Kesihatan

7 Punca Kesakitan Di Belakang Lutut Yang Tidak Perlu Dipandang Rendah

Kesakitan di belakang lutut tidak normal walaupun anda aktif bersukan. Keadaan ini sebenarnya boleh menjadi tanda kecederaan otot, tisu koyak, hingga penyakit radang di kawasan ini. Agar tidak tersalah mengatasinya, berikut adalah pelbagai keadaan yang boleh menyebabkan sakit di bahagian belakang lutut anda

Apa yang menyebabkan kesakitan di belakang lutut?

1. Kekejangan di kaki

Kekejangan di kaki boleh menjadi penyebab kesakitan di belakang lutut. Orang yang mengalami gangguan pada saraf kaki, penyakit hati, jangkitan, dan dehidrasi lebih mudah terkena ini.

Kesakitan biasa akibat kekejangan boleh berlangsung dari beberapa saat hingga sepuluh minit. Walaupun rasa sakit sudah reda, anda mungkin masih merasa sakit pada otot kaki anda selama beberapa jam selepas itu. Cuba gunakan kompres hangat dan rilekskan kaki untuk merawat kekejangan kaki dan mencegahnya kembali.

2. Keseleo lutut

Kecelakaan, hentaman, atau jatuh boleh mengubah kedudukan tulang dan tisu penghubung lutut anda, menyebabkan kesakitan. Sekiranya sakit di belakang lutut disebabkan oleh keseleo, anda harus segera berjumpa doktor untuk mengelakkan komplikasi yang lebih serius.

3. Kecederaan tendinitis lutut

Juga dikenali sebagai tendonitis patela Tendonitis lutut berlaku apabila otot-otot yang menghubungkan tulang lutut dan tulang betis cedera. Syarat yang mempunyai nama lain lutut pelompat ini biasanya berlaku apabila anda melompat atau menukar arah secara tiba-tiba. Oleh itu, atlet dan orang yang bersenam secara aktif lebih terdedah kepadanya.

4. Sindrom jalur iliotibial

Anda yang gemar berbasikal mungkin perlu lebih berhati-hati, kerana anda lebih berisiko mengalami sindrom jalur iliotibial . Keadaan ini dicirikan oleh geseran tisu ligamen di bahagian luar paha dengan tulang di bahagian belakang lutut. Lama kelamaan, geseran menyebabkan kegatalan, bengkak, dan menyebabkan sakit di belakang lutut.

5. Baker Cyst

Kista Baker terbentuk dari koleksi cecair pelincir sendi yang terletak di belakang lutut. Cecair pelincir ini sebenarnya berguna untuk melindungi sendi lutut dari geseran, tetapi pengeluarannya boleh berlebihan jika anda mengalami artritis atau kecederaan lutut.

Cecair tambahan kemudian membeku dan membentuk sista. Kista ini masih boleh hilang sendiri. Walau bagaimanapun, jika sista itu besar dan disertai dengan rasa sakit, anda mungkin perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

6. Artritis (keradangan pada sendi)

Pada orang yang menderita arthritis, tisu tulang rawan yang menenangkan sendi antara tulang rosak, menyebabkan rasa sakit di belakang lutut. Berdasarkan penyebabnya, artritis boleh dibahagikan kepada rematik dan osteoartritis.

Rheumatism berlaku kerana kesalahan pada sistem imun yang menyerang tisu yang sihat pada sendi lutut. Sementara itu, osteoartritis adalah penyakit sendi degeneratif yang kebanyakannya menyerang orang tua dan orang gemuk.

7. Kecederaan otot hamstring

Otot hamstring adalah sekumpulan otot yang terletak di bahagian belakang paha. Sekiranya ditarik terlalu jauh, otot hamstring boleh cedera atau terkoyak, menyebabkan rasa sakit, termasuk di bahagian belakang lutut. Proses pemulihan otot hamstring biasanya memakan masa hingga berbulan-bulan.

Kesakitan di belakang lutut biasanya disebabkan oleh kecederaan, otot koyak, atau penyakit sendi lutut. Anda dapat menghilangkan rasa sakit dengan kaedah RICE yang terdiri daripada: berehat (rehat), aising (memberikan kompres sejuk), pemampatan (menekan kawasan yang cedera dengan pembalut), dan mengangkat (mengangkat kaki yang cedera).

Walau bagaimanapun, jika kesakitan tidak hilang, anda mesti berjumpa doktor. Doktor boleh mencadangkan ujian lebih lanjut atau menentukan terapi yang diperlukan.