Keibubapaan

Berapa Kali Sekiranya Anda Mengganti Popok Bayi Anda Setiap Hari?

Selain pakaian, botol makanan, dan peralatan mandian, lampin adalah barang bayi yang baru dilahirkan dan tidak boleh dilupakan. Sama ada lampin kain atau pakai buang (pospak), ia mempunyai fungsi yang sama seperti takungan air kencing atau tinja bayi. Oleh itu, banyak ibu bersetuju bahawa lampin bayi mereka harus kerap diganti, agar bayi anda tetap bersih dan selesa. Berapa kerap anda harus menukar lampin bayi dan apakah cara yang betul untuk menukarnya?

Apakah jenis lampin bayi?

Terdapat dua jenis lampin yang terdapat di pasaran, lampin pakai buang (pospak) dan lampin kain. Kedua-duanya mempunyai kelebihan dan kekurangan yang dapat diambil kira oleh ibu bapa. Inilah penjelasan lengkapnya.

Lampin pakai buang (pospak)

Memetik dari Anak Sihat, lampin pakai buang sudah ada selama 40 tahun dan kini lebih kerap digunakan kerana praktikal. Popok pakai buang mempunyai lapisan dalam yang membantu kulit bayi tetap kering walaupun lampin basah.

Tetapi kelemahan lampin pakai buang adalah bahawa sampah sukar diurai dan boleh merosakkan alam sekitar. Cara membuang lampin juga perlu dipertimbangkan, yaitu membungkus popok dalam keadaan tertutup, kemudian membuangnya ke tong sampah.

lampin kain

Mesra alam adalah salah satu kelebihan lampin kain. Anda boleh mengurangkan sisa rumah tangga dari kotoran bayi dengan menggunakan lampin kain.

Selain itu, penggunaan lampin kain juga menjimatkan wang anda kerana lampin boleh digunakan berulang kali.

Walau bagaimanapun, lampin kain juga mempunyai kekurangan, seperti kaedah pembersihan yang lebih kompleks sehingga kuman dan bakteria dari kotoran bayi anda hilang serta merta.

Bukan hanya itu, penggunaan lampin kain mesti dipertimbangkan kerana boleh menjadikan kulit bayi lembap jika tidak diganti dengan segera.

Untuk cara mencuci, buang dahulu kotoran yang melekat kemudian bilas dengan air sejuk. Kemudian, rendam dalam larutan pencuci pakaian dengan peluntur. Selepas itu, bilas sekali lagi menggunakan air panas.

Berapa kali lampin bayi ditukar?

Keperluan untuk membuang air kecil dan buang air besar pada setiap bayi tidak sama. Faktor usia, pengambilan makanan dan minuman harian, hingga keadaan sistem pencernaan adalah beberapa perkara yang menentukan seberapa kerap anak kecil anda mencuci popok yang digunakannya.

Dilancarkan dari laman web rasmi Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI), bayi yang baru lahir hingga dua bulan boleh membuang air besar 10 kali sehari. Sementara itu, untuk membuang air kecil, boleh 20 kali sehari pada bulan pertama kehidupan.

Sudah tentu, ini bukan frekuensi mutlak kerana bilangannya boleh berubah seiring usia bayi. Biasanya, kekerapan pergerakan usus bayi akan menjadi lebih teratur, iaitu sekitar 2 kali sehari ketika dia berusia 12 bulan.

Sebenarnya, tidak ada peraturan pasti yang mengatakan berapa kali lampin bayi anda diganti setiap hari. Hanya saja, tanpa mengira jenis lampin yang digunakan oleh bayi anda, anda harus segera menggantinya dengan lampin bersih setiap kali anda mendapati lampin yang dipakainya telah kotor.

IDAI mengesyorkan menukar lampin bayi sekerap mungkin, kira-kira setiap 2-3 jam, terutama bagi bayi baru lahir yang kerap membuang air kecil.

Anda boleh menggunakan penggera sebagai peringatan untuk menukar lampin atau melihat perubahan warna lampin ketika bersentuhan dengan air kencing.

Walaupun masuk ke waktu tidur bayi atau pada waktu malam, itu masih merupakan tanda bahawa anda perlu menukar lampin ketika diisi dengan air kencing.

Bagi bayi yang baru lahir yang tali pusatnya tidak lepas, pastikan lampin tidak menyentuh pusar untuk mengelakkan kelembapan. Pusar bayi harus terkena udara sekerap mungkin sehingga dapat keluar dengan mudah.

Peralatan yang akan disediakan untuk menukar lampin

Mengganti lampin bayi anda harus dilakukan dengan lebih berhati-hati, terutama dengan kanak-kanak perempuan. Sebabnya, bayi perempuan lebih berisiko terkena jangkitan saluran kencing jika kawasan kemaluan tidak dibersihkan dengan betul.

