, elakkan minum kopi dalam dos berlebihan.

Atau, jika anda tidak mahu kandungan kopi dalam kafein terlalu tinggi, anda boleh mencampurkan kopi dengan susu atau minuman lain.