Alahan

Tidur dengan Kucing atau Anjing, Adakah Selamat untuk Kesihatan? •

Bagi pemilik haiwan peliharaan, seperti anjing atau kucing, tinggal bersama mereka seperti tinggal bersama keluarga yang lain. Tidak hairanlah banyak yang memilih untuk tidur bersama anjing atau kucing. Namun, adakah tabiat ini sihat?

Faedah tidur bersama kucing dan anjing

Memelihara haiwan memang memberi banyak manfaat kesihatan, baik dari segi fizikal dan mental. Sebenarnya, tidur dengan kucing, anjing, atau haiwan peliharaan lain juga memberikan faedah yang tidak jauh berbeza. Ada apa-apa?

1. Meningkatkan kualiti tidur

Tidur dengan anjing atau kucing dapat meningkatkan kualiti tidur. Ini dibuktikan dengan kajian kecil di Mayo Clinic. Penyelidikan pada orang dewasa yang dilaporkan tidur dengan anjing di bilik tidur dapat membuat anda lebih tenang.

Namun, harus diingat bahawa kajian ini hanya melihat kualiti tidur yang bertambah baik ketika tidur di satu bilik. Selain itu, ada faktor lain yang membuat seseorang tidur nyenyak dengan haiwan kesayangan, seperti:

 • bilangan orang,
 • saiz haiwan kesayangan, dan
 • saiz tempat atau bilik tidur.

2. Memberi keselesaan dan rasa aman

Selain kualiti tidur, manfaat lain tidur dengan kucing atau anjing adalah bahawa ia memberikan keselesaan dan keselamatan. Bagaimana ia boleh berlaku?

Kajian mengenai Anthrozoos wanita dewasa mendedahkan bahawa haiwan peliharaan seperti anjing memberikan rasa selesa dan selamat. Ini dibandingkan dengan tidur dengan orang lain atau kucing.

Sekiranya anda sering merasa takut atau kesepian, ini mungkin penyelesaian yang boleh anda cuba.

3. Meningkatkan kesihatan mental

Bukan rahsia lagi bahawa haiwan peliharaan dapat membantu menghilangkan tekanan dan kegelisahan. Kucing atau anjing membantu membina hubungan sosial dan emosi. Kedua-duanya boleh mempengaruhi mood dan kesihatan mental.

Kajian dari Sempadan dalam psikologi melaporkan bahawa interaksi antara manusia dan haiwan dapat mengurangkan faktor tekanan, seperti:

 • hormon kortisol,
 • degupan jantung, dan
 • tekanan darah.

Apabila faktor di atas terkawal, anda mungkin dapat mengawal kemarahan anda dengan lebih baik, meningkatkan rasa empati, dan meningkatkan kepercayaan kepada orang lain.

Walaupun begitu, pakar masih memerlukan kajian lebih lanjut apakah kesannya sama ketika anda tidur dengan kucing atau anjing.

Bahaya tidur dengan anjing atau kucing

Walaupun terdapat manfaat untuk kesihatan fizikal dan mental anda, tidur dengan anjing, kucing, atau haiwan lain dapat mencetuskan sejumlah masalah kesihatan.

Berikut adalah beberapa risiko penyakit yang boleh menyerang anda ketika anda tidur dengan haiwan peliharaan.

1. Mengganggu kualiti tidur

Seperti pedang bermata dua, tidur dengan anjing atau kucing sebenarnya boleh mengganggu kualiti tidur. Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Haiwan , tidur dengan anjing di atas katil dapat meningkatkan pergerakan manusia.

Walaupun boleh mengganggu kualiti tidur, peserta kajian jarang terbangun dengan pergerakan anjing. Sementara itu, tidur dengan kucing mungkin bukan pilihan yang tepat.

Kucing adalah haiwan pada waktu malam, jadi mereka mungkin ingin bermain atau membangunkan anda semasa anda tidur.

2. Alahan yang semakin teruk

Bagi orang yang mempunyai alahan haiwan, seperti kucing, doktor anda mungkin mengesyorkan agar anda menjauhkan haiwan kesayangan anda dari rumah anda.

Sekiranya anda masih mahu menjaga kucing atau anjing anda di dalam rumah, ada baiknya anda tidak tidur bersama mereka.

Ini kerana rambut haiwan dapat berkumpul di permukaan mana pun, termasuk sprei. Oleh itu, cubalah menukar sprei secara berkala untuk melegakan simptom alergi.

3. menyebarkan penyakit tertentu

Memelihara haiwan seperti anjing dan kucing boleh menjadi sumber penyakit. Kerana haiwan peliharaan dapat menyebarkan penyakit zoonosis. Ini adalah penyakit yang disebabkan oleh virus, bakteria, parasit, hingga kulat.

Mikroorganisma ini dapat memicu pelbagai penyakit pada haiwan dan manusia, mulai dari penyakit ringan hingga serius, dengan berbagai cara, yaitu:

 • menjilat muka atau luka terbuka,
 • calar,
 • menggigit, atau
 • menahan sampah haiwan.

Jenis penyakit bawaan haiwan

Terdapat juga beberapa risiko penyakit yang ditularkan dari tidur dengan kucing atau anjing, termasuk:

 • kutu,
 • kurap (kurap), dan
 • jangkitan kulit yang disebabkan oleh hama.

4. Meningkatkan risiko SIDS (Sindrom Kematian Bayi secara tiba-tiba)

Walaupun kelihatan comel, bayi yang tidur dengan binatang peliharaan seperti anjing atau kucing sebenarnya cukup berbahaya. Kebiasaan ini meningkatkan risiko sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS).

Haiwan seperti anjing cenderung untuk tidur di wajah atau bayi mereka, yang boleh menghalang pernafasan dan meningkatkan risiko sesak nafas. Sebaiknya menjauhkan haiwan peliharaan dari bayi baru lahir untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku.

Jadi, tidur dengan haiwan peliharaan sebenarnya boleh dilakukan, selagi anda mempertimbangkan keadaan kesihatan diri dan haiwan anda.

Juga, cuba berunding dengan doktor atau doktor haiwan anda mengenai masalah ini untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found