Kehamilan

Cacar air pada Wanita Hamil, Bolehkah Mengancam Janin?

Cacar air boleh berlaku pada wanita hamil walaupun mereka berusaha memastikan keadaan badan sentiasa sihat. Ini kerana cacar air adalah jangkitan virus yang sangat menular. Jadi, bagaimana jika anda tidak pernah dijangkiti penyakit ini dan bahkan dijangkiti semasa mengandung? Bolehkah cacar air pada wanita hamil membahayakan keselamatan janin?

Faktor risiko cacar air pada wanita hamil

Cacar air disebabkan oleh jangkitan dengan virus varicella. Gejala cacar air dicirikan oleh munculnya ruam kulit dalam bentuk bintik merah atau elastik yang dipenuhi dengan cecair.

Ruam merah ini menyebabkan rasa gatal yang teruk dan boleh merebak ke beberapa bahagian badan seperti muka, tangan, dan kaki.

Terdapat beberapa keadaan yang meningkatkan risiko cacar pada wanita hamil, iaitu:

  • Wanita hamil berisiko dijangkiti cacar air ketika mereka bersentuhan dengan atau berada di dekat orang yang dijangkiti.
  • Sekiranya seorang wanita hamil tidak pasti bahawa dia sebelumnya mempunyai cacar air atau tidak mempunyai cacar air dan mempunyai hubungan dengan orang yang dijangkiti. Yang pasti, tanyakan kepada doktor anda untuk menjalani ujian darah sama ada anda mempunyai antibodi terhadap virus yang menyebabkan cacar air atau tidak.
  • Sekiranya anda pernah mendapat cacar air, kemungkinan anda mendapat cacar air sekali lagi sangat kecil kerana badan anda telah mengalami kekebalan terhadap virus. Walaupun gejala cacar air muncul, ia biasanya sangat ringan.

Masalah kesihatan yang timbul biasanya berkaitan dengan tindak balas sistem imun badan. Wanita hamil berisiko mengalami cacar air dua kali kerana sistem ketahanan badannya tidak optimum.

Risiko cacar air pada wanita hamil pada awal trimester

Sekiranya wanita hamil tidak pernah mengalami cacar air sebelum dan pertama kali semasa kehamilan, keadaan ini boleh mempengaruhi keadaan dan rahim anda.

Komplikasi kehamilan yang mungkin berlaku akibat jangkitan cacar air adalah radang paru-paru. Walaupun risiko untuk bayi anda sangat bergantung pada masa ibu mengalami jangkitan.

Dilaporkan dari Mayoklinik, jika cacar air terjadi pada awal kehamilan (semasa trimester pertama atau kedua), ketika lahir bayi berisiko mengalami sindrom varicella kongenital (CVS). Walaupun sebenarnya kes ini masih jarang berlaku. Walau bagaimanapun, risikonya lebih tinggi jika anda mendapat cacar air pada kehamilan 13-20 minggu.

CVS dicirikan oleh kecacatan kelahiran, yang paling biasa adalah parut pada kulit, kecacatan pada anggota badan, kepala yang lebih kecil, masalah neurologi (seperti kesukaran belajar), dan masalah penglihatan.

Bayi dengan CVS juga dapat mengalami pertumbuhan yang lemah di rahim, mengalami sawan, dan mengalami kecacatan perkembangan fizikal dan mental. Cacar air semasa mengandung juga boleh meningkatkan risiko keguguran dan kelahiran mati ( kelahiran mati ).

Untuk memeriksa seberapa teruk cacar air pada wanita hamil mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan janin, anda boleh melakukan pemeriksaan ultrasound. Ultrasound dapat menunjukkan sama ada otak dan organ penting bayi anda berkembang dengan baik semasa kehamilan.

Walau bagaimanapun, ultrasound tidak dapat mengesan semua jenis kecacatan kelahiran. Anda mungkin dapat melakukan pemeriksaan susulan yang lebih mendalam setelah ultrasound.

Risiko cacar air pada wanita hamil pada trimester akhir

Sekiranya cacar air pada wanita hamil dialami pada trimester ketiga (kira-kira 6-12 hari sebelum kelahiran), janin mungkin mempunyai risiko terendah untuk mengalami kesan cacar air.

