Kesihatan kulit

Penyebab Dermatitis Yang Paling Umum Terdapat 9 Faktor, Periksa Di Sini!

Keradangan, kulit kering, bersisik, dan ruam merah gatal adalah tanda-tanda dermatitis. Penyebab kemunculan dermatitis itu sendiri berdasarkan banyak faktor, baik dari dalam badan (dalaman) dan persekitaran luaran (luaran).

Lihat perbincangan lengkap di bawah.

Penyebab dermatitis dari dalam badan

Penyebab utama dermatitis sebenarnya tidak diketahui dengan pasti. Namun, setakat ini, penyelidikan perubatan menunjukkan bahawa faktor genetik, persekitaran, dan imun berperanan dalam keradangan kulit yang merujuk kepada dermatitis.

Berikut adalah beberapa faktor penyebab kemunculan dermatitis yang berasal dari dalam badan (dalaman).

1. Sejarah penyakit keluarga

Pewarisan genetik dalam keluarga adalah faktor penyebab dermatitis intergenerasi. Kajian melaporkan bahawa kanak-kanak dengan dermatitis atopik (eksim) biasanya dilahirkan oleh orang tua yang menghidap asma, rinitis alergi, atau satu jenis dermatitis.

Sekiranya hanya seorang ibu bapa yang menghidap asma, rhinitis alergi, atau dermatitis, keturunan yang dilahirkan mempunyai 50% kemungkinan mengalami sekurang-kurangnya salah satu penyakit. Jumlah peluang ini akan meningkat sekiranya kedua ibu bapa menderita penyakit ini.

Walaupun begitu, mekanisme penurunan dermatitis dari ibu bapa kepada anak-anak belum dijelaskan dengan jelas. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, penyebabnya mungkin berkaitan dengan gen CARD11 yang menghasilkan protein tertentu.

Gen CARD11 yang bermutasi menghasilkan protein yang tidak berfungsi secara normal, dan perubahan ini mempengaruhi sel darah putih yang disebut limfosit T. Bilangan limfosit T. tetap sama, tetapi sel-sel ini terlalu banyak bertindak balas terhadap bahan asing di dalam badan.

2. Sistem imun yang sensitif

Sebagai tambahan kepada faktor genetik, sistem imun yang terlalu aktif mungkin mempunyai peranan tertentu sebagai penyebab dermatitis. Ini dapat dilihat dari jumlah orang yang menderita dermatitis dengan sistem imun yang sangat sensitif.

Sistem kekebalan tubuh mereka bereaksi berlebihan apabila bertindak balas terhadap alergen atau perengsa yang dapat mencetuskan reaksi pada kulit. Sebenarnya, pelbagai bahan ini pada dasarnya tidak berbahaya bagi tubuh.

Sistem imun sensitif menghantar isyarat ke kulit dalam bentuk keradangan. Keradangan ini adalah penyebab munculnya ruam merah pada kulit dan gejala dermatitis lain. Ruam merah menunjukkan kerosakan lapisan kulit pelindung.

Secara amnya, sistem ketahanan badan akan bertambah baik seiring bertambahnya usia sehingga kulit tidak lagi terdedah kepada keradangan. Inilah sebabnya mengapa dermatitis, terutama eksim, biasanya muncul pada masa kanak-kanak dan hilang ketika dewasa.

3. Mutasi sel kulit

Mengurangkan jumlah protein tertentu pada lapisan kulit juga boleh menjadi penyebab dermatitis. Berdasarkan laporan penyelidikan di UK, orang dengan dermatitis atopik mempunyai mutasi pada gen yang menghasilkan filaggrin.

Filaggrin adalah sejenis protein yang melindungi dan melembapkan lapisan atas kulit. Tanpa filaggrin yang mencukupi, kulit akan kehilangan fungsinya untuk menyerap air sehingga lama kelamaan kehilangan kelembapan dan menjadi kering.

Kulit kering terdedah kepada kerengsaan dan keradangan. Selain itu, kulit juga lebih mudah dijangkiti bakteria dan virus dan tidak dapat mencegah kemasukan alergen. Apabila kulit meradang dan dijangkiti, ini adalah tanda-tanda komplikasi dermatitis.

4. Keadaan kulit kering

Keradangan lebih cenderung berlaku pada kulit kering. Bukan hanya itu, kulit kering juga dapat memperburuk ruam, gatal-gatal, dan gejala dermatitis lain yang menjadikan kulit retak dan berkerak.

Kulit adalah salah satu perlindungan pertama tubuh dari kuman dan zat yang berpotensi menyebabkan kerosakan pada tubuh. Sekiranya kulit kering, bahan asing ini akan lebih mudah mencetuskan reaksi alergi dan kerengsaan.

