Keibubapaan

Sakit Tumbuh, Keadaan ketika Kaki Sakit Anak |

Anda pasti keliru dan bimbang sekiranya anak anda tiba-tiba mengadu sakit pada kaki. Sebenarnya, dia tidak jatuh atau mengalami kecederaan yang boleh membuat kaki anak itu sakit. Nah, keadaan ini boleh menjadi kesakitan yang semakin meningkat yang biasa berlaku pada kanak-kanak. Apa itu kesakitan yang semakin meningkat dan adakah keadaan ini berbahaya? Berikut adalah maklumat lengkap untuk anda.

Apa itu kesakitan yang semakin meningkat?

kesakitan yang semakin meningkat adalah sakit atau sakit yang timbul di kaki dan biasanya dialami oleh kanak-kanak hingga remaja.

Kesakitan ini sering berlaku di bahagian depan paha, betis atau kaki bawah, atau di belakang lutut.

Kesakitan biasanya menyerang kedua kaki dan berlaku pada waktu malam. Sebenarnya, kesakitan sering kali dapat menyedarkan anak dari tidur.

kesakitan yang semakin meningkat Ia adalah masalah sakit kaki yang paling biasa pada kanak-kanak.

Klinik Cleveland mengatakan bahawa sekitar 10-35% kanak-kanak akan mengalami kesakitan ini sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka.

Keadaan ini biasanya berlaku pada kanak-kanak berumur 2-12 tahun. Bagaimanapun, IDAI berkata, kes kesakitan yang semakin meningkat lebih kerap dijumpai pada usia prasekolah (usia 3-4 tahun) dan usia sekolah (8-12 tahun).

Keadaan ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, lelaki dan wanita. Walau bagaimanapun, kanak-kanak perempuan biasanya cenderung mengalami kesakitan kerana kesakitan yang semakin meningkat.

adalah kesakitan yang semakin meningkat berbahaya?

Kesakitan yang semakin meningkat adalah keadaan yang tidak mengancam. Walaupun dinamakan berkembang, Kesakitan yang timbul tidak berkaitan dengan pertumbuhan dan perkembangan anak.

Keadaan ini bukan gangguan perkembangan pada kanak-kanak. Ini juga bukan tanda bahawa pertumbuhan dan perkembangan yang berlaku pada kanak-kanak menyakitkan.

Adapun namanya kesakitan yang semakin meningkat itu sendiri muncul sekitar tahun 1930-1940 ketika rasa sakit disangka berlaku kerana pertumbuhan tulang yang lebih cepat daripada pertumbuhan tendon. Bagaimanapun, ini tidak benar.

Pakar mengesyaki, kesakitan yang semakin meningkat mungkin dikaitkan dengan ambang kesakitan yang rendah pada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, kesakitan sering dikaitkan dengan masalah psikologi.

Apakah tanda dan simptomnya kesakitan yang semakin meningkat?

Sakit kesakitan yang semakin meningkat Ia sering digambarkan sebagai berdenyut, kekejangan, atau sakit otot pada kanak-kanak. Biasanya, sakit ini berlaku pada kedua kaki di betis, depan paha, atau di belakang lutut.

Kesakitan boleh berlaku pada waktu siang atau malam dan sering membangunkan anak yang sedang tidur. Pada waktu pagi, biasanya anak masih sihat dan tidak merasa sakit sama sekali.

Selalunya, rasa sakit berlaku pada hari ketika anak melakukan aktiviti fizikal yang berlebihan, seperti bermain sukan atau ketika anak merasa letih.

Kesakitan sering dirasakan selama 10-30 minit. Namun, sebilangan kanak-kanak juga mengalami kesakitan yang berlangsung selama beberapa jam.

Tahap kesakitan boleh berbeza-beza, dari ringan hingga sangat teruk.

Kadang kala, kesakitan mungkin hilang dan kemudian muncul semula beberapa hari, minggu, atau beberapa bulan kemudian.

Namun, ada juga kanak-kanak yang merasa sakit di kaki mereka setiap hari.

Tidak jarang, sebilangan kanak-kanak mengalami sakit perut atau merasa sakit kepala ketika anak itu sakit kesakitan yang semakin meningkat ini muncul.

Apa yang menyebabkan kesakitan yang semakin meningkat?

Sebab kesakitan yang semakin meningkat tidak dikenali dengan pasti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa teori yang muncul, yang sering dikaitkan dengan penyebabnya kesakitan yang semakin meningkat.

Salah satunya, iaitu kesakitan yang semakin meningkat mungkin berkaitan dengan sindrom kaki gelisah (sindrom kaki gelisah).

