Kehamilan

Mengapa Beberapa Kembar Sama dan Ada Yang Berbeza? •

"Mereka kembar, tapi kenapa mereka tidak mirip, ya?" Pasti anda pernah berfikir seperti itu ketika melihat sepasang kembar. Kembar tidak bermaksud sama, bahkan ada pasangan kembar yang mempunyai bentuk badan yang berbeza sehingga masing-masing sangat mudah dikenali.

Memang ada dua jenis kembar, dan oleh sebab itulah ada pasangan kembar yang tidak sama persis sementara yang lain sama persis.

Apakah jenis kembar?

Berbeza dengan apa yang difikirkan oleh banyak orang, kembar yang sama hanya berlaku pada satu daripada tiga pasang kembar. Jumlah yang lebih besar, yang merupakan dua pertiga dari pasangan kembar, adalah kembar yang tidak sama.

Bagaimana kembar identik berlaku?

Kembar yang sama (monozigot) berlaku apabila satu telur dilepaskan oleh badan dan disenyawakan oleh satu sperma. Telur yang disenyawakan kemudian terbahagi kepada dua, sehingga terdapat dua janin dalam satu telur. Oleh kerana mereka berasal dari telur yang sama, kembar yang sama mempunyai gen yang sama, jadi kembar yang sama ini akan mempunyai penampilan yang sama dan selalu mempunyai jenis kelamin yang sama.

Kembar yang sama tidak dipengaruhi oleh usia ibu atau keturunan, ia boleh berlaku pada pasangan yang sama sekali tidak mempunyai anak kembar dalam keluarga mereka. Ini adalah kejadian spontan dan rawak.

Sekiranya telur berpecah sangat awal (dalam dua hari pertama setelah telur disenyawakan oleh sperma), telur akan mengembangkan plasenta (chorion) dan amnion yang terpisah. Ini disebut kembar dikorionik diamniotik, dan 20-30% kembar serupa mempunyai ini.

Sekiranya telur berpecah setelah 2 hari disenyawakan oleh sperma, ini akan menyebabkan janin berkongsi plasenta, tetapi terdapat dua kantung ketuban yang terpisah. Ini dipanggil kembar monokorionik diamniotik. Kesannya, kembar ini sangat serupa secara genetik.

Terdapat juga kembar yang sama yang mempunyai kantung kembung dan plasenta yang sama, tetapi kes ini sangat jarang berlaku, hanya sekitar 1% kembar yang sama. Ini berlaku kerana telur sudah terlambat untuk dibelah. Kembar ini dipanggil kembar monokorionik monoamniotik.

Bagaimana kembar yang tidak serupa berlaku?

Kembar yang tidak serupa (dizygotic), juga dikenali sebagai kembar fraternal, berlaku apabila dua telur terpisah dilepaskan oleh tubuh, kemudian kedua-duanya disenyawakan oleh dua sperma dan kemudian melekat pada rahim ibu. Ini menyebabkan kembar yang tidak serupa mempunyai genetik yang tidak sama, sehingga penampilan kembar yang tidak sama sedikit berbeza, misalnya wajah mereka tidak sama persis. Kembar yang tidak serupa juga boleh terdiri daripada jantina yang berbeza.

Kembar jenis ini biasanya berlaku apabila terdapat kembar dari keluarga (lebih cenderung berlaku jika berasal dari keluarga ibu), atau juga biasanya berlaku pada wanita yang hamil pada usia tua. Wanita hamil yang berusia lebih dari 35 tahun mempunyai dua kali ganda peluang kembar daripada mereka yang berumur di bawah 35 tahun. Ini kerana ibu yang lebih tua cenderung melepaskan lebih dari satu telur. Kehamilan kembar ini juga boleh berlaku pada ibu yang mengambil ubat kesuburan untuk membantu mereka hamil dengan cepat.

Adakah terdapat tanda-tanda bahawa anda mengandung anak kembar?

Ibu yang mengandung anak kembar biasanya menunjukkan tanda-tanda kehamilan lebih awal. Ini berlaku kerana wanita hamil dengan kembar mempunyai tahap HCG hormon yang lebih tinggi (hormon yang menandakan kehamilan). Hormon lain yang berkaitan dengan kehamilan, seperti hormon progesteron dan estrogen, juga lebih tinggi, menyebabkan perubahan fizikal semasa kehamilan berlaku lebih awal.

Pada kehamilan berganda, masalah kehamilan, seperti sakit pagiSesak nafas, sakit belakang, kaki bengkak, atau masalah kesihatan lain boleh menjadi lebih teruk daripada kehamilan tunggal.

Di samping itu, tanda lain jika anda mengandung anak kembar adalah bahawa rahim anda akan terasa lebih besar. Yang pasti, anda harus lakukan imbasan ultrasound (ultrasonografi). Dihidupkan imbasan ultrasound, anda akan melihat sama ada terdapat dua kantung ketuban atau mungkin dua janin kelihatan.

Sekiranya anda mempunyai banyak kehamilan, anda harus kerap memeriksa kehamilan anda dengan doktor anda untuk menjaga kesihatan kehamilan anda. Mungkin terdapat beberapa perbezaan dalam perawatan pranatal yang anda terima jika anda mengandung anak kembar kerana risiko anda mengalami komplikasi semasa kehamilan, seperti tekanan darah tinggi dan anemia, lebih tinggi jika anda mengalami banyak kehamilan. Pemeriksaan kehamilan secara rutin yang lebih kerap dapat mengesan komplikasi kehamilan lebih awal sehingga mereka dapat diberi perawatan yang lebih baik. Juga, perhatikan pengambilan pemakanan anda, terutamanya asid folik dan zat besi yang anda perlukan lebih banyak semasa kehamilan berganda.

BACA JUGA

  • Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Kejadian Kehamilan Kembar
  • Pelbagai Komplikasi Berpotensi dalam Kehamilan Berkembar
  • Bolehkah Kembar Dilahirkan Melalui Persalinan Biasa?