Kesihatan Seksual

Hubungan intim mesti digabungkan dengan 10 perkara ini agar anda tidak bosan

Seks adalah salah satu perkara penting dalam rumah tangga bahagia. Tetapi sayangnya, ketika usia perkahwinan meningkat, kebanyakan pasangan melakukan hubungan seks semakin kurang. Banyak perkara boleh mempengaruhi ini, mulai dari tekanan kerja, keletihan dari membersihkan rumah, hingga kesulitan mengurus anak-anak. Lihat petua dan trik berikut untuk menjadikan kehidupan seks pasangan anda lebih menarik

Mari kenali malam pertama, malam impian untuk pasangan

Selepas berkahwin, pasangan biasanya menantikan malam pertama. Malam yang menggembirakan ini penting untuk kelangsungan rumah tangga, terutama dalam hal hubungan intim. Untuk memulakan, anda perlu mengetahui cara yang betul untuk melakukannya.

Pertama, perhatikan bahawa seks adalah aktiviti intim. Oleh itu, cubalah untuk tidak terburu-buru ketika ingin melakukan hubungan seks dengan suami isteri pada malam pertama. Mendekati semasa melakukan foreplay aka pemanasan, adalah kaedah terbaik untuk melakukan hubungan intim dengan menikmati keindahan tubuh masing-masing. Jangan lupa juga untuk memastikan anda berdua berada dalam keadaan santai dan santai.

Pemanasan ini boleh dilakukan dengan membelai, menyentuh, atau mencium. Sebilangan besar wanita suka mencium dan atau dicium dengan penuh semangat sehingga kemudian dapat membuat anda berdua lebih tenggelam dalam mood untuk bercinta. Berciuman juga mencetuskan keterikatan dan rasa aman antara dua emosi, yang dapat membantu seseorang berprestasi lebih baik di tempat tidur.

Penembusan pada malam pertama

Setelah keinginan dan mood hadir, inilah masanya suami isteri mula berusaha menembusi. Umumnya seks yang paling biasa adalah melibatkan wanita berbaring di punggungnya dengan lutut yang sedikit bengkok (anda boleh meletakkan bantal di bawah pinggul) dengan lelaki itu berbaring atau berlutut di atas mereka, yang dikenali sebagai kedudukan pendakwah.

Kedudukan ini mungkin yang paling mudah untuk dipilih oleh pengantin baru. Ini juga berlaku sekiranya anda melakukan hubungan seks untuk pertama kalinya. Sebaik sahaja anda mengenali badan masing-masing dengan lebih baik, anda boleh mencuba pelbagai posisi lain kali.

Semasa cuba memasukkan zakar ke dalam lubang faraj, adalah wajar bagi seorang lelaki untuk tersesat dan akhirnya masuk ke lubang yang salah, terutamanya jika ini adalah pengalaman pertamanya. Zakar yang hendak masuk atau sasaran yang salah, sebenarnya boleh menyakitkan bagi wanita.

Jangan lupa untuk memastikan zakar anda tegak dan anda berdua meminati.

Berapa kali suami dan isteri idealnya melakukan hubungan seks?

Setelah malam pertama berjaya dilakukan, kini persetubuhan akan menjadi rutin yang akan dilakukan oleh suami isteri untuk membina ikatan batin mereka. Hubungan intim dapat dilakukan pada bila-bila masa, bergantung pada perjanjian. Tetapi idealnya, berapa kali suami isteri mesti melakukan hubungan seks?

Nah, dalam makalah 2016, Amy Muise, Ph.D., seorang penyelidik seks dari Jabatan Psikologi di University of Toronto Mississauga di Kanada, menjelaskan bahawa kebahagiaan rumah tangga berkait rapat dengan seberapa kerap pasangan melakukan hubungan seks. Secara umum, Muise melaporkan bahawa pasangan yang melakukan hubungan seks seminggu sekali atau lebih kerap lebih bahagia daripada mereka yang kurang melakukan hubungan seks.

