Kehamilan

Mencukur Rambut Kemaluan Semasa Kehamilan, Adakah Mungkin atau Tidak? |

Menjelang waktu melahirkan, ibu mungkin menghadapi dilema sama ada perlu mencukur rambut kemaluannya atau tidak. Sebilangan wanita hamil boleh merasa lebih yakin setelah mencukur rambut kemaluan mereka. Namun, adakah wajar mencukur atau memotong rambut kemaluan semasa hamil? Untuk maklumat lebih lanjut, lihat ulasan berikut, ya, puan!

Bolehkah wanita hamil mencukur rambut atau rambut kemaluan?

Sebenarnya, ada perbezaan pendapat di kalangan pakar mengenai perkara ini, ada yang melarang ada yang melarangnya.

Pendapat yang memungkinkan untuk berpendapat bahawa mencukur rambut kemaluan semasa kehamilan tidak menjadi masalah selagi penting untuk melakukannya dengan selamat.

Sebenarnya, mungkin perlu menjaga kebersihan badan.

Sementara itu, pendapat yang melarang mengatakan bahawa aktiviti ini boleh menyebabkan kecederaan pada kawasan kemaluan sehingga ada risiko jangkitan.

Jadi, apa yang harus dilakukan? Melancarkan halaman Science Line, keputusan untuk mencukur atau tidak mencukur rambut kemaluan semasa kehamilan dikembalikan kepada pertimbangan setiap ibu.

Wanita hamil yang memilih untuk mencukur atau menjaga rambut pastinya mempunyai alasan tersendiri.

Maksudnya, sesuaikan dengan keselesaan, sama ada anda merasa selesa jika mencukur rambut kemaluan anda atau sebaliknya.

Manfaat mencukur rambut kemaluan semasa mengandung

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, mencukur rambut kemaluan atau kemaluan adalah keputusan semua orang.

Berikut adalah beberapa sebab mengapa memotong rambut kemaluan semasa kehamilan adalah perlu.

1. Menghalang kelembapan

Semasa mengandung, terutamanya pada trimester ketiga, suhu badan ibu mungkin menjadi lebih panas dan berpeluh dengan lebih mudah.

Peluh dapat berkumpul di kawasan rambut kemaluan, menyebabkan pelbagai masalah seperti gatal-gatal pada vagina dan kelembapan.

Keadaan ini boleh mencetuskan pertumbuhan bakteria yang menyebabkan keputihan semasa kehamilan. Mencukur rambut kemaluan dapat membantu mengelakkan masalah ini.

2. Proses kelahiran menjadi lebih bersih

Mencukur rambut kemaluan dipercayai menjadikan proses melahirkan lebih bersih.

Sebenarnya, di beberapa hospital, mencukur rambut kemaluan sebelum melahirkan telah menjadi prosedur biasa, baik untuk kelahiran vagina dan juga pembedahan caesar.

Sekiranya perlu, petugas kesihatan akan membantu membersihkan kawasan tersebut jika rambut di kemaluan anda dirasakan mengganggu proses kelahiran.

2. Mencegah penyumbatan pembersihan darah

Pendarahan selepas bersalin biasanya berlaku 3 hingga 10 hari selepas bersalin. Dalam pendarahan selepas bersalin, biasanya terdapat tisu plasenta dan darah yang dibawa bersama.

Mencukur rambut kemaluan sebelum melahirkan dapat membantu menjadikan proses membersihkan darah menjadi lebih bersih kerana tidak tersekat oleh rambut di kawasan kemaluan.

Apakah risiko mencukur rambut kemaluan semasa kehamilan?

Walaupun menawarkan sejumlah manfaat, ada juga sejumlah risiko jika mencukur rambut kemaluan dengan ceroboh, termasuk yang berikut.

1. Menyebabkan luka pada alat kelamin

Mencukur rambut kemaluan dengan teknik yang salah boleh menyebabkan luka. Luka ini berpotensi menjadi media untuk pertumbuhan kuman.

