Pemakanan

3 Kelebihan Cranberry untuk Badan |

Cranberry adalah sejenis beri merah dengan pelbagai saiz seperti anggur. Buah ini, yang sering dicampurkan dalam kek atau dijadikan jus, bukan sahaja enak, tetapi juga menyihatkan. Apakah faedah cranberry? Ayuh, cari!

Manfaat cranberry untuk kesihatan

Cranberry berkembang di daratan Amerika. Tumbuhan ini merangkumi tanaman merambat seperti strawberi yang tumbuh di tanah berlapis, seperti berpasir, gambut, kerikil, dan berair di bahagian bawah, seperti rawa.

Sayangnya, buah ini agak sukar dijumpai di Indonesia. Anda mungkin mendapati ia dibungkus, dikeringkan, atau diproses menjadi sediaan lain. Walaupun begitu, minat orang terhadap buah ini cukup tinggi.

Kesungguhan ini setanding dengan manfaat cranberry yang mempunyai banyak nutrien, seperti protein, serat, vitamin A, vitamin C, dan vitamin K, serta kandungan antioksidan yang bermanfaat untuk kesihatan.

Untuk menjadi lebih jelas, mari kita bincangkan satu demi satu faedah cranberry untuk kesihatan di bawah

1. Berpotensi menyembuhkan jangkitan saluran kencing

Jangkitan saluran kencing (UTI) adalah jangkitan bakteria pada saluran kencing yang menyebabkan urin anyang-anyangan, mendung dan berbau, dan adanya nanah atau darah di dalam air kencing. Keadaan ini biasa berlaku pada wanita dan biasanya dirawat dengan antibiotik.

Cranberry dikenali sebagai ubat semula jadi untuk UTI, terutama bagi pesakit yang mengalami jangkitan berulang. Buah ini diketahui mengandungi proanthocyanidins, yang merupakan antioksidan yang dapat menghentikan pertumbuhan bakteria tertentu di dinding saluran kencing.

Dr. Timothy Boone, PhD, dari Texas A&M College of Medicine di Houston, AS, mengatakan bahawa cranberry untuk UTI mesti mempunyai tahap proanthocyanidins yang tinggi. Kemungkinan besar kesan penyembuhan terdapat dalam suplemen cranberry.

Semasa dalam jus, kandungan proanthocyanidins cenderung lebih rendah. Ini berlaku kerana proses pembuatan, keadaan buah, dan penyimpanan buah berpotensi mempengaruhi pemakanan.

Walau bagaimanapun, jus cranberry tetap memberikan manfaat bagi pesakit UTI untuk meningkatkan pengambilan cecair badan sehingga memungkinkan untuk membawa bakteria dengan air kencing.

2. Berpotensi menjaga kesihatan jantung

Cranberry diketahui mengandungi sebatian polifenolik, quercetin, dan antosianin yang dapat meningkatkan fungsi endotel. Endotelium adalah sel yang melapisi sistem peredaran darah, dari jantung ke kapilari.

Manfaat cranberry pada jantung Ini dibuktikan dengan penyelidikan yang diterbitkan di The American Journal of Clinical Nutrition. Dalam kajian itu, para penyelidik melihat kesan jus cranberry pada pesakit penyakit jantung koronari.

Pesakit diminta minum jus selama 4 minggu. Setelah 12 jam minum jus terakhir, para penyelidik mendapati bahawa kelajuan gelombang nadi di sisi leher dan pangkal paha serta ukuran kekakuan aorta (arteri terbesar jantung) menurun.

Kelajuan gelombang nadi adalah penanda aras untuk menentukan seberapa sihat jantung anda berfungsi. Sementara itu, penurunan kekakuan pada aorta dapat menunjukkan penurunan tekanan darah.

3. Berpotensi menurunkan risiko barah perut

Selain jantung, kandungan antioksidan dalam cranberry juga bermanfaat untuk sel-sel tubuh, yang mengurangkan risiko barah perut. Kanser perut berlaku kerana sel yang tidak normal di dalam perut.

Kajian mengenai The American Journal of Clinical Nutrition melaporkan bahawa kandungan polifenol dalam cranberry dapat menekan pertumbuhan Helicobacter pylori. Bakteria ini diketahui menyebabkan jangkitan dan luka pada lapisan perut dan usus.

Apabila pertumbuhan bakteria ini menurun, sistem pencernaan akan lebih sihat dan mengurangkan risiko barah perut di kemudian hari.

Walau bagaimanapun, perhatikan ini ...

Makanan yang sihat akan memberikan faedah jika dimakan dengan betul, termasuk beri merah ini.

Walaupun anda sihat, anda perlu mengehadkan penggunaan cranberry. Sebabnya, makan terlalu banyak cranberry yang mempunyai rasa masam boleh membuat anda sakit perut atau cirit-birit.

Pada sesetengah orang, pengambilan cranberry yang berlebihan dapat meningkatkan risiko penyakit batu karang. Buah cranberry, terutama ekstrak, diketahui mengandungi oksalat tinggi. Sebatian ini dapat mendakan dan membentuk batu di buah pinggang.

Sekiranya anda pernah mengalami, berisiko, atau sakit dengan batu karang, anda harus berjumpa terlebih dahulu jika anda ingin memakan cranberry sebagai buah harian anda.