Kesihatan Otak dan Saraf

Punca Epilepsi dan Faktor Yang Boleh Meningkatkan Risiko

Epilepsi, juga dikenali sebagai epilepsi, adalah gangguan sistem saraf kerana aktiviti elektrik yang tidak normal di otak. Keadaan ini menyebabkan pelbagai reaksi dalam tubuh manusia seperti melamun, kesemutan, gangguan kesedaran, kejang dan atau pengecutan otot. Namun, adakah anda tahu apa yang menyebabkan epilepsi? Ingin tahu jawapannya? Lihat ulasan berikut.

Penyebab epilepsi pada kanak-kanak dan orang dewasa

Sekurang-kurangnya sekali dalam hidup seseorang mengalami sawan. Namun, jika kejang berterusan, ini mungkin merupakan gejala epilepsi.

Punca sebenar penyakit ini tidak diketahui. Walau bagaimanapun, pemeriksaan otak menunjukkan aktiviti elektrik yang tidak normal di otak semasa sawan.

Dilancarkan dari halaman Mayo Clinic, terdapat beberapa faktor dan keadaan yang boleh menyebabkan aktiviti tidak normal di otak yang juga boleh menyebabkan epilepsi pada kanak-kanak dan orang dewasa, termasuk:

1. Genetik

Walaupun jarang berlaku, mutasi gen yang diwarisi dari ibu bapa boleh menyebabkan epilepsi pada keturunan mereka. Ini bermaksud, seseorang yang mempunyai ahli keluarga dengan epilepsi, mempunyai kemungkinan mendapat penyakit yang sama.

Biasanya, orang yang menghidap epilepsi yang disebabkan oleh gen akan menunjukkan gejala lebih awal. Sama ada ketika mereka bayi, kanak-kanak, atau di usia remaja.

Penyelidikan mendapati bahawa gen tertentu dapat membuat seseorang lebih peka terhadap keadaan yang mencetuskan kejang. Gen yang menyebabkan epilepsi adalah SLC2A1, LGI1, dan DEPDC5.

Sekiranya terdapat epilepsi dalam keluarga anda, anda harus melakukan ujian genetik dan berjumpa doktor. Tujuannya, untuk melihat seberapa besar peluang anda menghidap epilepsi. Dengan cara itu, doktor boleh mendapatkan petunjuk untuk mengambil langkah-langkah untuk mencegah perkembangan penyakit pada masa akan datang.

2. Kecederaan pada kepala

Kejang yang merupakan salah satu gejala khas epilepsi berlaku disebabkan oleh aktiviti abnormal di otak. Oleh itu, dari ini dapat disimpulkan bahawa kecederaan pada kepala, di mana otak anda berada, boleh menjadi penyebab epilepsi.

Anda boleh mengalami kecederaan kepala akibat kemalangan kenderaan, jatuh dari tempat tinggi, atau terkena objek berat di kepala anda. Keadaan ini dianggarkan mempengaruhi 35 peratus kanak-kanak dan 15 peratus orang dewasa.

Masa simptom epilepsi pada pesakit kecederaan kepala berbeza-beza. Kira-kira 50 peratus kes mengalami sawan dalam 24 jam pertama, selebihnya satu hingga empat minggu setelah kecederaan di kepala berlaku.

3. Masalah otak

Sebagai tambahan kepada kecederaan kepala, kemungkinan penyebab lain dari epilepsi adalah kerosakan otak akibat strok dan tumor otak. Strok diketahui menjadi penyebab utama epilepsi pada orang dewasa berusia 35 tahun ke atas.

Strok adalah keadaan di mana saluran darah di otak pecah atau bekuan menyekat bekalan darah ke otak. Tubuh anda mengalami satu kejang setelah mengalami strok.

Sekiranya anda tidak pernah menghidap epilepsi sebelum ini, anda cenderung menghidapnya di kemudian hari. Jenis strok tertentu yang boleh menyebabkan pendarahan teruk, boleh menyebabkan epilepsi dalam masa terdekat.

Sementara tumor otak menyebabkan tisu tidak normal di otak. Keadaan ini diketahui boleh menyebabkan kejang berulang.

4. Kehadiran penyakit kerana jangkitan

Jangkitan sistem saraf boleh mengakibatkan aktiviti kejang. Ini termasuk jangkitan otak dan saraf tunjang atau meningitis, jangkitan otak atau ensefalitis, dan virus yang mempengaruhi sistem imun manusia (HIV), serta jangkitan saraf dan imun manusia yang berkaitan yang boleh mencetuskan epilepsi.