Ini berlaku kerana kira-kira 5 hari selepas anda mendapat cacar air, tubuh akan menghasilkan antibodi untuk melawan virus dan antibodi yang dihasilkan oleh badan anda juga akan mengalir ke janin anda melalui plasenta. Antibodi ini akan memberi perlindungan kepada janin anda.

Walau bagaimanapun, cacar air pada wanita hamil juga boleh menimbulkan risiko berbahaya kepada janin pada akhir kehamilan. Masa antara 5 hari sebelum kelahiran dan 2 hari selepas kelahiran adalah yang paling berisiko apabila anda mendapat cacar air.

Janin boleh mendapat virus cacar air kerana tidak mempunyai masa untuk menerima antibodi daripada anda. Jadi, pada masa ini janin anda berisiko tinggi terkena varicella neonatal atau cacar air pada bayi baru lahir. Penyakit ini memberi kesan serius dan bahkan boleh mengancam nyawa bayi anda.

Walau bagaimanapun, risiko bayi anda mengalami varicella neonatal dapat dikurangkan sekiranya bayi diberi suntikan dengan segera varicella zoster imun globulin (VZIG). Suntikan VZIG mengandungi antibodi cacar air sehingga dapat meningkatkan daya tahan bayi terhadap cacar air.

Suntikan VZIG boleh diberikan sebaik sahaja bayi dilahirkan atau sebaik sahaja anda melihat ruam pada kulit bayi dalam masa dua hari selepas kelahiran. Suntikan VZIG juga boleh diberikan sebelum bayi berusia 28 minggu, termasuk untuk semua bayi pramatang yang dilahirkan oleh ibu yang dijangkiti cacar air.

Cara merawat cacar air pada wanita hamil

Sekiranya seorang wanita hamil menyedari bahawa dia telah terkena virus cacar air atau telah menunjukkan gejala penyakit, maka perlu segera berjumpa doktor. Untuk mendiagnosis cacar air pada wanita hamil, doktor akan mengenal pasti gejala yang boleh disertai dengan ujian darah untuk memeriksa imuniti anda terhadap jangkitan virus.

Sekiranya keputusan ujian menunjukkan anda positif jangkitan cacar air, anda perlu menjalani rawatan cacar air seperti:

1. Memperoleh suntikan tembakan VZIG

Sekiranya suntikan VZIG diberikan dalam 10 hari selepas terdedah kepada virus, ubat ini dapat sangat berkesan dalam mengurangkan risiko komplikasi cacar air yang serius pada wanita hamil. Malangnya, suntikan belum dapat dipastikan sama ada dapat mencegah sindrom varicella kongenital (CVS) pada bayi semasa lahir.

Suntikan perlindungan cacar ini boleh berfungsi pada tubuh wanita hamil selama kira-kira 3 minggu. Oleh itu, jika anda masih mendapat cacar air lebih dari 3 minggu selepas suntikan, anda perlu mendapatkan suntikan VIZG lagi.

2. Rawatan antivirus

Ubat antivirus dalam bentuk pil juga akan diberikan untuk mempercepat masa penyembuhan jangkitan. Jenis antivirus yang biasa digunakan untuk menghentikan jangkitan virus vericella adalah acyvlovir. Ubat ini lebih berkesan jika diberikan setelah 24 jam munculnya ruam pertama.

Sekiranya cacar air pada wanita hamil berlaku semasa melahirkan anak, selain mendapat suntikan imunoglobulin, ubat antivirus juga akan diberikan kepada bayi secepat mungkin.

Cara mencegah cacar air semasa mengandung

Untuk mengelakkan cacar air semasa hamil, anda harus melakukan ujian darah sebelum kehamilan untuk memeriksa sama ada badan anda kebal terhadap virus cacar air atau tidak.

Sekiranya tidak, anda boleh mendapatkan vaksin terhadap virus cacar air sebelum hamil. Vaksin cacar air tidak boleh diberikan semasa anda hamil kerana boleh membahayakan janin di rahim anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found