Perubatan Herba dan Alternatif

Kebaikan Daun Sirsak Yang Perlu Anda Ketahui: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Manfaat buah sirsak yang mungkin pernah anda dengar, tetapi bagaimana dengan daun sirsak? Jadi, anda boleh menggunakan bukan sahaja buah, tetapi juga daun dari pokok sirsak. Anda boleh menjadikan daun sirsak sebagai minuman untuk anda makan dan dapatkan faedah daun sirsak.

Apa faedah daun sirsak?

Daun sirsak mempunyai banyak khasiat dan mengandungi pelbagai nutrien penting untuk melindungi anda dari penyakit. Sebilangan kandungan nutrisi dalam daun sirsak adalah vitamin A, vitamin B, vitamin C, kalsium, fruktosa, dan protein. Selain itu, daun sirsak juga mengandung sebatian yang disebut asetogenin. Sebatian ini terbukti bertindak sebagai antiparasit, antivirus, anti-radang, dan antimikroba. Ini menjadikan daun sirsak kaya dengan khasiat.

1. Membantu merawat barah

Terdapat banyak kajian yang menunjukkan bahawa daun sirsak dapat menghambat pertumbuhan sel barah dan menyembuhkan barah dengan lebih cepat. Salah satu kajian telah dilakukan oleh National Cancer Institute. Hasilnya membuktikan bahawa daun sirsak dapat membantu melawan sel barah.

Daun sirsak mempunyai sebatian aktif yang disebut asetogenin. Sebatian ini dapat membantu tubuh dalam melawan sel barah. Anda boleh mendapat faedah ini dengan merebus 10 daun sirsak segar dalam 3 cawan air. Hasilnya ialah 1 cawan. Minum secara berkala 2 kali sehari selama 2 minggu.

2. Membantu merawat diabetes

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa daun sirsak terbukti menurunkan kadar gula dalam darah dengan merangsang pembebasan hormon insulin untuk mengubah gula menjadi tenaga. Ini membolehkan sel-sel tubuh menggunakan gula darah sebagai tenaga, jadi kadar gula darah tidak tinggi dan anda mengelakkan diabetes. Untuk mendapatkan faedah daun sirsak, anda boleh merebus 5 daun sirsak segar dengan 2 cawan air. Rebus hingga baki 1 cawan. Minum air daun sirsak ini setiap pagi dan malam sebelum tidur.

3. Membantu mengubati gout

Anda juga boleh menggunakan daun sirsak untuk merawat gout. Sebatian yang terdapat dalam daun sirsak dapat membantu tubuh menyingkirkan asid urik dalam darah. Anda boleh minum daun sirsak air rebus untuk mendapatkan faedah ini. Caranya ialah dengan merebus 6-10 daun sirsak dengan 2 cawan air sehingga hasilnya adalah 1 cawan air. Anda boleh minum air rebusan ini 2 kali sehari pada waktu pagi dan petang.

4. Membantu merawat penyakit rematik

Bagi anda yang mengalami rematik, anda mungkin boleh menggunakan daun sirsak untuk menyembuhkan penyakit anda. Kandungan anti-radang pada daun sirsak dapat membantu anda dalam merawat rematik. Caranya adalah dengan tidak minum air rebus, tetapi dengan memasukkan daun sirsak (yang telah direbus dan dihancurkan) terus ke sendi anda yang terkena rematik. Lakukan ini dua kali sehari.

Kandungan anti-radang pada daun sirsak juga dapat membantu anda dalam merawat eksim. Caranya sama, iaitu dengan meletakkan daun sirsak yang telah digiling halus ke kulit yang mengalami eksim. Semoga berjaya!

5. Jadikan tidur anda lebih lena

Daun sirsak yang telah dijadikan teh juga dapat meningkatkan kualiti tidur anda. Kandungan triptofan dalam daun sirsak dapat membuat tidur anda lebih tenang dan tenang. Anda mungkin juga dapat menggunakan daun sirsak untuk merawat insomnia.