5. Terjejas perkembangan otak dan kerosakan otak

Penyebab epilepsi yang berlaku pada bayi atau kanak-kanak adalah gangguan perkembangan, seperti autisme atau neurofibromatosis. Autisme menjadikan anak anda mengalami sawan dan ini berlaku kerana gangguan perkembangan otak semasa kehamilan yang penyebabnya tidak diketahui dengan pasti.

Autisme sendiri adalah gangguan fungsi otak yang mempengaruhi kemampuan manusia untuk berfikir dan berkelakuan. Epilepsi boleh berlaku pada masa yang sama dengan autisme atau gejala muncul hanya selepas autisme berlaku.

Manakala neurofibromatosis adalah gangguan genetik yang menyebabkan tumor tumbuh di tisu saraf yang membuat seseorang mudah terkena barah dan sawan.

Di samping itu, penyebab epilepsi lain yang boleh mempengaruhi bayi dan kanak-kanak adalah kerosakan otak kerana jangkitan ibu, kekurangan oksigen, atau kekurangan gizi.

Penyebab risiko tinggi epilepsi

Pada sesetengah orang, risiko epilepsi mungkin lebih besar daripada yang lain. Nah, beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko epilepsi adalah:

1. Umur

Epilepsi biasanya berlaku pada kanak-kanak kecil dan orang tua. Biasanya kanak-kanak kecil yang baru berusia 1 atau 2 tahun akan mengalami sawan atau sawan akibat epilepsi. Setelah seseorang mencapai usia 35 tahun ke atas, kadar kes epilepsi baru yang mula muncul juga meningkat.

2. Melakukan aktiviti tinggi menyebabkan kecederaan otak

Kerosakan atau kecederaan otak berlaku apabila sel otak yang dikenali sebagai neuron menjadi hancur. Ini boleh disebabkan oleh kerosakan fizikal, termasuk selepas pembedahan di otak, kemalangan, lebam, dan perkara yang merosakkan saraf otak manusia.

Keadaan ini sangat mungkin berlaku pada orang yang bekerja di tempat tinggi, pelumba, petinju, atau yang bekerja dengan mengendalikan kenderaan.

3. Menghidap penyakit jantung dan demensia

Orang yang mempunyai penyakit jantung terdedah kepada strok. Ya, ini kerana jantung, yang bertugas mengepam darah ke seluruh badan, mempunyai masalah, sehingga menyekat bekalan darah kaya oksigen ke otak. Strok ini kemudian akan menjadi penyebab epilepsi.

Risiko juga berlaku pada orang yang menderita demensia, yang merupakan sekumpulan gangguan fungsi otak yang mempengaruhi kemampuan berfikir, berkomunikasi dan bersosial. Penyakit ini dari masa ke masa boleh merosakkan sel-sel otak dan boleh mencetuskan aktiviti yang tidak normal di otak yang menyebabkan tubuh mengalami sawan.

Sebab-sebab epilepsi kambuh

Epilepsi adalah penyakit kambuh. Gejala boleh muncul bila-bila masa dan di mana sahaja. Selain memahami penyebab utama penyakit ini, anda juga perlu mengetahui penyebab berulang.

Lebih khusus lagi, berikut adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan orang dengan epilepsi mengalami kambuh:

  • Melangkau dos ubat. Epileptik diminta untuk mengambil ubat antiepileptik secara berkala untuk mengelakkan gejala berulang. Sekiranya anda terlepas dos atau tidak mengambil ubat anda seperti yang diarahkan oleh doktor anda, gejala anda mungkin akan berulang. Oleh itu, ubat mesti diminum secara berkala mengikut arahan doktor.
  • Kurang tidur dan tekanan. Kurang tidur boleh mengganggu aktiviti elektrik di otak yang kemudian boleh menyebabkan gejala epilepsi berulang. Selain itu, keadaan ini juga lebih mudah untuk membuat anda tertekan. Akibatnya, risiko kambuh akan lebih besar.
  • Minum alkohol terlalu banyak. Tabiat minum yang tidak terkawal juga boleh menyebabkan gejala epilepsi berulang. Sebaiknya semasa tempoh rawatan, anda perlu menghentikan tabiat ini.