Kehamilan

5 Cara Mudah Mengecilkan Perut Selepas Bahagian C

Setelah melahirkan secara caesarean, sudah tentu anda mahu badan anda kembali ke bentuk semula jadi seperti sebelum kehamilan. Sebenarnya, tidak sesukar itu. Terdapat beberapa cara mudah yang boleh anda lakukan untuk mengecilkan dan mengencangkan perut anda selepas pembedahan caesar.

Cara mengurangkan perut selepas pembedahan caesar

Menurut seorang profesor obstetrik dan ginekologi dari University of North Carolina, Cristina Muñoz, MD, badan memerlukan sekurang-kurangnya 12 minggu untuk pulih setelah menjalani pembedahan C. Masa ini diperlukan untuk memastikan jahitan kering dan rahim kembali ke ukuran normal.

Sepanjang tempoh pemulihan, anda masih boleh melakukan cara berikut untuk mengecilkan perut selepas bersalin.

1. Rujuk doktor

Pertama sekali, sebelum anda memulakan rutin untuk mengecilkan perut selepas cesarean, berjumpa doktor terlebih dahulu. Adakah terdapat komplikasi yang boleh disebabkan semasa anda bersenam. Sekurang-kurangnya, tunggu hingga 6-8 minggu sebelum kembali ke aktiviti.

Sekiranya doktor anda telah meluluskannya, mulakan dengan perlahan dan jangan terburu-buru kerana otot anda masih pulih.

2. Penyusuan susu ibu

Secara amnya, ibu yang menyusui menurunkan berat badan lebih cepat daripada ibu yang tidak menyusukan bayinya. Sebabnya, dengan menyusu, ibu dapat membakar kalori sekitar 300-500 kalori setiap hari.

Oleh itu, pemberian susu ibu secara eksklusif bukan sahaja baik untuk pertumbuhan dan perkembangan, tetapi juga membantu anda mengecilkan perut dan bahagian badan yang lain setelah pembedahan caesar.

3. Makan makanan yang sihat

Sekiranya anda ingin mengurangkan lilitan perut, maka mulai sekarang anda harus memilih makanan yang lebih sihat. Nah, agar usaha mengecilkan perut setelah caesar berjaya, anda juga harus memperhatikan perkara berikut:

 • Elakkan makanan segera
 • Jangan makan makanan yang diproses (makanan goreng atau bakar)
 • Makan lebih banyak buah, sayur, kacang, atau makanan yang mengandungi kalori rendah

Semakin tinggi nutrisi yang anda peroleh, bukan sahaja perut dan berat badan dapat turun, tetapi juga baik untuk kesihatan bayi anda melalui susu ibu yang lebih sihat.

4. Jalan pagi

Salah satu cara mengecilkan perut selepas pembedahan caesar adalah dengan bersenam. Namun, anda tidak perlu tergesa-gesa untuk melakukan senaman intensiti tinggi. Mulakan dengan perlahan dengan berjalan kaki setiap pagi atau berjoging disekeliling rumah.

Selain dapat menurunkan berat badan, jalan-jalan pagi juga dapat meningkatkan mood dan meningkatkan tenaga untuk menjaga bayi anda, tentu saja.

5. Senaman ringan

Sekiranya anda bosan berjalan di taman, anda boleh mencuba pelbagai gerakan senaman yang cukup mudah dilakukan. Anda boleh melakukannya dengan perlahan tetapi kerap. Nah, berikut adalah beberapa gerakan regangan yang boleh anda lakukan untuk mengecilkan perut dan menghilangkan kesan regangan.

a. Papan

Plank bertujuan untuk mengetatkan dan mengecilkan perut, jadi pergerakan ini sesuai selepas pembedahan caesar. Pertama sekali, anda mungkin disarankan untuk melakukan papan ubah suai, seperti:

 • Pegang kedudukan push-up dengan lutut rata di lantai. Anda boleh memegang jawatan ini selagi boleh.
 • Pastikan punggung anda lurus dan otot menguncup.
 • Setelah menguasai kedudukan ini, anda boleh mencuba kedudukan papan yang biasanya dilakukan oleh orang normal yang lain.

b. Kedudukan jambatan

Sumber: Womenshealthmag.com

Selain mengurangkan perut, kaedah ini juga menguatkan otot-otot panggul, punggung, dan tali pinggang. Jangan lupa, ikuti langkah di bawah untuk mengelakkan kecederaan.

 • Mulakan dengan berbaring di belakang anda
 • Kemudian, bengkokkan lutut ke bawah dengan tumit anda ditekan.
 • Badan bawah anda akan terangkat dan cuba untuk tidak menyentuh lantai.
 • Pegang kedudukan ini selama 30-45 saat.

c. Cobra Pose

Kedudukan seperti kobra ini dapat menguatkan lantai panggul anda juga. Walaupun termasuk dalam gerakan yoga, anda boleh melakukannya sendiri tanpa bantuan tenaga pengajar, tetapi tetap mengikuti peraturan yang berlaku.

 • Mulakan dengan meletakkan perut dan telapak tangan anda di lantai.
 • Angkat kepala dan leher anda, jangan menegangkan punggung dan mengempiskan perut anda seolah-olah anda menahan nafas.
 • Ulangi pergerakan ini 4-8 kali

Nah, bagaimana? Tidak kelihatan sukar, bukan, bagaimana mengecilkan perut selepas pembedahan caesar? Apa yang diperlukan adalah kehendak dan kesabaran ketika melakukan ini, sehingga anda dapat mencapai perut kecil setelah menjalani pembedahan caesar.