Memetik dari Kehamilan Amerika, peralatan berikut mesti disediakan untuk menukar lampin bayi:

  • Lampin bersih
  • Tisu basah atau kain lap
  • Kapas lembut
  • Kain lap atau tuala kering
  • Perlak atau tikar lembut
  • Salap ruam lampin dan lampin bayi (jika diperlukan)

Sediakan dan simpan peralatan di dekat anda, lebih mudah semasa menukar lampin anak kecil anda.

Cara menukar lampin bayi

Perniagaan meletakkan lampin pada bayi anda kadang-kadang boleh menjadi sesuatu yang membuat anda terharu. Jangan bimbang, anda boleh menjadi pakar sekiranya anda tahu cara memakai lampin dengan langkah-langkah berikut:

1. Sediakan peralatan

Siapkan tempat untuk meletakkan lampin bayi anda, contohnya meja ganti lampin khas. Kemudian sediakan 1 pertukaran lampin, kain lembap atau tisu basah, tuala kering, losyen badan bayi, dan lain-lain.

Pastikan semua peralatan ini tersedia dalam jangkauan anda. Untuk bayi baru lahir atau mereka yang mengalami ruam lampin, kami mengesyorkan menggunakan bola kapas yang dicelupkan ke dalam air suam.

Pastikan juga meja tempat anda menukar lampin ditutup dengan tikar getah atau tikar plastik sebelum meletakkan anak kecil anda di sana.

Untuk memudahkan memakai lampin baru, lebih baik menanggalkan pakaian bayi terlebih dahulu. Pakai semula atau ganti dengan yang baru apabila selesai.

2. Basuh tangan anda

Sebelum menyentuh bayi anda, pastikan tangan anda bersih dengan mencucinya dengan sabun dan air mengalir. Sekiranya anda dalam perjalanan dan tidak ada air dan sabun, anda boleh membersihkan tangan anda dengan tisu basah atau pembersih tangan .

3. Buka lampin kotor bayi

Selepas mencuci tangan, letakkan si kecil di atas tikar ganti lampin yang sudah siap. Buka lampin yang kotor dan tarik sedikit ke bawah.

Apabila anda mula menukar lampin, pastikan anda bersedia memegang kaki si kecil dengan satu tangan. Tangan ini bertugas mengangkat kaki bayi supaya dia tidak banyak bergerak.

Sementara itu, tangan anda yang lain membuang lampin lama, membersihkan punggung, dan meluncur di lampin baru.

4. Bersihkan punggung bayi

Angkat bahagian bawah bayi dari pergelangan kakinya sehingga anda dapat menarik lampin yang kotor dan melipat bahagian depan lampin dengan segera agar kotoran tidak melekat pada kulit bayi.

Untuk bayi lelaki, sebelum membersihkan pantatnya, anda boleh menutup zakarnya dengan kain bersih sehingga dia tidak kencing ketika anda menukar lampinnya.

Lap kain lembap atau tisu basah bayi bermula dari zakar, testis, dan kawasan sekitarnya sebelum akhirnya bergerak ke punggung.

Untuk bayi perempuan, lap najis dari depan ke belakang untuk mengurangkan risiko jangkitan saluran kencing. Kerana kanak-kanak perempuan terdedah kepada jangkitan saluran kencing.

Jangan lupa untuk menghilangkan sebarang lipatan dan kedutan pada kulit. Penggunaan seterusnya losyen dan tepukkan bahagian bawah bayi sehingga kering, jangan gosok.

Anda boleh mengurut perut bayi sambil menukar lampin supaya si kecil berasa selesa.

5. Jaga kebersihan walaupun bayi tidak membuang air besar

Walaupun anak kecil anda tidak membuang air besar, anda harus membersihkan bahagian depan dan belakang. Bersihkan juga kawasan kulit di sekitarnya dengan kain atau tisu yang lembap.

Anda boleh menggunakan krim khas mengikut nasihat doktor pada kulit jika terdapat ruam lampin.

6. Tarik lampin yang kotor dan pakai yang baru

Buka lampin bayi yang bersih dan letakkan bayi dengan meletakkannya di bawah punggung dan meluncurkannya ke pinggang, di mana pelekat berada di bahagian belakang. Tarik bahagian depan lampin ke arah perut bayi anda.

Untuk bayi lelaki, arahkan zakar bayi ke bawah untuk mengelakkan air kencing sampai ke bahagian atas. Bagi bayi yang baru lahir yang belum melepaskan tali pusat, perhatikan lampin yang tidak menutupi tali pusat.

Pastikan lampin seimbang di antara kaki bayi anda. Kemudian selamatkan lampin dengan membuka pita, yang kemudian ditarik ke arah perut untuk dilekatkan.

Elakkan menempelkan lampin terlalu rapat sehingga bayi anda merasa selesa. Langkah yang sama dilakukan ketika selesai memandikan bayi yang baru lahir.

