Corak Tidur Sihat

5 Gejala Insomnia, Bukan Sekadar Masalah Tidur •

Insomnia adalah keadaan sukar tidur atau tidak dapat tidur nyenyak. Ramai orang mengalami insomnia tetapi tidak menyedarinya. Oleh itu, selain memahami sebab-sebab insomnia, penting untuk mengenali tanda-tanda dan gejala insomnia untuk mencari jalan untuk mengatasinya. Dapatkan jawapan di bawah.

Tanda dan gejala insomnia selain masalah tidur

Masalah tidur akan dianggap sebagai insomnia jika berlaku sekurang-kurangnya tiga hari seminggu, baik secara berturut-turut atau tidak. Nah, ada beberapa tanda dan simptom yang turut menyertainya dan anda perlu memberi perhatian. Sebahagian daripadanya adalah:

1. Rasa letih pada waktu siang

Tidak cukup rehat pada waktu malam kerana kurang tidur boleh menyebabkan badan anda merasa sangat letih pada siang hari. Bukan hanya itu, apabila anda mengalaminya, anda menjadi sukar untuk berfikir dengan jelas, membuat keputusan yang baik, dan mudah marah.

Sekiranya anda mengalami gejala ini, anda mungkin mengalami insomnia. Tidak ketinggalan jika keadaan ini menjadikan anda kurang produktif semasa dalam perjalanan. Biasanya, ini menjadikan kerja tidak optimum dan risiko anda mengalami kemalangan menjadi lebih tinggi.

Contohnya, anda mungkin mengantuk ketika bekerja, memandu atau jatuh tangga kerana anda tidak dapat menjaga keseimbangan dengan betul. Ya, perkara ini mungkin berlaku apabila anda terlalu letih sehingga anda tidak dapat menumpukan perhatian sepenuhnya pada aktiviti yang anda lakukan.

2. Walaupun anda mengantuk, anda tidak dapat tidur malam

Apabila anda merasa letih pada waktu siang, anda pasti berharap anda dapat tidur lebih cepat pada waktu malam. Tetapi sayangnya, gejala insomnia tidak hanya muncul pada siang hari, tetapi juga pada waktu malam. Apabila anda mengalami insomnia, anda masih menghadapi masalah tidur walaupun badan anda berasa letih.

Walaupun anda mengantuk, insomnia dapat membuat anda terjaga sepanjang malam. Oleh itu, untuk dapat mengatasinya, ketahui terlebih dahulu apa yang menyebabkan insomnia anda.

Insomnia menyebabkan badan berasa letih pada siang hari. Keadaan ini membuatkan anda mengharapkan tidur lebih nyenyak atau lebih lama pada waktu malam. Namun, tidur pada waktu malam masih sukar. Kenapa? Sebabnya, insomnia tidak akan hilang sekiranya anda tidak mengetahui punca sebenarnya.

3. Bangun di tengah malam dan tidak dapat tidur semula

Simptom lain yang perlu anda perhatikan dari insomnia adalah kerap bangun di tengah malam. Sebenarnya, anda mungkin bangun ingin kencing dan pergi ke bilik mandi. Tetapi, jika anda bangun dengan terkejut dan kehabisan nafas, ini mungkin merupakan tanda insomnia.

Lebih-lebih lagi, setelah bangun di tengah malam, anda menjadi sukar untuk kembali tidur. Seolah-olah rasa mengantuk telah hilang sehingga anda berjaga sepanjang malam. Sebenarnya, walaupun anda sudah cuba tidur berulang kali, anda masih tidak dapat tidur semula.

Sekiranya demikian, ada baiknya anda memeriksa keadaan anda dengan doktor. Doktor anda dapat membantu anda mencari punca insomnia anda dan mengambil rawatan yang sesuai untuk merawat keadaan tersebut.

4. Tidak dapat tidur lena

Menurut Keselamatan Kesihatan Nasional, Keselamatan Kesihatan Nasional, salah satu gejala insomnia lain adalah tidak dapat tidur nyenyak. Ini bermaksud, anda dapat tidur dengan normal, tetapi semasa tidur, anda bangun berulang kali tanpa sebab.

Ini menjadikan kualiti tidur anda berkurang memandangkan anda tidak dapat tidur nyenyak. Bukan hanya itu, insomnia juga boleh berlaku ketika anda bangun lebih awal dari biasa. Tetapi, apabila anda ingin kembali tidur, rasa mengantuk akan hilang.

5. Gejala lain yang mengganggu tidur

Pada waktu malam, fikiran anda bebas dari pekerjaan dan rutin lain. Kekosongan aktiviti boleh membuat anda cemas lagi, mengenang masalah yang tidak dapat diselesaikan, atau memunculkan pemikiran negatif yang membuat anda cemas. Semua ini boleh mengganggu kualiti tidur anda.

Selain kesihatan mental yang buruk, beberapa penyakit juga menyebabkan gejala yang menyukarkan anda tidur. Sebagai contoh, apnea tidur (nafas pendek semasa tidur), terus menggerakkan kaki atau badan semasa tidur (sindrom kaki gelisah), atau pergi dan balik ke bilik mandi kerana anda ingin kencing.