Lebih-lebih lagi, kawasan kemaluan cukup lembap sehingga luka memerlukan waktu lebih lama untuk kering dan sembuh.

Pertumbuhan kuman boleh mencetuskan jangkitan di kawasan kemaluan, terutama jika pencukur yang digunakan tidak steril.

2. Rambut kemaluan yang tumbuh

Kajian mengenai Jurnal Obstetrik dan Ginekologi Amerika menunjukkan bahawa sebilangan wanita mengalami keadaan rambut kemaluan yang tumbuh semula setelah mencukurnya.

Keadaan ini boleh menyebabkan kulit kemaluan anda menjadi nanah dan berasa sakit.

Rawatannya rumit kerana antibiotik diperlukan untuk mengobatinya, sedangkan antibiotik mempunyai risiko menyebabkan komplikasi kehamilan.

Petua untuk lebih selamat ketika mencukur rambut kemaluan semasa hamil

Walaupun berisiko terluka, beberapa wanita mungkin masih memutuskan untuk mencukur rambut kemaluan mereka untuk beberapa sebab.

Sebab-sebab ini, misalnya, menjadi lebih yakin apabila anda perlu menunjukkan kawasan intim kepada orang lain.

Nah, untuk selamat ketika memotong rambut kemaluan semasa hamil, cubalah cara berikut.

1. Elakkan bercukur sebelum melahirkan

Penyelidikan yang dipetik oleh laman web Science Line menunjukkan bahawa rambut kemaluan dicukur beberapa hari sebelum melahirkan.

Tujuannya agar luka yang mungkin terjadi akibat proses pencukuran telah sembuh sehingga tidak mengganggu proses melahirkan.

Kaedah ini mungkin lebih mudah dilakukan dalam kelahiran caesar yang dirancang.

Semasa bersalin normal, anda boleh mencukur rambut kemaluan pada usia 38 atau 39 minggu kehamilan.

2. Cukur sedikit sahaja

Sebilangan wanita mungkin mahu rambut kemaluan mereka benar-benar bersih sehingga mencukurnya ke dalam.

Walau bagaimanapun, kaedah ini mungkin lebih berisiko untuk menyebabkan kecederaan dan jangkitan.

Oleh itu, cubalah memotongnya dengan nipis di permukaan, supaya tidak terlalu tebal.

Walaupun akar dibiarkan tidak dicukur. Selain mencegah calar, ia dapat mencegah pertumbuhan rambut ke dalam kulit.

3. Hanya dibersihkan

Sebilangan orang yang mempunyai kulit sensitif mungkin sering mengalami keluhan pada kulit setelah mencukur rambut di badan mereka, seperti gatal-gatal pada waktu bernanah.

Ini juga boleh berlaku semasa mencukur rambut kemaluan. Terutama semasa kehamilan, penurunan imuniti boleh membuat anda lebih berisiko terkena penyakit berjangkit.

Sekiranya anda termasuk orang yang mempunyai kulit sensitif, anda tidak perlu mencukur rambut kemaluan anda semasa kehamilan.

Pengajian dari jurnal Pangkalan Data Cochrane dari Ulasan Sistematik menyatakan bahawa mencukur rambut kemaluan tidak banyak mempengaruhi kebersihan.

Jadi, menggunakan air dan sabun yang selamat sebenarnya cukup untuk membersihkan rambut pada alat kelamin ibu semasa mengandung.

4. Minta pertolongan orang lain

Mencukur rambut kemaluan semasa mengandung, terutamanya jika perut ibu semakin besar, pastinya akan menjadi sangat sukar.

Ini kerana perut ibu dapat menyekat pergerakan penglihatan dan tangan.

Selain risiko menyebabkan kecederaan, keadaan ini boleh menyebabkan masalah lain seperti pening dan sakit leher kerana melihat terlalu lama.

Untuk memperbaikinya, cubalah meminta bantuan suami apabila anda ingin mencukur kawasan tersebut. Sekiranya boleh, ibu juga boleh menggunakan perkhidmatan salun profesional.