7. Buangkan lampin lama

Lipat dan pita lampin lama anda dengan ketat untuk mengelakkan kandungannya keluar. Masukkan ke dalam beg plastik khas sebelum membuangnya ke tong sampah.

Jangan lupa mencuci tangan anda selepas membersihkan dan menukar lampin bayi supaya tangan anda sentiasa bersih semasa anda menyentuh si kecil.

Apakah akibatnya jika anda tidak terlalu lama menukar lampin bayi?

Masalah menukar lampin bayi anda adalah meletihkan, terutama bagi bayi baru lahir. Kekerapan membuang air kecil sangat kerap sehingga baru diganti, mesti diganti dengan segera.

Kadang-kadang ada ibu bapa yang menunggu sehingga lampin sangat penuh atau bocor, kemudian diganti dengan lampin baru yang masih bersih.

Sebenarnya, membiarkan bayi terus menggunakan lampin kotor untuk jangka masa panjang berisiko menyebabkan beberapa keadaan, seperti:

  • Ruam lampin pada kulit di bahagian bawah bayi
  • Kerengsaan, kemerahan, gatal-gatal, hingga sakit
  • Berisiko untuk jangkitan pundi kencing, serta jangkitan kulat dan bakteria

Anak kecil anda bertindak balas dengan cara yang berbeza apabila dia menyedari lampinnya basah dan merasa tidak selesa. Kadang-kadang penyebab bayi menangis adalah keadaan lampin basah.

Anda mungkin tidak menyedari bahawa lampin bayi anda kotor, kerana dia tidak bertindak balas. Penyelesaiannya, selalu periksa keadaan lampin secara berkala dan segera ganti dengan lampin yang baru apabila terasa tidak lagi bersih.

Petua untuk menggunakan kain dan lampin pakai buang

Terdapat dua jenis lampin yang boleh anda pilih untuk si kecil anda, iaitu lampin kain dan lampin pakai buang. Berikut adalah petua untuk menggunakannya.

lampin kain

Berikut adalah petua yang perlu diingat semasa menggunakan lampin kain:

Gunakan pin besar

Sekiranya anda menggunakan popok yang memerlukan pin untuk mengikatnya, gunakan pin pengaman yang besar dengan kepala plastik yang aman, sehingga bayi tidak tersepit.

Semasa meletakkannya pada bayi, gunakan tangan anda untuk menghadkan keselamatan antara pin dan kulit bayi.

Basuh lampin dengan segera ketika bayi membuang air besar

Masukkan lampin basah terus ke cucian, tetapi jika terdapat kotoran bayi, anda harus membersihkannya terlebih dahulu.

Anda boleh membersihkan lampin sebelum mencucinya atau memasukkannya ke dalam mesin basuh. Anda boleh membilasnya dengan air dan baking soda untuk menghilangkan bau.

Pisahkan kain lampin dari pakaian lain

Pisahkan lampin dan pakaian bayi dari pakaian lain semasa anda mencuci pakaian. Gunakan bahan pencuci yang hypoallergenic atau disyorkan untuk mencuci pakaian bayi.

Juga, elakkan menggunakan pelembut kain atau wangian, ini boleh menyebabkan ruam lampin pada bayi yang kulitnya sensitif. Ini adalah cara merawat kulit bayi anda yang masih sangat sensitif.

Anda juga boleh membilas pakaian bayi dengan air panas dan bilas dengan air berulang kali. Basuh tangan anda sebelum dan sesudah lampin bayi anda untuk mengelakkan penyebaran kuman.

Lampin bayi sekali pakai

Sekiranya anda meletakkan si kecil di lampin atau lampin pakai buang, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan, seperti:

Buang dengan kerap

Buang lampin pakai buang secara berkala. Jangan biarkan ia menumpuk terlalu lama. Ini untuk mengelakkan bau yang tidak menyenangkan dan mencegah pertumbuhan bakteria.

Tukar saiz lampin dengan kerap

Sekiranya anda menjumpai tanda lampin getah di sekitar paha dan pinggang bayi anda, ini mungkin merupakan tanda bahawa saiz lampin terlalu kecil. Kami mengesyorkan menukar lampin pakai buang dengan saiz yang lebih besar.

Tukar jenama lampin apabila ruam berlaku

Sekiranya anda mendapati ruam pada kulit bayi di sekitar punggung dan paha bayi anda, anda harus menukar lampin bayi anda dengan jenama lain.

Pilih lampin yang tidak menggunakan pewarna atau minyak wangi. Kadang kala, bayi boleh peka terhadap lampin jenama tertentu.

Perhatikan tali pusat jika belum terlepas

Sekiranya tali pusat bayi anda tidak lepas atau tidak kering, pakai lampin di bawah tali pusat atau di bawah pinggang. Ini dilakukan untuk mengelakkan kegatalan.

Jangan lupa untuk selalu mencuci tangan anda, sebelum dan selepas anda memakai lampin, untuk mengelakkan penyebaran kuman.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