Kesihatan Otak dan Saraf

Suka Foto Selfie Menggunakan Flash? Hati-hati, Berisiko Mencetuskan Kejang

Foto selfie atau selfie, adalah perkara biasa pada masa ini. Kamera canggih di telefon pintar, memudahkan seseorang mengambil gambar diri mereka dengan hasil yang hebat. Tidak jarang, galeri foto di telefon bimbit seseorang biasanya dipenuhi dengan gambar selfie. Namun, para pakar memberi amaran bahawa mengambil terlalu banyak gambar, terutama dengan sekejap kilat, mempunyai risiko tersendiri. Namun, gambar selfie menggunakan lampu kilat dikatakan boleh mencetuskan kejang. Adakah betul?

Mengapa selfie boleh mencetuskan kejang?

Selfie ternyata mempunyai ancaman tersendiri terhadap kesihatan, terutamanya jika anda menghidap epilepsi. Kilat pada kamera bertujuan untuk menjadikan gambar lebih terang dan sering digunakan ketika pencahayaan rendah.

Baru-baru ini, seorang gadis remaja di Kanada mengalami kejang dalam aktiviti otaknya setelah mengambil gambar dirinya menggunakan denyar atau denyar kamera depan. Seorang doktor di Kanada kemudiannya menyimpulkan bahawa remaja itu mempunyai tindak balas fotosensitif. Jadi pencetus kejang otak adalah hasil hobi selfie dengan sekejap.

Doktor yang merawat remaja itu, menyebut kejadian tersebut sebagai fenomena "selfie-epilepsy", diterbitkan dalam laporan Seizure Journal dalam laporan tersebut, yang diterbitkan pada bulan Februari dalam jurnal Seizure. Aktiviti otak seperti kejang yang dicetuskan oleh selfie ini ditemui ketika remaja itu dipantau di makmal selama tiga hari, menurut organisasi berita Epilepsy Research di UK.

Di makmal, gadis itu diperiksa dengan menggunakan electroencephalogram (EEG) dan juga dirakam dengan video. Walaupun remaja itu tidak mengalami sawan di makmal, doktor melihat dua lonjakan luar biasa dalam aktiviti otaknya.

Ketika mereka kembali dan meninjau videonya, mereka mendapati bahawa sebelum lonjakan otak remaja itu berlaku, remaja itu telah menggunakan iPhone untuk mengambil gambar. Remaja itu mengambil gambar diri menggunakan lampu kilat dalam keadaan redup.

Tidak menghairankan bahawa selfie boleh mencetuskan aktiviti kejang di otak, terutama ketika pesakit diketahui mempunyai kepekaan terhadap cahaya atau sensitif terhadap cahaya. Semua jenis lampu berkelip, termasuk permainan video, lampu strobo dan lampu kilat boleh memprovokasi kepekaan foto.

Joseph Sullivan, pakar epilepsi dari San Francisco juga menyatakan bahawa dalam kes remaja, selfie tidak menyebabkan sawan. Sebaliknya, selfie dapat membuat perubahan dalam aktiviti gelombang di otak yang mencetuskan kejang.

Petua untuk membantu orang yang mengalami sawan

Kejang adalah keadaan yang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja dengan faktor risiko yang berbeza. Sekiranya anda berhadapan dengan rakan, keluarga, atau saudara-mara yang mengalami penyakit sawan, ada baiknya anda mengetahui cara memberikan pertolongan cemas bagi orang yang mengalami sawan.

Pertama, cuba letakkan orang di sisi mereka. Ini supaya busa atau cairan yang keluar dari mulut tidak memasuki saluran pernafasan sehingga orang itu dapat bernafas dengan lebih mudah tanpa harus mengalami sesak nafas yang lebih teruk atau batuk tersedak.

Posisikan juga supaya kepala seseorang lebih tinggi daripada badan. Semasa anda di rumah, anda boleh memberi bantal kepada kepala. Ini juga bertujuan untuk mengelakkan kepala orang yang mengalami sawan cedera. Secara amnya, sawan akan menjadi lebih baik sendiri tanpa bantuan perubatan.

Namun, jika sawan berlangsung lebih dari 5 minit, segera dapatkan bantuan dan bawa dia ke hospital terdekat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found