Pemakanan

Kekurangan Vitamin D Boleh Membuat Rambut Gugur! Apakah Tanda-Tanda Lain?

Vitamin D adalah nutrien penting yang berperanan dalam banyak fungsi tubuh, termasuk meningkatkan kekebalan tubuh, menjaga tulang dan kulit yang sihat, merangsang pertumbuhan sel, dan membuat folikel rambut baru. Kekurangan vitamin D atau kekurangan vitamin D boleh menyebabkan banyak masalah, termasuk keguguran rambut. Kekurangan vitamin D juga dikaitkan dengan alopecia, yang dikenal sebagai kebotakan.

Adakah kekurangan vitamin D menyebabkan keguguran rambut?

Vitamin D merangsang folikel rambut, jadi kekurangan vitamin D dapat menyebabkan keguguran rambut.

Terdapat beberapa bukti bahawa kekurangan vitamin D menyebabkan keguguran rambut dan masalah rambut lain. Vitamin D merangsang folikel rambut untuk tumbuh, jadi ketika tubuh tidak memiliki cukup vitamin D, rambut dapat terjejas.

Kekurangan vitamin D juga boleh dikaitkan dengan alopecia areata, keadaan autoimun yang menyebabkan keguguran rambut tidak sekata.

Penyelidikan menunjukkan bahawa orang dengan alopecia areata mempunyai tahap vitamin D yang jauh lebih rendah daripada orang yang tidak mempunyai alopecia.

Kekurangan vitamin D juga berperanan dalam keguguran rambut pada orang tanpa alopecia. Kajian lain menunjukkan bahawa wanita yang mengalami keguguran jenis lain juga mempunyai tahap vitamin D. yang lebih rendah.

Penyelidikan menunjukkan bahawa kekurangan vitamin D dalam badan anda boleh menyebabkan keguguran rambut. Sekali lagi, ini kerana salah satu peranan vitamin D adalah untuk merangsang folikel rambut baru dan lama.

Folikel rambut adalah liang kecil di mana rambut baru tumbuh. Folikel baru dapat membantu rambut mengekalkan ketebalan dan mencegah rambut gugur pramatang.

Apabila pengambilan vitamin D dalam badan anda tidak mencukupi, maka pertumbuhan rambut dapat dibendung.

Gejala kekurangan vitamin D

Orang yang kekurangan vitamin D mungkin tidak mempunyai gejala, atau gejala mereka mungkin tidak spesifik dan berubah dari masa ke masa. Akibatnya, agak sukar untuk menyedari bahawa anda kekurangan vitamin ini jika anda tidak berjumpa doktor secara langsung.

Secara amnya, gejala kekurangan vitamin D adalah:

  • perubahan mood, termasuk kemurungan atau kegelisahan
  • penyembuhan luka yang perlahan
  • kehilangan ketumpatan tulang
  • kelemahan otot
  • tekanan darah tinggi
  • keletihan
  • sakit kronik
  • kemandulan (tidak subur)
  • penurunan daya tahan

Punca kekurangan vitamin D

Kurangnya pendedahan cahaya matahari atau tidak memakan makanan yang cukup kaya dengan vitamin D adalah penyebab kekurangan vitamin D yang paling biasa.

Walau bagaimanapun, beberapa orang mungkin mengalami kekurangan vitamin D kerana keadaan lain yang mendasari, termasuk penyakit Crohn atau penyakit Celiac, yang menghalang tubuh menyerap nutrien sepenuhnya.

Ubat-ubatan tertentu juga boleh menyebabkan tubuh memecah vitamin D sebelum dapat digunakan. Dadah yang boleh menyebabkan kekurangan vitamin D termasuk antikulat, glukokortikoid, ubat untuk HIV, dan antikonvulsan (antikonvulsan).

Sumber vitamin D

Anda boleh mendapatkan vitamin D dalam bentuk:

1. Pendedahan cahaya matahari

Sebilangan besar orang mendapat sebahagian besar vitamin D mereka dari berjemur di bawah sinar matahari. Tidak menghabiskan cukup waktu di bawah sinar matahari atau menggunakan pelindung matahari terlalu banyak, sehingga membatasi pendedahan anda, boleh menyebabkan kekurangan vitamin D.

Berjemur di bawah sinar matahari pagi sekurang-kurangnya 5-15 minit tanpa menggunakan pelindung matahari, sudah cukup untuk membantu.

Untuk wilayah Indonesia, waktu berjemur yang disyorkan adalah dari 10 pagi hingga 2 petang.

Terdapat keseimbangan yang baik antara melindungi kulit kita dari paparan sinar matahari dan menyerap vitamin D. Jika anda tidak dapat bertahan lama di bawah sinar matahari, cuba luangkan lebih banyak masa di dekat tingkap di mana sinar matahari bersinar.

2. Sumber makanan yang kaya dengan vitamin D

Makan makanan sihat yang secara semula jadi mengandungi atau diperkaya dengan vitamin D dapat meningkatkan pengambilan vitamin D anda.

Sebilangan makanan secara semula jadi kaya dengan nutrien. Salmon, tuna dan ikan laut lain, minyak ikan kod, dan lemak haiwan adalah sumber vitamin D.

Sebenarnya, satu sudu minyak hati ikan kod memberikan 340 peratus daripada nilai vitamin D. harian anda. Anda juga boleh makan produk makanan yang diperkaya dengan vitamin D seperti bijirin, susu, keju, telur dan alpukat tertentu.