Kesihatan Pencernaan

Adakah Susu Laktosa Rendah Selamat untuk Intoleransi Laktosa?

Sebilangan orang tidak boleh hanya minum susu atau memakan produknya kerana badan mereka tidak dapat mencerna laktosa dalam susu. Dengan syarat-syarat ini, sebahagian daripada mereka menggantikan produk tenusu mereka dengan susu rendah atau bebas laktosa.

Apakah susu laktosa rendah?

Susu laktosa rendah adalah susu lembu yang kurang mengandungi laktosa daripada yang sepatutnya. Proses pemprosesan susu ini menggunakan proses hidrolisis. Proses ini berfungsi untuk memecah sebahagian besar molekul laktosa.

Susu dengan kandungan zat ini lebih rendah juga ditambahkan ke enzim laktase dan dipasteurisasi. Enzim laktase berfungsi memecah baki laktosa. Apabila proses ini selesai, susu akan disimpan selama dua puluh empat jam.

Sekiranya kandungan laktosa telah cukup menurun, susu akan kembali melalui proses pasteurisasi untuk menghentikan aktiviti enzim laktase.

Secara amnya, minuman ini hanya mengandungi 30% laktosa. Sementara itu, produk minuman tanpa laktosa ini didakwa bebas sepenuhnya laktosa sekitar 99 peratus.

Susu ini biasanya diproses dengan prosedur yang sama. Walau bagaimanapun, susu bukan laktosa menambahkan lebih banyak enzim laktase. Produk ini juga dipasteurisasi lebih lama sehingga kandungan laktosa habis.

Kebaikan susu rendah laktosa

Seperti yang dijelaskan sebelumnya bahawa susu jenis ini mempunyai tujuan. Yang paling penting adalah bagi anda yang tidak bertoleransi laktosa. Di samping itu, ada faedah lain yang anda dapat dari kandungan laktosa rendah.

Berikut adalah beberapa kebaikan susu bebas laktosa.

Mempunyai khasiat yang sama dengan susu biasa

Salah satu kelebihan susu jenis ini ialah ia mempunyai nutrien yang sama dengan susu biasa. Ini dijelaskan dalam jurnal Nutrien pada tahun 2019.

Para pakar mendedahkan bahawa pengurangan kadar laktosa dalam susu tidak mempunyai kesan pemakanan yang berbeza pada tubuh manusia.

Semasa laktosa dicerna dimakan, glukosa dan galaktosa masih diserap dalam usus kecil. Ini juga berlaku untuk orang yang memiliki toleransi terhadap gula laktosa, yang tidak mempunyai perbezaan dalam proses pengosongan gastrik.

Penemuan ini telah dibuktikan melalui kajian membandingkan penggunaan laktosa dengan glukosa dan galaktosa pada tikus eksperimen.

Maksudnya, susu bukan laktosa sama dengan susu biasa, yang boleh menjadi sumber protein yang baik dengan nutrien penting, seperti:

  • kalsium,
  • Fosfor,
  • vitamin B12, dan
  • riboflavin.

Itulah sebabnya, menggantikan susu biasa dengan susu jenis ini mungkin tidak memberi kesan kepada faedah pemakanan yang diberikan oleh susu biasa.

Lebih mudah dicerna

Susu jenis ini mempunyai kandungan nutrisi yang tidak jauh berbeza dengan susu biasa. Produk ini juga didakwa lebih senang dicerna.

Lihat, kebanyakan orang, termasuk anda, mungkin mampu mencerna gula laktosa. Malangnya, kemampuan ini dapat menurun seiring bertambahnya usia dan biasanya disebut sebagai intoleransi laktosa.

Sebilangan orang mungkin dapat mencerna laktosa hingga dewasa, sementara yang lain mengalami penurunan aktiviti laktase. Laktase adalah enzim yang diperlukan untuk mencerna dan memecah laktosa.

Sekiranya orang dengan intoleransi laktosa mengambil susu biasa secara berkala, mereka berisiko mengalami masalah pencernaan, seperti sakit perut hingga cirit-birit.

Dengan penambahan laktase dalam susu, ini memudahkan tubuh mencerna laktosa yang tinggal di dalam badan. Sebab itu, susu jenis ini adalah alternatif bagi anda yang ingin meminum susu dengan selamat.

Alternatif susu lain

Bagi anda yang menghadapi masalah mencari susu rendah atau laktosa, anda mungkin boleh mencuba alternatif lain untuk mengelakkan gula, seperti:

  • susu badam,
  • susu soya,
  • susu oat, atau
  • santan.

Keempat alternatif susu di atas sememangnya lebih kerap dikonsumsi ketika anda ingin mengelakkan produk susu haiwan, seperti susu lembu. Namun, tidak ada salahnya mencuba susu berasaskan tumbuhan dengan kandungan gula rendah untuk mengelakkan gejala intoleransi laktosa.

Produk bebas laktosa vs. tiada kandungan susu

Perlu diingat bahawa susu jenis ini berbeza dengan produk tanpa tenusu atau bebas tenusu tiada kandungan susu . Susu jenis ini masih dibuat dari susu lembu, jadi ia tidak sama dengan produk bebas tenusu.

Orang yang alah kepada susu masih harus mengelakkan semua jenis produk tenusu. Itu termasuk produk yang mendakwa rendah atau tidak mengandungi laktosa.

Oleh itu, susu bebas laktosa dan produknya tidak digalakkan untuk dimakan oleh orang yang ingin mengelakkan produk bebas tenusu. tiada kandungan susu ).

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai susu tanpa laktosa, sila berbincang dengan doktor atau pakar pemakanan anda untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.