Teori lain menyatakan, sebilangan kanak-kanak dengan berkembang sakit mungkin juga mempunyai ambang kesakitan yang rendah.

Kemudian, satu kajian mendapati bahawa kanak-kanak dengan kesakitan ini mempunyai kekuatan tulang yang sedikit lebih rendah daripada kebanyakan kanak-kanak lain.

Walau bagaimanapun, penyebab paling biasa kesakitan yang semakin meningkat pada waktu malam adalah penggunaan kaki yang berlebihan kerana aktiviti fizikal, seperti berlari, memanjat, dan melompat pada waktu siang.

Apa yang meningkatkan risiko kanak-kanak menghidap keadaan ini?

Beberapa keadaan dapat meningkatkan risiko anak berkembang kesakitan yang semakin meningkat. Berikut adalah beberapa faktor risiko.

 • Kanak-kanak prasekolah dan sekolah.
 • Jantina wanita.
 • Kanak-kanak yang aktif dalam sukan atau aktiviti fizikal, seperti berlari, mendaki, atau melompat.

Bagaimana doktor mendiagnosis keadaan ini?

Tidak ada ujian khusus yang dapat mendiagnosis kesakitan yang semakin meningkat.

Biasanya, doktor hanya akan melakukan pemeriksaan fizikal dan bertanya dan memastikan gejala yang dialami anak anda benar-benar berkaitan dengan penyakit ini kesakitan yang semakin meningkat.

Sebagai contoh, kesakitan yang berlaku di kedua-dua belah kaki dan sering hilang pada waktu pagi adalah salah satu ciri kesakitan yang semakin meningkat.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, doktor anda mungkin mengesyorkan ujian tertentu untuk memastikan kesakitan anak anda tidak berkaitan dengan keadaan perubatan yang lain.

Ujian mungkin merangkumi sinar-X atau ujian darah.

Kerana, beberapa kes sakit di kaki juga boleh terjadi disebabkan oleh keadaan perubatan yang lain, seperti tuberkulosis tulang, artritis pada anak-anak, atau barah tulang yang paling parah pada anak-anak.

Untuk apa rawatannya kesakitan yang semakin meningkat?

Tidak ada rawatan perubatan khusus untuk kesakitan kerana kesakitan yang semakin meningkat. Dalam kebanyakan kes, kesakitan akan hilang dengan sendirinya dalam satu hingga dua tahun atau lebih.

Sekiranya masih sakit dalam beberapa tahun akan datang, rasa sakit cenderung berkurang.

Walau bagaimanapun, anda dapat membantu mengurangkan kesakitan anak anda dengan beberapa cara.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda berikan untuk membantu mengurangkan kesakitan kerana: kesakitan yang semakin meningkat pada kanak-kanak.

 • Melakukan urutan pada otot kaki yang terasa sakit, seperti betis atau paha.
 • Kompres kaki yang sakit dengan air suam atau mandi air suam sebelum tidur.
 • Latihan relaksasi otot pada waktu siang untuk mengelakkan aduan kesakitan pada waktu malam.
 • Ubat untuk menghilangkan rasa sakit, seperti paracetamol atau ibuprofen untuk kanak-kanak.

Ibuprofen sering dapat mengatasi kesakitan ringan pada kanak-kanak.

Walau bagaimanapun, doktor mungkin mencadangkan ubat lain, seperti naproxen, jika rasa sakitnya sangat kerap sehingga membangunkan anak pada waktu malam.

Gejala sakit di kaki yang memerlukan perhatian

Kesakitan di kawasan kaki tidak hanya berkaitan dengan kesakitan yang semakin meningkat.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Oleh itu, anda masih harus berwaspada sekiranya anak anda merasa sakit di kaki secara tiba-tiba.

Perhatikan juga beberapa gejala yang mungkin merupakan tanda keadaan perubatan yang lebih serius.

Berikut adalah beberapa gejala yang berkaitan dengan sakit kaki pada kanak-kanak yang memerlukan perhatian.

 • Kesakitan yang berlaku hanya pada satu bahagian kaki.
 • Kesakitan berterusan pada waktu pagi.
 • Kesakitan sangat teruk sehingga anak anda tidak mahu berjalan atau membuat anak lemas.
 • Anak mengalami sakit sendi, seperti di lutut atau pergelangan kaki.
 • Kesakitan berlaku setelah anak itu cedera.
 • Kesakitan bersama dengan gejala lain, seperti ruam yang tidak biasa, bengkak, atau lebam pada kaki, anak mengalami demam tinggi, lemas, sehingga anak itu sukar makan atau hilang selera makan.

Jangan berlengah untuk segera memeriksa bayi anda ke doktor sekiranya anda mengalami gejala yang tidak biasa.