Ubat dan Makanan Tambahan

Ketoprofen •

Ubat Ketoprofen apa?

Untuk apa Ketoprofen?

Ketoprofen adalah ubat untuk menghilangkan rasa sakit yang disebabkan oleh pelbagai keadaan. Ubat ini sering digunakan untuk mengurangkan rasa sakit, bengkak, dan kekejangan sendi akibat radang sendi, artritis, rematik, dan gout.

Ketoprofen adalah ubat anti-radang nonsteroid (NSAID). Ubat ini berfungsi dengan menyekat pengeluaran tubuh dari bahan semula jadi yang menyebabkan keradangan. Kesan ini membantu anda mengurangkan bengkak, sakit, atau demam.

Sekiranya anda merawat keadaan kronik seperti arthritis, tanyakan kepada doktor anda mengenai terapi bukan ubat dan / atau gunakan ubat lain untuk merawat kesakitan anda. Lihat juga bahagian amaran.

Dos ketoprofen dan kesan sampingan ketoprofen akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Apakah peraturan untuk mengambil Ketoprofen?

Sekiranya anda menggunakan produk ketoprofen yang dijual bebas, baca semua arahan pada bungkusan sebelum menggunakan ubat. Sekiranya doktor anda menetapkan ubat ini, baca lembaran Arahan Ubat yang diberikan oleh ahli farmasi anda sebelum menggunakan Ketoprofen dan setiap kali anda mengisinya semula. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Ambil ubat, biasanya 3-4 kali sehari dengan segelas air (240 mL) atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Jangan berbaring sekurang-kurangnya 10 minit selepas mengambil ubat. Sekiranya anda mengalami sakit perut semasa menggunakan ubat ini, ambil dengan makanan, susu atau antasid.

Dos ubat ini berdasarkan keadaan kesihatan anda dan tindak balas terhadap terapi. Untuk menurunkan risiko pendarahan gastrik dan kesan sampingan yang lain, gunakan dos ubat paling rendah yang berkesan untuk masa sesingkat mungkin. Jangan meningkatkan dos anda atau menggunakannya lebih kerap daripada yang disarankan oleh doktor anda. Jangan gunakan ubat bebas selama lebih dari 10 hari kecuali disyorkan. Untuk keadaan lain seperti arthritis (arthritis), terus gunakan ubat ini seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Bincangkan potensi risiko dan faedah dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Sekiranya anda mengambil ubat ini "bila diperlukan" (dan bukannya mengikut jadual biasa), ingatlah bahawa ubat sakit berfungsi paling baik ketika digunakan pada awal kesakitan. Sekiranya anda menunggu kesakitan semakin teruk, ubat itu mungkin tidak berfungsi juga.

Sekiranya anda mengambil ubat ini untuk sakit kepala migrain dan rasa sakit tidak hilang, atau jika ia bertambah buruk selepas dos pertama, beritahu doktor anda dengan segera.

Untuk keadaan tertentu (seperti arthritis), penggunaan ubat ini boleh memakan masa hingga 2 minggu secara berkala untuk merasakan manfaatnya.

Sekiranya keadaan anda berterusan atau bertambah buruk, atau jika anda merasakan anda mempunyai masalah kesihatan yang serius, segera dapatkan rawatan perubatan.

Ikuti arahan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Bagaimana Ketoprofen disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.