Tidak jarang hasrat untuk hubungan intim suami isteri akan menurun dengan perlahan

Adakah benar, dorongan seks suami isteri akan menurun? Ya, ini adalah perkara biasa. Seperti disebutkan sebelumnya, banyak rutin seperti bekerja, menjaga anak-anak (jika anda mempunyai anak), untuk menghidupkan hormon boleh menyebabkan nafsu seks suami isteri berkurang, tidak lagi hangat seperti malam pertama.

Gairah seksual suami isteri yang tidak lagi hangat seperti malam pertama juga boleh dipengaruhi oleh hormon, anda tahu. Testosteron adalah hormon yang menyokong dan mempengaruhi dorongan seks. Seiring bertambahnya usia lelaki, kadar testosteron seorang lelaki menurun, jadi dorongan seksnya menurun. Tahap testosteron yang rendah boleh mempengaruhi lelaki dan wanita.

Di samping itu, beberapa kajian mendapati bahawa dorongan seks boleh hilang dan dialami oleh seseorang yang mempunyai hubungan jangka panjang. Anda atau pasangan anda masih saling mencintai dan masih mahu bersama, tetapi badan anda tidak menimbulkan hubungan intim antara satu sama lain.

Jangan bimbang, itu perkara biasa, dan boleh diperbaiki jika anda dan pasangan terus berusaha mencari minat untuk melakukan hubungan intim lagi.

Bagaimana menangani penurunan seks?

Wanita lebih cenderung kehilangan keinginan seksual dari masa ke masa. Dalam kebanyakan kes, ini disebabkan oleh peningkatan usia yang mempengaruhi turun naik hormon dan tahap keyakinan terhadap bentuk badan mereka. Faktor lain yang mungkin berperanan termasuk tekanan, kehamilan dan kelahiran anak, menjaga anak-anak, dan mengalami penyakit kronik.

Sebaliknya, seiring bertambahnya usia, ada kemungkinan lelaki boleh mengalami perkara yang sama dengan alasan yang sama. Dorongan seks yang menurun ini kemudian mempengaruhi kemampuan suami dan isteri untuk saling memuaskan di ranjang.

Berdasarkan pelbagai sebab yang telah disebutkan di atas, terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk meningkatkan dorongan seks pasangan suami isteri dalam jangka masa panjang. Bermula dari menjadwalkan hubungan seks di kalendar, meningkatkan waktu permainan dengan memeluk atau hanya bersantai, hingga merancang makan malam romantis bersama.

Penyelidikan dari Universiti Indiana menyatakan bahawa pasangan yang telah berkahwin selama bertahun-tahun masih boleh melakukan hubungan seks yang bahagia dan memuaskan jika disertai dengan komunikasi terbuka. Contohnya, dengan membincangkan fantasi seks apa yang ingin anda cuba di tempat tidur atau bagaimana anda ingin mencuba posisi seks baru yang berbeza dari yang biasa sehingga anda berdua dapat mencapai klimaks yang memuaskan bersama.

Ingatlah, kebahagiaan rumah tangga di luar dan di dalam bilik tidur dapat anda capai dengan mengusahakannya dengan pasangan anda.

Petua agar semangat hubungan intim suami isteri terjaga

1. Berkompromi seks untuk mencari kepuasan antara satu sama lain

Ketahui dan bincangkan kawasan erogen anda. Apabila anda tahu apa yang anda suka, anda juga harus mengetahui kawasan seksual pasangan anda. Untuk wanita khususnya, lelaki memerlukan arahan dalam membantu anda mencapai orgasme, jadi jangan ragu untuk memberi arahan.

Anda boleh memegang tangan pasangan anda dan mengarahkannya ke bahagian badan anda yang dapat memuaskan keinginan seksual anda. Jangan lupa untuk melakukan perkara yang sama atau tanya pasangan anda bahagian mana yang anda ingin memuaskan.

2. Cuba gunakan pelincir

Pelincir sangat penting dalam masalah tidur, yang mana setiap wanita harus berusaha meningkatkan keseronokan seksual. Dalam beberapa kes, malah mengurangkan kesakitan semasa penembusan.

