Kesihatan

Punca Demam yang Tidak Anda jangkakan (Demam Bermanfaat!)

Apabila anda demam, terasa sangat tidak selesa. Anda tidak boleh bekerja seperti biasa. Walaupun hanya untuk berehat badan tidak sihat. Adalah wajar bahawa hampir semua orang membenci demam. Makan, tunggu sebentar. Walaupun demam boleh mengganggu anda, nampaknya demam adalah reaksi yang bermanfaat dan penting bagi tubuh. Untuk itu, anda mesti mengetahui selok-belok penyebab demam dan apa yang dilakukannya untuk badan.

Kenali punca demam

Demam dicirikan oleh gejala seperti demam dan menggigil. Demam berlaku kerana proses keradangan di seluruh badan. Ini boleh berlaku, misalnya, ketika tubuh melawan jangkitan. Hasil daripada proses keradangan, sebatian kimia khas akan dilepaskan dan dibawa oleh aliran darah ke hipotalamus. Hipotalamus adalah struktur di otak yang mengatur suhu badan.

Pada hipotalamus, sebatian kimia ini akan menjadikan suhu badan menjadi lebih tinggi (panas). Kerana adanya sebatian ini, tubuh secara keliru menganggap bahawa suhu badan normal adalah suhu yang panas. Inilah yang menyebabkan demam.

Tujuan badan mengalami demam

Penyebab utama demam adalah jangkitan. Walau bagaimanapun, demam itu sendiri tidak perlu ditakuti. Sebabnya, demam sebenarnya sangat berguna untuk melindungi tubuh anda. Bagaimana boleh, ya? Inilah yang berlaku pada badan anda ketika anda demam.

Meningkatkan sistem ketahanan badan (kebal)

Haba yang dihasilkan oleh badan akan mempercepat metabolisme. Peningkatan metabolisme badan akan membawa kepada sistem imun yang lebih aktif.

Oleh itu, sistem imun dapat mengesan dan membunuh virus dan bakteria yang menyebabkan penyakit dengan lebih cepat. Selain itu, penghasilan sel darah putih yang berfungsi sebagai sistem ketahanan badan juga akan meningkat semasa demam.

Bunuh kuman

Tahap zat besi dalam darah juga akan menurun ketika anda demam. Demam akan meningkatkan pengeluaran hormon hepcidin di hati yang menyebabkan zat besi berkurang dalam aliran darah. Kerana kelangsungan hidup virus atau bakteria bergantung pada zat besi, kekurangan zat besi dapat menyebabkan virus atau bakteria menurun.

Selain itu, suhu badan yang tinggi juga dapat membunuh beberapa jenis kuman yang tidak tahan panas. Beberapa enzim dan toksin yang dihasilkan oleh kuman juga boleh rosak oleh suhu badan yang tinggi.

Sekiranya anda tidak demam, ia lebih berbahaya

Demam itu sendiri bukan penyakit, tetapi gejala penyakit. Sekiranya anda tidak demam, anda mungkin tidak menyedari bahawa badan anda diserang. Akibatnya, penyakit ini tidak dapat dikesan sehingga tidak dapat diobati lebih awal.

Tidak ketinggalan, ketiadaan demam bermaksud bahawa tubuh tidak melawan kuman yang menyebabkan jangkitan maksimum.

Tidak demam ketika badan diserang juga menunjukkan sistem imun yang lemah. Beberapa perkara boleh menyebabkan sistem tubuh menjadi lemah, seperti kekurangan zat makanan, mengambil ubat-ubatan tertentu, atau mengalami penyakit yang menyebabkan penurunan fungsi sistem imun.

Pada kanak-kanak dan orang tua (orang tua), jangkitan kadang-kadang tidak menyebabkan gejala demam kerana sistem ketahanan badan lebih lemah daripada orang dewasa.