Kesihatan mata

4 Cara Mengatasi Mata Kering, dari Menggunakan Ubat hingga Cara Semula jadi

Adakah anda sering mengalami gejala seperti benjolan di mata anda, mata merah dan berair, atau sensitif terhadap silau? Hati-hati, ini bererti anda berisiko terkena mata kering. Mata kering boleh berlaku pada sesiapa sahaja, tetapi orang yang lebih tua lebih terdedah kepadanya. Sebagai ubat untuk mata kering, pakar oftalmologi anda mungkin mencadangkan empat perkara berikut, bergantung pada keadaan mata anda dan kesihatan keseluruhan.

Pelbagai cara untuk mengatasi mata kering

1. Air mata buatan

Cara pertama untuk mengatasi mata kering adalah dengan menggunakan air mata buatan. Kaedah ini boleh digunakan untuk penyakit mata kering ringan hingga teruk. Air mata buatan biasanya akan diberikan dalam bentuk titisan, salap, hingga gel.

Ubat ini berfungsi dengan meningkatkan cecair pelembap (pelinciran) di mata dan mengurangkan penyejatan air mata, sehingga mata tidak mudah kering. Titisan mata lebih kerap dipilih kerana ia adalah yang paling mudah dan senang digunakan. Ubat dalam bentuk titisan boleh digunakan hingga 4 kali sehari, seperti yang disarankan oleh doktor anda.

Sementara itu, ubat-ubatan dalam bentuk salap atau gel disyorkan untuk digunakan pada waktu malam sahaja. Ini kerana teksturnya lebih tebal dan dapat mengaburkan penglihatan.

Dari pelbagai pilihan ubat air mata buatan yang terdapat di pasaran, cubalah selalu menggunakan ubat yang tidak mengandungi bahan pengawet, terutama dalam penggunaan jangka panjang.

2. Tingkatkan pengambilan asid lemak omega-3 anda

Penyelidikan terbaru dalam jurnal Ophthalmology pada tahun 2013 menemui bukti bahawa peningkatan penggunaan asid lemak penting omega-3 selama satu bulan dapat membantu meningkatkan pengeluaran air mata dan mengurangkan penyejatan. Asid lemak omega-3 boleh didapati dalam bentuk makanan tambahan atau melalui makanan harian.

Pelbagai jenis makanan yang mengandungi jumlah omega-3 yang tinggi termasuk:

  • Sayuran berdaun hijau
  • Minyak zaitun
  • Tuna, salmon dan sardin
  • Kacang
  • Biji rami
  • Telur diperkaya Omega-3
  • Alpukat

3. Siklosporin

Cyclosporine adalah titisan mata yang bersifat anti-radang. Ubat ini mengandungi 0.05 peratus siklosporin dan hanya digunakan untuk penyakit mata kering hingga sederhana.

Ubat ini digunakan sebanyak satu tetes setiap 12 jam (2 kali sehari). Sekiranya digunakan bersamaan dengan air mata buatan, biarkan 15 minit untuk setiap ubat menyerap sepenuhnya ke mata anda.

Kesan sampingan yang paling sering dirasakan adalah sensasi terbakar pada minggu pertama penggunaan ubat tersebut. Secara umum, kemajuan baru akan dirasakan setelah menggunakannya selama lebih kurang sebulan.

4. Menutup lubang air mata (punta)

Prosedur ini akan dilakukan apabila penyakit mata kering yang diderita agak parah. Saluran tusukan atau air mata boleh ditutup buat sementara waktu menggunakan silikon atau kolagen. Palam tusukan akan diletakkan oleh pakar oftalmologi. Sementara itu, jika mesti ditutup secara kekal, doktor boleh menggunakan laser atau cautery.

Selain empat cara mengatasi mata kering di atas, perkara lain yang juga dapat membantu mengurangkan gejala mata kering adalah perubahan gaya hidup. Contohnya, dengan mengelakkan terdedah kepada asap rokok, menjaga udara di sekitar anda lembap (contohnya dengan menggunakan a pelembap atau pelembap), dan mengehadkan penggunaan alat yang boleh menyebabkan keletihan mata.