Keibubapaan

Bukan kerana kurang tidur, ini adalah 4 penyebab mata panda pada anak-anak

Kantung mata yang diperbesar dan hitam lebih biasa pada orang dewasa. Ini biasanya berlaku ketika mereka kurang tidur. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh berlaku pada kanak-kanak. Mungkinkah atas alasan yang sama? Daripada meneka, mari kita ketahui lebih lanjut mengenai penyebab mata panda pada kanak-kanak berikut.

Punca mata panda pada anak kecil

Melihat tingkah laku dan wajah lucu kanak-kanak pasti akan membuat anda teruja. Namun, reaksi berbeza jika anda melihat kanak-kanak dengan kantung mata berwarna hitam dan membesar. Keadaan ini menjadikannya seperti bayi panda dan anda menjadi risau.

Menurut Andrew J. Bernstein, MD, penolong pensyarah di Northwestern University dan ahli American Academy of Pediatrics, "lingkaran hitam dan kantung mata yang membesar pada kanak-kanak biasanya tidak menjadi perhatian." Kemudian, Dr. Cindy Gellner, MD, pakar pediatrik di Pusat Perubatan Kesihatan Metro Hospital Kanak-kanak menambah, "Penyebab mata panda pada kanak-kanak biasanya bukan kurang tidur."

Lalu, apa penyebabnya? Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan kantung mata anak menjadi gelap dan membesar, termasuk:

1. Alahan, selsema, atau selesema

Punca mata panda pada kanak-kanak kemungkinan besar disebabkan oleh kesesakan hidung. Keadaan ini biasanya berlaku ketika anak terdedah kepada alahan, selesema atau selsema. Apabila hidung tersumbat, saluran darah di sekitar mata menjadi lebih besar dan lebih gelap.

Ia juga boleh berlaku apabila kelenjar adenoid di belakang lubang hidung membengkak, menyukarkan anak kecil anda bernafas sehingga dia lebih kerap bernafas melalui mulutnya.

2. Masalah kulit

Selain kesesakan hidung, masalah kulit juga boleh menjadi penyebab mata panda pada kanak-kanak, seperti eksim. Kelainan kulit ini biasa terjadi pada kanak-kanak dan menyebabkan kulit gatal.

Terutama jika dia menggunakan produk penjagaan kulit di sekitar wajah yang mencetuskan gejala eksim, kulit di dekat mata dapat terasa gatal. Sekiranya si kecil terus menggosok kawasan tersebut, pembengkakan dan warna kulit yang lebih gelap mungkin berlaku.

3. Faktor keturunan dan warna kulit

Selain masalah kesihatan, penyebab mata panda pada kanak-kanak yang mungkin berlaku adalah faktor genetik. Anak kecil anda mungkin mendapat beg mata yang gelap dan membesar dari ayah atau ibunya.

Keadaan ini juga boleh berlaku kerana anak anda mempunyai kulit putih. Kulit di bawah mata cenderung lebih nipis dan lebih telus daripada kulit yang lain. Vena yang berada di bawah kulit di sekitar mata, biasanya akan kelihatan seperti lingkaran hitam, jika anak itu mempunyai kulit putih.

4. Sebab-sebab lain

Ramai yang berpendapat bahawa penyebab mata panda pada kanak-kanak adalah disebabkan oleh kekurangan zat besi. Walau bagaimanapun, pakar kesihatan bersetuju bahawa itu tidak benar. Kanak-kanak yang mempunyai keadaan ini biasanya mempunyai kebiasaan menggosok mata secara berlebihan kerana keletihan.

Ia juga boleh berlaku kerana pengekalan cecair di dalam badan anak. Pengekalan cecair (edema) membengkak di sekitar badan kerana kebocoran cairan dari saluran darah ke tisu badan atau terlalu banyak makan makanan masin.

Sekiranya anda pergi ke doktor?

Sekiranya anda tidak tahu apa yang menyebabkan mata panda pada kanak-kanak pasti, jangan ragu untuk berjumpa doktor. Ia jauh lebih selamat daripada yang anda anggap biasa. Doktor juga akan membantu anda merawat mata panda pada kanak-kanak serta mengatasi masalah perubatan yang mendasari.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