Kesihatan

Apakah Punca Dwarfisme atau Dwarfisme? •

Tidak semua orang pendek mempunyai kerdil. Dwarfisme adalah istilah yang diciptakan oleh kumpulan advokasi Little People of America (LPA) untuk menggambarkan sekumpulan manusia pygmy yang tingginya hanya sekitar 120-140 cm walaupun mereka dewasa. Apa yang menyebabkannya?

Apa itu kerdil?

Dwarfisme adalah keadaan gangguan fizikal yang menjadikan tubuh seseorang sangat pendek. Kerdil juga sering disebut sebagai "penyakit" orang kerdil. Jenis kerdil yang paling biasa adalah displasia rangka dan bersifat genetik atau keturunan. Displasia rangka adalah keadaan pertumbuhan tulang yang tidak normal yang menyebabkan pertumbuhan tulang seseorang tidak seimbang.

Banyak keadaan perubatan yang berbeza menyebabkan seseorang terbantut. Secara umum, kerdil terbahagi kepada dua kategori luas.

  • Kerdil yang tidak seimbang: Keadaan ini menggambarkan ukuran badan yang tidak seimbang, beberapa bahagian badan kecil, dan ukuran badan rata-rata atau di atas rata-rata. Gangguan ini menyebabkan kerdil yang tidak seimbang dan menghalang perkembangan tulang.
  • Kerdil berkadar: Keadaan ini menggambarkan badan yang berkadar kecil di semua bahagian badan hingga tahap yang sama, dan kelihatan berkadar seperti badan dengan ukuran rata-rata. Sekiranya keadaan ini muncul pada usia dini, ia dapat membatasi pertumbuhan tulang anda.

Apakah punca gangguan manusia kerdil ini?

Kerdil boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan. Menurut beberapa kajian, terdapat lebih dari 300 keadaan yang dapat menyebabkan kerdil dan gangguan pertumbuhan tulang. Keadaan yang paling biasa yang menyebabkan tubuh terbantut adalah gangguan genetik yang diwarisi oleh salah satu atau kedua ibu bapa.

Sebilangan besar gangguan ini disebabkan oleh mutasi spontan pada telur atau sperma sebelum persenyawaan. Dua gangguan, achondroplasia dan kekurangan hormon pertumbuhan (juga dikenali sebagai kerdil hipofisis), bertanggungjawab untuk kebanyakan kes kerdil.

Kerdil juga mungkin tidak diketahui sebabnya.

Apakah akibatnya jika anda mempunyai badan kerdil kerana kerdil?

Terdapat beberapa masalah dengan kerdil. Contohnya, melambatkan kemahiran motor, menyukarkan duduk atau berjalan. Kerdil juga boleh menyebabkan jangkitan telinga yang berterusan yang menyebabkan anda berisiko tinggi untuk kehilangan pendengaran, kesukaran bernafas semasa tidur (sleep apnea), gigi bengkok, artritis, dan kegemukan.

Beberapa keadaan kerdil, biasanya muncul semasa kelahiran atau ketika bayi, dapat didiagnosis melalui sinar-X dan pemeriksaan fizikal. Diagnosis achondroplasia, displasia diastrofik, atau displasia spondyloepiphyseal dapat disahkan melalui ujian genetik. Dalam beberapa kes, ujian pranatal (semasa bayi masih dalam kandungan) dilakukan sekiranya terdapat kebimbangan mengenai keadaan tertentu.

Adakah dwarfisme (dwarfism) dapat disembuhkan?

Diagnosis dan rawatan awal dapat membantu mencegah atau mengurangkan kerdil. Badan kerdil kerana kekurangan hormon dapat diatasi dengan pengambilan hormon pertumbuhan. Dalam banyak kes, orang dengan kerdil mempunyai komplikasi ortopedik atau perubatan. Rawatan mungkin merangkumi perkara berikut.

  1. Memasukkan shunt untuk mengalirkan cecair berlebihan dan melegakan tekanan pada otak.
  2. Pembedahan pembetulan kecacatan seperti celah kelengkang, kaki kelabu, atau kaki bengkok.
  3. Pembedahan untuk membuang amandel atau adenoid untuk memperbaiki masalah pernafasan yang berkaitan dengan amandel besar, struktur wajah kecil, atau dada kecil.
  4. Pembedahan untuk melebarkan saluran tulang belakang (lubang yang melewati saraf tunjang) untuk melegakan tekanan tulang belakang.