Penyakit berjangkit

Walaupun Sama, Inilah Cara Membezakan Gejala Kepialu dan DHF •

Kepialu dan DHF (demam berdarah denggi) mempunyai gejala yang serupa antara satu sama lain, iaitu kemunculan demam dan kelemahan yang cukup tinggi. Oleh itu, banyak orang secara keliru menganggap bahawa demam kepialu adalah demam denggi, dan sebaliknya. Sebenarnya, jika anda salah mengesyaki jenis penyakit yang anda derita, ia kemudian boleh menyebabkan kesalahan penanganan. Oleh itu, bagaimana untuk memahami pelbagai gejala tifus dan denggi? Lihat ulasan penuh di bawah.

Perbezaan antara DHF dan tifus berdasarkan penyebabnya

Walaupun kedua-duanya adalah penyakit berjangkit, denggi dan kepialu mempunyai perbezaan yang cukup jelas. Salah satunya adalah penyebab di sebalik setiap penyakit.

Punca kepialu

Kepialu atau bahasa perubatan yang disebut demam kepialu adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria Salmonella typhi.

Bakteria ini memasuki tubuh atau lebih tepatnya ke saluran pencernaan melalui makanan, minuman, atau air yang tercemar. Tidak menjaga kebersihan makanan dan minuman, sanitasi yang buruk, dan akses terhad ke air bersih disyaki menjadi penyebab utama demam kepialu.

Punca DHF

Sementara demam berdarah denggi (DHF) adalah penyakit yang disebabkan oleh virus denggi yang dibawa oleh nyamuk Aedes aegypti. Nyamuk Aedes aegypti paling sering dijumpai pada musim hujan dan selepas musim hujan di kawasan tropika dan subtropika.

Sebenarnya, kedua-dua tifus dan denggi adalah dua penyakit yang paling banyak menyerang masyarakat Indonesia. Penyakit ini boleh menyerang sesiapa sahaja tanpa mengira usia dan jantina. Sekiranya tidak dirawat dengan baik dan cepat, kedua-dua penyakit ini boleh mengancam nyawa.

Perbezaan demam demam tifus dan denggi

Tifoid dan DHF mempunyai simptom khas yang sama, iaitu demam tinggi. Namun, ternyata kedua-duanya mempunyai corak penampilan yang berbeza. Inilah penjelasannya:

  • Di DHF, demam tinggi berkisar antara 39-40 darjah Celsius. Permulaan demam biasanya tiba-tiba. Di samping itu, demam pada gejala DHF akan berterusan sepanjang hari dan boleh bertahan hingga 7 hari.
  • Sementara itu, demam kepialu muncul secara perlahan. Pada awal munculnya gejala, suhu badan tidak terlalu tinggi atau bahkan normal. Kemudian, demam akan meningkat secara beransur-ansur setiap hari, dan boleh mencapai hingga 40.5 darjah Celsius. Demam kepialu juga boleh naik dan turun, misalnya muncul pada waktu malam dan menurun pada waktu pagi.

Perbezaan lain dalam gejala umum tifus dan DHF

Selain dilihat dari perbezaan demam, terdapat juga beberapa perbezaan gejala umum antara kedua penyakit tersebut. Berikut adalah pelbagai ciri demam tifus dan denggi yang harus anda ketahui dan fahami.

1. Bintik merah atau ruam

Di DHF, akan ada bintik-bintik merah khas DHF di bahagian bawah kulit yang terjadi akibat pendarahan dan ketika ditekan, bintik-bintik merah tidak pudar.

Selain bintik merah, orang yang terkena denggi juga sering mengalami mimisan dan pendarahan ringan dari gusi. Sedangkan pada kepialu, bintik-bintik merah yang muncul bukan bintik-bintik pendarahan, tetapi merupakan hasil jangkitan dari bakteria Salmonella.

2. Masa berlakunya

Perbezaan lain yang cukup jelas dari gejala tifus dan denggi adalah masa berlakunya penyakit.

Demam denggi berlaku secara bermusim, terutama pada musim hujan di mana persekitaran yang lembap adalah tempat terbaik untuk pembiakan nyamuk.

Walaupun kepialu bukanlah penyakit bermusim dan boleh berlaku sepanjang tahun jika anda tidak menjaga kebersihan persekitaran yang baik.

3. Kesakitan yang muncul

Demam denggi kadang-kadang menyebabkan sakit otot, sendi, dan tulang. Kesakitan ini biasanya bermula setelah demam muncul. Selain itu, demam denggi juga akan menyebabkan gejala sakit kepala yang teruk, mual, dan muntah.

Walaupun kepialu adalah penyakit yang berkaitan dengan saluran pencernaan, jadi gejala demam mesti disertai dengan gejala sakit di saluran gastrointestinal, seperti sakit perut, cirit-birit, dan bahkan sembelit.