Sebilangan wanita mungkin berfikir bahawa ketika mereka menggunakan pelumas seks, ini adalah tanda bahawa vagina mereka tidak berfungsi dengan baik (tidak dapat menghasilkan pelincir semula jadi).

Sebenarnya ia salah, keputihan sebenarnya akan muncul bergantung pada bagaimana rangsangan dihasilkan. Sekiranya tidak muncul, ini mungkin disebabkan oleh kurangnya foreplay atau gairah seksual yang rendah.

Agar tidak mengecewakan pasangan anda, apa salahnya menggunakan pelincir, bukannya harus menahan kesakitan dan menghasilkan orgasme palsu. Dengan menggunakan pelincir, penembusan anda juga akan lebih menggembirakan dan menyenangkan bagi anda dan pasangan.

3. Sentiasa ingat perasaan anda terhadapnya

Apabila anda mempunyai hubungan emosional dengan pasangan seks anda, kualiti hubungan seks anda dapat menjadi lebih kaya dan mendalam. Fokus pada komitmen anda antara satu sama lain, rasakan dan lihatlah diri anda dan pasangan anda bukan sahaja bersama di tempat tidur, tetapi bersama dalam hidup, dan ini akan meningkatkan semangat anda. Keseronokan seksual dan hubungan intim yang sihat akan terjalin antara anda dan pasangan.

4. Berlatih gimnastik organ penting dengan pasangan anda

Sekiranya anda merasakan otot faraj anda mula kendur atau orgasme anda terlalu laju, anda boleh melakukan latihan Kegel dengan pasangan anda. Untuk wanita, anda boleh meminta pertolongan dari pasangan lelaki yang menyokong pelvisnya semasa melakukan latihan Kegel. Bagi lelaki, anda boleh berlatih menahan orgasme dengan bantuan jari pasangan anda untuk mencengkam zakar.

5. Lakukan sesuatu yang berbeza di tempat tidur

Seks yang sihat kadang-kadang tidak selalu harus dilakukan dengan cara yang monoton, sama ada dari gaya, penampilan, atau lokasi cinta. Ini bertujuan untuk menambahkan keakraban dan mengurangkan ketepuan dalam hubungan seks yang monoton.

Cuba gaya seks baru atau tampil seksi demi pasangan anda. Anda juga boleh melakukannya di dapur atau di bilik mandi untuk hubungan intim yang lebih liar.

6. Bersenam bersama

Dengan sukan seperti berlari, mendaki, berbasikal, atau hanya melakukan push up atau sit up dengan pasangan anda, anda akan merasa lebih dekat dan lebih berhubung.

Cuba saling bantu-membantu. Lihat hasil perubahan yang dilakukan dengan melakukan latihan bersama, anda dan pasangan layak menikmati badan cantik yang dibina bersama.

7. Pengembaraan di atas katil

Cara termudah untuk menambah kehidupan seks anda adalah dengan mula mempelajari beberapa posisi seks baru. Nasib baik ada banyak yang boleh anda cuba praktikkan.

Namun, hanya kerana kedudukannya kelihatan menyelerakan atau anda memerlukan fleksibiliti manusia super untuk melakukannya, itu tidak bermakna ia lebih memuaskan.

Sudah tentu akan menyenangkan untuk bereksperimen dengan satu atau dua manuver seminggu sekali, tetapi lama-kelamaan anda akan mendapat banyak posisi seks yang lebih menyeronokkan dan berkesan untuk memacu keinginan seksual anda, yang jauh lebih mudah untuk dipraktikkan.

Atau, mungkin hanya pindahkan lokasi cinta anda! Di dapur atau mandi pagi bersama-sama, misalnya, boleh menjadi pilihan yang baik untuk pasangan yang mempunyai waktu yang terhad pada waktu pagi.

