Pemakanan

Dari 5 jenis teh yang paling popular, yang manakah paling sihat?

Teh berasal dari tumbuh-tumbuhan Camellia sinensis yang mengandungi sejumlah besar antioksidan dan kafein. Teh sendiri mempunyai pelbagai jenis dengan kelebihan dan kelebihan masing-masing untuk kesihatan. Apakah jenis teh yang paling biasa dan jenis teh mana yang paling sihat?

Pelbagai jenis teh dan faedahnya

Terdapat beberapa jenis teh yang berasal dari tanaman yang sama. Namun, apa yang membezakan semua jenis teh adalah proses pembuatannya.

Teh hitam dibuat dari daun yang telah teroksidasi sepenuhnya. Pengoksidaan adalah proses yang melibatkan interaksi oksigen dengan permukaan daun teh sehingga kemudian menghasilkan komponen aktif yang bermanfaat bagi tubuh.

Teh Oolong dioksidakan sebahagian, sementara teh hijau tidak. Sama seperti teh hijau, teh putih juga tidak teroksidasi, tetapi teh putih dibuat dari daun atau tunas muda. Semua jenis teh bermanfaat untuk kesihatan.

1. Teh hitam

Teh hitam mempunyai kandungan kafein tertinggi di antara jenis teh lain. Kandungan kafein ini menjadikan teh hitam sebagai pengganti kopi untuk merangsang badan dan otak. Teh hitam juga mengandungi fluorida yang dapat membantu melindungi anda dari karies gigi atau rongga gigi.

Kandungan antioksidan dalam teh hitam efektif dalam mengurangi risiko serangan jantung, aterosklerosis, batu ginjal, barah ovari, dan penyakit Parkinson.

Selain itu, teh hitam juga dapat membantu mencegah hipotensi ortostatik, yang merupakan keadaan di mana anda merasa pening dan pening akibat penurunan tekanan darah, terutama ketika anda tiba-tiba berdiri dari posisi duduk atau berbaring.

Teh hitam juga dapat menurunkan kadar kolesterol dan membantu meningkatkan tahap tenaga anda. Penyelidikan menunjukkan bahawa teh hitam dapat mencegah paru-paru dari kerosakan yang disebabkan oleh pendedahan kepada asap rokok dan pencemaran udara. Ia juga dapat mengurangkan risiko strok.

2. Teh hijau

Teh hijau dibuat dari daun teh yang hanya ditapis sekali. Teh hijau adalah sejenis teh yang kaya dengan antioksidan, yang berfungsi untuk mencegah jangkitan pundi kencing dan membantu melawan jenis barah tertentu seperti barah payudara dan barah paru-paru.

Teh hijau dapat menurunkan kadar kolesterol total dan meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL). Sebatian polifenol yang terdapat dalam teh hijau juga dapat menghambat penyerapan kolesterol oleh usus kecil dan sekaligus membantu tubuh menyingkirkan kolesterol berlebihan.

Kerana sifat penurun kolesterolnya, teh hijau juga dapat membantu mencegah aterosklerosis, yang merupakan penyumbatan saluran darah yang disebabkan oleh kadar lemak jahat yang tinggi di dalam badan. Aterosklerosis boleh menyebabkan penyakit jantung dan strok di kemudian hari.

Beberapa faedah lain dari teh hijau adalah merawat perut kembung, mengatur suhu badan, mengawal kadar gula dalam darah, membantu pencernaan, dan meningkatkan kemampuan kognitif otak.

3. Teh putih

Teh putih adalah sejenis teh yang dibuat dari daun teh muda, sehingga rasanya sedikit lebih manis. Teh putih mempunyai manfaat untuk kesihatan mulut dan membantu menghalang pertumbuhan sel barah.

Teh putih mengandungi kafein dan antioksidan yang disebut catechin, yang dapat membantu anda menurunkan berat badan dan menguraikan lemak badan.

Jika dibandingkan dengan jenis teh lain, teh putih mempunyai jumlah polifenol yang lebih tinggi, yang diketahui mempunyai sifat antibakteria, antijamur, dan antivirus.

4. Teh Oolong

Dalam kajian haiwan, sumber antioksidan teh oolong didapati mempunyai kadar kolesterol jahat yang lebih rendah.

Sama seperti jenis teh lain, kandungan antioksidan dalam teh oolong juga diketahui dapat mencegah pelbagai penyakit, seperti mencegah barah ovari. Teh Oolong mengandungi antioksidan flavonol.

Selain itu, teh oolong juga berguna untuk menurunkan kadar gula dalam darah dan dapat membantu menurunkan berat badan.

5. Kombucha

Teh Kombucha adalah sejenis teh yang diperam dengan gula, bakteria baik dan jamur (ragi) yang boleh menjadi sumber probiotik yang sangat baik.

Teh Kombucha dapat membantu membina semula mikrobioma usus agar tetap seimbang dan meningkatkan kesihatan sistem pencernaan anda.

Jenis teh apa yang paling sihat?

Semua jenis teh sihat dengan faedah masing-masing. Jenis teh yang sihat atau tidak bergantung pada tujuan anda minum teh. Anda boleh memilih jenis teh yang sesuai dengan keperluan anda berdasarkan faedah yang disediakan oleh teh.

Contohnya jika anda ingin menurunkan berat badan anda boleh minum teh putih atau teh oolong. Atau jika anda ingin mencegah barah, anda boleh memilih teh hijau sebagai jenis teh yang anda minum setiap hari. Sebabnya, kandungan antioksidan dalam teh hijau cukup tinggi.

Namun, minum teh secara sederhana dan sesuai dengan hadnya. Minum teh tidak boleh melebihi 5 cawan sehari. Sekiranya anda minum terlalu banyak teh setiap hari dan ini telah berlangsung selama bertahun-tahun, anda berisiko menghadapi beberapa masalah kesihatan seperti insomnia, anemia, osteoporosis, pergantungan, dan kegelisahan.