Kehamilan

Berapa lama selepas bersalin dapat mengecut kembali perut?

Banyak perubahan berlaku semasa kehamilan, termasuk yang berlaku di dalam badan. Ini membuatkan sebilangan ibu mungkin takut bahawa bentuk badan mereka akan berubah setelah hamil. Namun, dengan sedikit usaha (bersenam dan mengatur pengambilan makanan), tidak mustahil bagi ibu untuk mendapatkan kembali badan mereka dalam keadaan sihat. Jangan risau, perut setelah melahirkan akan semakin kecil lagi. Tetapi apabila?

Bilakah perut selepas melahirkan mula mengecut lagi?

Selama sembilan bulan, perut anda terus membesar ketika hamil. Ini meregangkan otot perut anda. Jadi, wajarlah tubuh anda memerlukan masa untuk kembali ke bentuk sebelum kehamilan.

Tetapi, jangan terlalu banyak berfikir, kerana perut anda akan mengecut sejurus melahirkan. Bayi, plasenta, dan cairan ketuban yang keluar semasa melahirkan, menjadikan perut anda tidak sebesar yang anda alami ketika anda hamil. Anda akan menurunkan berat badan sekitar 5 kg setelah anda melahirkan.

Walaupun anda telah menurunkan berat badan setelah melahirkan, perut anda masih kelihatan seperti ketika anda hamil beberapa bulan. Ini adalah perkara biasa dan hanya memerlukan beberapa minggu untuk mengecil.

Memerlukan masa sekitar 4-6 minggu untuk rahim kembali mengecut. Walau bagaimanapun, diperlukan beberapa bulan untuk kulit mengembalikan keanjalannya. Masa yang diperlukan untuk perut kembali ke ukuran sebelum kehamilan mungkin berbeza dari ibu ke ibu. Ini bergantung pada banyak faktor, seperti:

 • Saiz badan sebelum anda hamil
 • Berat badan anda bertambah semasa mengandung
 • Seberapa aktif anda dalam aktiviti atau sukan
 • faktor keturunan
 • Sekiranya ini adalah kehamilan pertama anda

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mempercepat perut yang rata

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menjadikan ukuran perut anda lebih kecil lagi seperti sebelum kehamilan. Antaranya, iaitu:

Menyusu

Penyusuan susu ibu menjadikan badan membakar lebih banyak kalori, kira-kira 500 kalori setiap hari. Ini tentunya membantu anda menurunkan berat badan setelah melahirkan. Jadi, perut anda akan mengecut lebih cepat. Bukan itu sahaja, ketika menyusu badan juga mengeluarkan hormon yang mencetuskan kontraksi rahim. Ini menjadikan rahim mengecut lebih cepat, sehingga perut setelah melahirkan dapat mengecut lebih cepat.

Ini juga mesti disokong oleh pengambilan makanan yang mencukupi. Sekiranya anda makan lebih banyak daripada yang anda perlukan, ini sebenarnya dapat menjadikan berat badan lebih sukar.

Selaraskan diet

Menurut American Congress of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), tabiat makan sihat yang dimulakan semasa kehamilan dapat membolehkan anda mendekati berat badan normal anda dengan lebih cepat beberapa bulan setelah melahirkan.

Walaupun anda ingin badan anda seperti sebelumnya, tetapi anda tidak disarankan untuk membatasi pengambilan makanan anda. Anda hanya perlu menyesuaikan diet anda. Beberapa perkara yang dapat membantu anda mencapai berat badan normal setelah melahirkan adalah:

 • Jangan lepaskan sarapan
 • Makan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan, sekurang-kurangnya lima hidangan sehari
 • Makan banyak makanan berserat, seperti gandum, gandum, kacang, dan biji
 • Anda boleh mengganti sumber karbohidrat utama anda dengan sumber yang mempunyai lebih banyak serat, seperti beras merah, roti gandum, pasta gandum atau kentang
 • Tetapkan bahagian makan anda, jangan berlebihan
 • Perhatikan jumlah dan jenis makanan ringan yang anda makan

Sukan

Untuk mengimbangkan kalori yang masuk ke dalam badan, anda perlu melakukan senaman. Senaman dapat membantu membakar lebih banyak kalori dan juga membantu mengencangkan otot perut sehingga perut anda akan mengecut lebih cepat.

Mulakan bersenam dengan jenis senaman ringan. Melakukan senaman lantai panggul atau Kegels dapat membantu anda mengencangkan otot perut anda. Anda juga boleh berjalan-jalan santai pada waktu pagi sambil membawa bayi anda berjalan-jalan. Maksudnya, jaga kesihatan badan anda.