Seks pada waktu pagi bukan sahaja baik untuk mood, tetapi lelaki juga dapat bertahan lebih lama dan lebih kuat. Tahap testosteron memuncak semalaman, jadi pada waktu pagi, kebanyakan lelaki bersedia untuk berlepas.

8. Temukan fantasi seksual

Setiap orang di bumi ini mempunyai perkara-perkara tertentu yang dapat membuatnya sangat teruja, yang mungkin tidak berlaku bagi orang lain. Bagi sesetengah lelaki, khayalan seks mereka boleh bermula dari blowjobs hingga mainan seks.

Sekiranya anda mempunyai salah satu daripadanya, anda tidak perlu malu kerana ini fetish Anda dan sudah tentu perkara biasa.

Sebenarnya, lebih baik jika anda dan pasangan sama-sama mengetahui khayalan seksual masing-masing dan kemudian mencubanya. Sudah tentu, ini akan menjadi sesuatu yang baru dan menyeronokkan bagi anda dan pasangan anda.

Ini tidak bermaksud anda harus segera memberitahu pasangan anda, "Saya ingin anda diikat di tempat tidur dengan mata tertutup." Anda hanya perlu mencari jalan untuk memberitahu pasangan anda bahawa anda ingin meneroka fantasi seksual anda.

Cara yang baik untuk melakukan ini adalah dengan memberitahu pasangan anda bahawa perkara-perkara ini adalah bahagian penting dalam fantasi anda. Anda boleh mengatakan perkara seperti "Hei, semalam saya bermimpi seksi tentang anda ..." atau "Kadang-kadang ketika kita bercinta, saya bayangkan anda ..."

Jadi, jangan takut untuk menyatakan khayalan seksual anda kepada pasangan anda. Lain kali, giliran anda untuk merealisasikan fantasi seks sehingga hubungan seks anda dengan pasangan anda semakin 'panas'.

9. Seks oral

Seks oral adalah cara yang baik untuk menambah rempah ke tempat tidur. Lelaki suka mendapatkan blowjob dari pasangan mereka kerana beberapa sebab.

Selain menarik, alasan mengapa seks oral sangat digemari oleh lelaki adalah kerana kebanyakan lelaki ingin menjadi pihak yang lebih dominan, sementara pasangan mereka lebih cenderung tunduk, alias tunduk. Memberi blowjob kepada pasangan anda, terutamanya dalam keadaan berlutut adalah tindakan yang kelihatan sangat patuh.

Sekiranya anda ingin memuaskan pasangan atau suami anda dengan blowjob, Anda boleh mempraktikkannya dengan tiga petua mudah ini, iaitu semakin basah semakin baik, jangan hanya bergerak ke atas dan ke bawah, dan juga memanjakan kawasan di sekitar zakarnya.

10. Komunikasi adalah yang paling penting

Anda pasti tidak mempunyai hak untuk marah jika pasangan anda tidak pernah memanjakan anda, misalnya, mengurut punggung atau meminta anda makan malam jika anda tidak pernah memberitahunya.

Salah satu sebab utama lelaki tidak mengambil inisiatif untuk melakukan sesuatu adalah kerana mereka takut salah, kata Levkoff. Wanita mesti memahami bahawa lelaki juga merasa terbeban dengan semua stigma sosial yang ada. Oleh itu, permudahkanlah pekerjaan rumahnya dengan berkongsi apa yang anda dan dia suka dan tidak sukai.

Pasangan yang secara aktif membincangkan apa yang mereka mahukan di ranjang melaporkan lebih banyak kepuasan dalam kehidupan seks mereka, kata sebuah kajian dalam Jurnal Hubungan Sosial dan Peribadi, yang dilaporkan oleh Business Insider.

Di samping itu, mereka yang bercakap mengenai seks ketika mengambil bahagian dalam tindakan itu merasa lebih puas secara seksual. Sekiranya anda masih ragu-ragu untuk membincangkan perkara yang anda mahukan, mulailah dengan isyarat bukan lisan untuk memberi petunjuk kepada pasangan anda mengenai apa yang anda mahukan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found