Kesihatan

Rupa-rupanya, Makanan Boleh Menjadi Punca Bengkak Wajah. Macam mana boleh jadi?

Semasa anda melihat di cermin, adakah anda tiba-tiba menyedari wajah anda kelihatan bengkak atau bengkak seperti anda baru bangun tidur? Sebenarnya, anda telah bangun beberapa jam lebih awal, bersarapan, sudah berangkat ke pejabat, dan bahkan mula bekerja. Nah, cuba ingat lagi, apa yang anda makan semalam atau beberapa hari yang lalu? Sebabnya, ternyata makanan boleh menjadi faktor penyebab wajah anda bengkak. Bagaimana ia boleh berlaku? Jadi, bagaimana anda mendapatkannya kembali seperti semula?

Bagaimana makanan menyebabkan pembengkakan pada wajah?

Sekiranya biasanya perut adalah sasaran makanan sehingga kelihatan membengkak atau membengkak, sekarang bukan hanya itu. Adakah anda tahu bahawa penyebab wajah anda bengkak boleh datang dari makanan?

Wajah yang bengkak di sini bukan disebabkan oleh alahan, kecederaan, atau mengalami penyakit tertentu, ya. Namun, ia cenderung ke arah wajah berbunyi khas orang yang baru bangun tidur. Sama ada kerana tabiat tidur yang buruk atau kedudukan tidur yang salah.

Starla Garcia, MEd, RDN, LD, sebagai pakar pemakanan di Texas dan rakannya Rebecca Baxt, MD, ahli dermatologi di New Jersey, berkongsi bagaimana makanan boleh menyebabkan wajah bengkak.

Menurut mereka, makanan dengan garam tinggi (sodium) atau monosodium glutamat (MSG) boleh menjadi penyebab wajah bengkak. Makanan yang tinggi natrium, misalnya, pizza, ramen, mi segera, dan pelbagai makanan yang dibungkus.

Lalu, bagaimana makanan boleh menjadi penyebab wajah bengkak? Starla Garcia menjelaskan lebih lanjut bahawa setelah makan makanan yang tinggi garam dan MSG, tubuh memerlukan masa untuk mencernanya di dalam badan. Oleh kerana natrium menahan air, ketika masih diproses oleh tubuh, akan terjadi penumpukan cairan di dalam tubuh, termasuk wajah.

Adakah cara untuk mengempiskan wajah yang bengkak kerana makanan?

Sekiranya memang wajah yang bengkak ini disebabkan oleh pengambilan makanan yang salah, sebenarnya tidak memerlukan waktu lama untuk bentuk wajah anda kembali normal.

Tetapi kadang-kadang, anda mungkin ingin menghadiri acara atau perjumpaan penting sehingga anda memerlukan sedikit pertolongan untuk mengempiskan wajah yang bengkak ini. Inilah cara ia dapat membantu:

1. Latihan muka

Jangan memandang rendah keajaiban melakukan latihan wajah ketika anda baru bangun tidur. Aktiviti kecil ini ternyata memberi kesan besar pada wajah anda. Ya, melakukan senaman wajah secara rutin diyakini dapat meningkatkan peredaran darah di wajah. Muka juga kelihatan lebih tegas dan bebas dari perkataan "bengkak".

2. Basuh muka anda dengan air sejuk

Selain menggosok gigi, apa lagi yang anda lakukan setelah bangun tidur? Sebilangan besar orang akan mencuci muka dengan air untuk menyegarkan badan dan menghilangkan rasa mengantuk. Sekiranya anda terbiasa mencuci muka dengan air suam, mulai sekarang anda harus menggantinya dengan air sejuk.

Atau cara lain boleh dilakukan dengan kompres sejuk menggunakan ketulan ais yang dibalut tuala ke semua kawasan wajah anda. Tidak tanpa sebab, kaedah ini dianggap dapat membantu mengecilkan saluran darah di wajah yang menjadikan wajah kelihatan bengkak atau tersumbat.

3. Perhatikan pengambilan makanan

Akhir sekali, setelah mengetahui bahawa penyebab wajah anda bengkak berasal dari makanan, kemudian lakukan tindakan susulan untuk mengempis atau sekurang-kurangnya mengurangkan jumlah air di wajah anda.

Sudah tentu, dengan mengelakkan makanan dengan kandungan garam dan MSG yang tinggi. Anda boleh menggantinya dengan mengalikan bahan semula jadi seperti bawang, bawang putih, halia, kunyit, dan lain-lain, untuk menambah rasa pada hidangan.