4. Kemunculan kejutan

Di DHF, kejutan (kehilangan cecair yang teruk) agak biasa. Manakala pada kepialu, kejutan pada umumnya tidak berlaku sekiranya komplikasi belum terjadi.

5. Komplikasi penyakit

Salah satu komplikasi DHF yang paling mungkin adalah kerosakan pada saluran darah, yang boleh menyebabkan pendarahan. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini akan menyebabkan kegagalan sistem organ dalaman yang mengakibatkan kematian.

Manakala komplikasi kepialu boleh menyebabkan usus berlubang (perforasi usus) yang boleh menyebabkan kandungan usus bocor ke rongga perut dan menyebabkan jangkitan. Sekiranya rongga perut dijangkiti, ia akan menyebabkan peritonitis, yang merupakan jangkitan pada tisu yang melapisi bahagian dalam perut. Jangkitan ini boleh menyebabkan pelbagai organ berhenti berfungsi.

Bolehkah seseorang terdedah kepada gejala demam kepialu dan denggi pada masa yang sama?

Sebenarnya, kedua-dua penyakit berjangkit ini mempunyai perbezaan yang sangat ketara, dari cara penularan ke penyebab yang berbeza. Demam denggi disebabkan oleh virus denggi yang ditularkan melalui gigitan nyamuk, sementara demam kepialu muncul akibat pencemaran bakteria makanan kerana kebersihan persekitaran yang buruk.

Walau bagaimanapun, kedua-dua gejala denggi dan kepialu dapat terjadi secara serentak, dan sering dijumpai semasa musim hujan atau ketika perubahan cuaca yang melampau terjadi, seperti ketika angin monsun sering melanda Indonesia.

Walaupun tidak diketahui secara pasti dan perlu dilakukan penyelidikan lebih lanjut, berikut adalah kesimpulan dari para pakar mengenai sebab-sebab mengapa orang boleh menghidap demam denggi dan demam tifus pada masa yang sama:

1. Mengalami denggi menjadikan sistem ketahanan badan menjadi lemah

Apabila seseorang menghidap demam denggi, sistem imun mereka akan menurun secara automatik.

Nah, ketika sistem kekebalan tubuh secara umum menurun, tubuh akan sangat rentan terhadap penyakit berjangkit lain, sama ada disebabkan oleh virus, bakteria, atau parasit lain. Bakteria Salmonella yang menjadi penyebab tifus tidak terkecuali.

2. Kerosakan pada dinding usus akibat denggi meningkatkan risiko jangkitan bakteria

Jangkitan denggi juga boleh menyebabkan kerosakan pada dinding usus. Ini dikaji dalam kajian di Jurnal perubatan tropika dan kesihatan awam di Asia Tenggara. Apabila ini berlaku, perlindungan diri usus terhadap bakteria jahat yang terdapat dalam makanan berkurang.

Akibatnya, tubuh akan mudah dijangkiti bakteria yang berasal dari makanan. Nah, salah satu bakteria yang mungkin menjangkiti adalah bakteria Salmonella typhi.

Ingat juga, penyakit tifus paling kerap berlaku pada musim hujan dan juga denggi. Walaupun jarang berlaku, tidak mustahil jika seseorang dapat dijangkiti demam denggi dan demam kepialu pada masa yang sama.

Diagnosis dan rawatan demam kepialu dan demam denggi

Satu-satunya cara untuk memastikan bahawa demam yang anda alami adalah gejala demam kepialu atau denggi adalah dengan melakukan ujian darah.

Oleh itu, jika anda mengalami demam tinggi yang telah berlangsung lebih dari tiga hari, segera lakukan ujian darah di makmal terdekat. Dengan melakukan ujian darah, akan diketahui dengan tepat penyakit apa yang anda alami.

Di DHF, pemeriksaan biasanya dilakukan dengan memeriksa jumlah platelet. Seseorang dikatakan menghidap DHF apabila platelet mereka menurun, iaitu kurang dari 150,000 per mikroliter darah.

Sementara itu, untuk mengesahkan kepialu, doktor akan mengesyorkan agar anda melakukan pemeriksaan Widal setelah anda demam sekurang-kurangnya 5 hari. Ujian ini dilakukan untuk mengetahui apakah darah anda mengandungi antibodi terhadap bakteria penyebab demam kepialu, iaitu: Salmonella typhi atau tidak.

Cara merawat simptom demam kepialu dan denggi tentu akan berbeza. Rawatan DHF biasanya akan fokus pada peningkatan kadar platelet dalam badan, walaupun tidak ada ubat khusus yang dapat menyembuhkan penyakit ini.

Sementara itu, kepialu biasanya akan dirawat dengan antibiotik, seperti ciprofloxacin, azithromycin, atau ceftriaxone.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found