5. Perubahan hormon

Jumlah hormon dalam badan juga boleh menjadi penyebab dermatitis. Apabila hormon dihasilkan secara berlebihan atau kurang, gejala dermatitis mungkin muncul lebih kerap. Perubahan ini sering juga menjadikan gejala dermatitis semakin teruk.

Salah satu contohnya ialah dermatitis progesteron autoimun (PPE). Keadaan ini berlaku apabila hormon progesteron meningkat pada pertengahan kitaran haid. Gejala hanya reda apabila jumlah progesteron menurun selepas haid.

Pelbagai pencetus dermatitis dari luar badan

Setiap orang boleh mengalami dermatitis dengan cara yang berbeza. Perkara yang datang dari luar badan mungkin tidak secara langsung menyebabkan dermatitis, tetapi faktor-faktor ini adalah pencetus.

Berikut adalah pelbagai faktor dari persekitaran yang boleh mencetuskan dermatitis.

1. Merengsa

Pada dermatitis kontak, gejala berupa ruam merah disertai dengan gatal biasanya muncul ketika kulit bersentuhan langsung dengan perengsa (perengsa). Terdapat banyak perengsa di sekitar anda, baik secara semula jadi dan buatan.

Bahan dan produk yang sering menjadi penyebab berulang dermatitis termasuk:

 • produk pembersih, detergen, syampu, dan pencuci badan mengandungi wangian,
 • logam dalam perhiasan atau aksesori pakaian,
 • minyak antibakteria yang mengandungi neomycin dan bacitracin,
 • formaldehid dalam produk pembersih rumah tangga,
 • isotiazolinon dalam produk penjagaan bayi dan tisu pembersih,
 • cocamidopropyl betaine terdapat dalam syampu dan losyen,
 • paraphenylene-diamine dalam agen pewarna kulit untuk tatu, dan juga
 • kain sintetik seperti bulu.

2. Alergen

Sentuhan langsung antara kulit dan alergen boleh mencetuskan keadaan yang dikenali sebagai dermatitis kontak alergi. Selain menyebabkan gejala alergi pada kulit, ini juga dapat memperburuk keradangan yang terjadi.

Oleh itu, orang-orang dengan dermatitis yang mempunyai alahan semestinya mungkin menghindari kontak dengan alergen, terutamanya:

 • debunga,
 • habuk,
 • alergen makanan,
 • bulu haiwan,
 • cendawan, dan
 • susu getah.

3. Peningkatan suhu

Kenaikan suhu badan akan meningkatkan pengeluaran peluh. Kedua-duanya adalah faktor yang menyebabkan kambuhnya dermatitis, terutamanya kerana badan yang berpeluh dapat menjadikan kulit yang terkena dermatitis lebih gatal atau sakit.

Penurunan kelembapan secara tiba-tiba juga boleh menyebabkan kulit kering yang menjadi pencetus utama dermatitis. Di samping itu, keadaan panas dan lembap boleh mencetuskan jangkitan kerana bakteria berkembang dalam suhu ini.

4. Keadaan yang mencetuskan tekanan

Tekanan pada dasarnya adalah faktor dalaman yang mencetuskan dermatitis, tetapi tekanan sering disebabkan oleh masalah dalam kehidupan seharian. Ketika berada dalam keadaan tertekan, tubuh menghasilkan hormon yang disebut kortisol.

Kortisol dalam jumlah besar dapat memperburuk keradangan, termasuk kulit. Inilah sebabnya mengapa orang dengan dermatitis menggaru lebih kerap dan mengadu gejala yang menjadi lebih teruk ketika mereka berada dalam keadaan tertekan.

5. Tumbuhan tertentu

Beberapa jenis tanaman ternyata menjadi penyebab berulang dermatitis. Ada tumbuh-tumbuhan yang hanya menyebabkan ruam ketika kulit pesakit terkena sinar matahari, tetapi ada juga yang dapat menyebabkan lepuh berisi cairan.

Keadaan yang dikenali sebagai fitodermatitis ini sangat berbeza. Oleh itu, jika anda mengalami simptom dermatitis setelah bersentuhan dengan tanaman tertentu, ada baiknya anda menghafal ciri-ciri tanaman ini untuk mengelakkan berulang.

Dermatitis adalah penyakit kulit dengan pelbagai sebab dan pencetus. Bahkan beberapa kes dermatitis tidak diketahui sebabnya sehingga proses rawatan menjadi terhambat.

Walau bagaimanapun, anda dapat mengawal gejala anda dengan berusaha mengenal pasti pencetus. Kaedah ini juga membantu melegakan penyakit kulit dan mengurangkan risiko penyakit berulang pada masa akan datang.