Pemakanan

4 Sumber Protein Berkalori Rendah untuk Menurunkan Berat Badan

Ramai orang memilih makanan yang tinggi protein dan rendah kalori untuk menyokong penurunan berat badan. Protein berguna untuk meningkatkan metabolisme tubuh dan menjadikan anda kenyang lebih lama sehingga protein merupakan sumber pemakanan wajib dalam diet yang sihat.

Walau bagaimanapun, protein yang dipilih juga harus mengandungi kalori rendah. Untuk itu, ketahui sumber makanan protein rendah kalori untuk menurunkan berat badan.

Bagaimana protein membantu mengurangkan berat badan

Protein adalah salah satu nutrien penting untuk menjaga kesihatan. Protein berperanan mengawal berat badan seseorang.

Pada asasnya, otak mengatur rasa lapar dan kenyang dalam tubuh seseorang, termasuk berapa banyak makanan yang dapat kita makan. Otak memberi isyarat melalui pembebasan hormon yang mengatur rasa lapar dan kenyang.

Apabila badan mendapat makanan yang tinggi protein, kadar hormon ghrelin dalam badan akan menurun. Hormon ini menandakan rasa lapar. Dengan cara itu, protein dapat memberikan rasa kenyang yang lebih lama.

Bagi orang dewasa rata-rata yang memakan 2000 kalori setiap hari, sekurang-kurangnya 50 hingga 75 gram protein diperlukan. Walau bagaimanapun, keperluan kalori dan pengambilan protein ditentukan berdasarkan usia, tinggi badan, berat badan, jantina, dan aktiviti fizikal anda.

Sumber protein rendah kalori untuk penurunan berat badan

Berikut adalah sumber makanan protein untuk membantu mengekalkan atau menurunkan berat badan anda.

1. Kacang soya

Kacang soya, salah satu sumber protein rendah kalori yang berasal dari tumbuhan, bebas kolesterol, dan juga rendah lemak. Kacang soya dalam diet mempunyai kesan kesihatan pada jantung dengan menurunkan tekanan darah.

Kacang soya mengandungi isoflavon, sebatian antioksidan yang mampu menjaga kadar gula dalam darah dan kadar kolesterol badan. Selain itu, kacang soya juga mengandungi serat dan protein tinggi sehingga dapat menjadikan anda kenyang lebih lama.

Makanan dijuluki makanan super Ia juga mempunyai nilai indeks glisemik rendah (GI) sehingga membantu mengekalkan gula darah, yang juga membuat anda kenyang lebih lama dan menahan selera makan anda. Sudah tentu, soya dapat membantu anda mengekalkan berat badan ideal.

Terdapat banyak kacang soya yang diproses yang dapat menjadi varian menu untuk menurunkan berat badan, seperti bar makanan ringan yang mengandung kedelai, edamame, tahu, dan tempe.

Namun, ingat bahawa lebih baik mengelakkan proses memasak goreng. Pilih kacang soya yang dimasak dengan mendidih atau memanggang, atau dalam bentuk bar makanan ringan. Dengan cara itu, anda dapat memperoleh kebaikan dan pemakanan optimum kacang soya dalam program pengurusan berat badan dan keluarga anda.

2. Yogurt Yunani

Yogurt Yunani adalah sumber makanan yang tinggi protein dan rendah kalori. Yogurt Yunani cenderung pekat dan berkrim kerana mengandungi banyak protein. Dalam setiap 170 gram yogurt Yunani, anda mendapat 15-20 gram protein, berbanding yogurt biasa yang hanya mengandungi 9 gram protein.

Pengambilan yogurt Yunani yang seimbang dengan makanan tinggi protein lain dapat meningkatkan metabolisme dan membakar kalori dalam badan. Walau bagaimanapun, jangan lupa memasukkan karbohidrat berserat dan lemak sihat di dalam badan anda.

Oleh itu, badan juga dapat diberi khasiat secara optimum dalam program penurunan berat badan anda. Anda juga boleh mencampurkan bar makanan ringan kedelai dengan yogurt Yunani sebagai alternatif menu sihat anda.

3. Dada ayam tanpa lemak dan kulit

Sumber: Peach Little Sihat

Anda boleh memilih dada dan kulit ayam tanpa lemak dalam diet. Hidangan 100 gram dada ayam yang dimasak mengandungi sekurang-kurangnya 30 gram protein. Protein dalam ayam juga membantu membina jisim otot dan menguatkan tulang.

Makan dada ayam boleh memberi anda rasa kenyang yang lebih lama, sehingga mengelakkan anda makan berlebihan. Belajar dalam jurnal Obesiti meneliti diet rendah kalori dan tinggi protein pada orang gemuk, dapat meningkatkan dan mengawal selera makan mereka.

4. Putih telur

Sumber: Sarapan Paleo

Pengambilan telur secara keseluruhan boleh menyihatkan jantung anda. Namun, jika anda merancang untuk menurunkan berat badan, cubalah beralih ke putih telur.

Putih telur mengandungi 3 gram protein (setengah porsi telur keseluruhan) dan 16 kalori (1/4 kurang daripada telur keseluruhan). Semasa sarapan, putih telur boleh dijadikan telur dadar, kemudian disajikan dengan bayam bayi , bawang dan paprika dadu.

Jadi, mencapai berat badan yang ideal sebenarnya dapat dilakukan dengan memilih makanan yang tepat, iaitu pengambilan protein yang tinggi. Bahkan beberapa makanan yang mempunyai nilai indeks glisemik rendah, membantu mengekalkan gula dalam darah, sehingga anda dapat mengawal selera makan dan mengawal pengambilan kalori untuk menurunkan berat badan yang lebih sihat.