Kesihatan kulit

Mengenal Maskne: Jerawat yang timbul kerana penggunaan topeng

Sejak wabak COVID-19 melanda, topeng adalah salah satu perkara yang mesti dipakai ketika keluar rumah. Namun, penggunaan topeng yang lebih kerap ini menimbulkan masalah baru, iaitu jerawat atau apa yang kemudian disebut istilah topeng. topeng atau topeng jerawat adalah jerawat yang terbentuk di kawasan yang ditutupi oleh topeng, iaitu pada bahagian hidung, dagu, atau pipi bawah.

Sebab kemunculan topeng

topeng adalah bentuk jerawat mekanikal yang berlaku kerana penggunaan topeng jangka panjang dan menyebabkan kulit wajah terus menggosok pada topeng. Ini boleh mencetuskan kerengsaan dan keradangan pada kulit. Pekerja kesihatan dan barisan hadapan, termasuk rakan saya dan saya di Omni Pekayon Hospital, mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan jenis jerawat ini kerana penggunaan topeng yang lebih ketat dan lebih lama.

Semasa kita bercakap dan bernafas, panas timbul yang kemudian terperangkap di dalam topeng. Ini menyebabkan kulit wajah menjadi lebih berpeluh dan lembap. Keadaan ini adalah tempat yang baik untuk bakteria, kulat, dan flora lain seperti Demodex (sejenis tungau kulit) untuk membiak.

Selain itu, penggunaan topeng yang tidak sesuai juga boleh menimbulkan masalah. Topeng pembedahan yang digunakan berulang kali atau topeng kain yang tidak dibasuh dengan betul boleh menjadi sumber pertumbuhan bakteria dan kulat.

Bagaimana untuk mengelakkan maskne?

Gunakan topeng dengan bijak

Pilih topeng mengikut keadaan dan keadaan kita. Semasa menggunakan topeng pembedahan, ia tidak boleh digunakan sepanjang hari atau berulang kali. Masker boleh diganti setiap 4 jam, jadi jika anda dalam perjalanan, anda harus membawa beberapa topeng tambahan.

Perkara yang sama berlaku untuk menggunakan topeng kain. Bahan topeng kain yang selesa terbuat dari kapas kerana bahan ini dapat memberikan peredaran udara yang lebih baik sehingga memberi peluang pada kulit untuk "bernafas". Untuk topeng kain, kaedah mencuci mestilah istimewa, iaitu dengan air panas untuk membunuh bakteria yang melekat pada permukaan kulit dan menggunakan bahan pencuci tanpa wangian.

Gunakannya asaspenjagaan kulit

Jangan menggunakan terlalu banyak bahan penjagaan kulit, kerana menggunakan topeng dapat meningkatkan pengiriman produk penjagaan kulit (terutamanya yang mengandungi asid dan retinol) ke kulit sehingga risiko kerengsaan lebih besar. Gunakannya penjagaan kulit asas penting untuk kulit, iaitu pembersih dan pelembap.

  • Pilih pencuci muka yang pembersih bukan sabun yang lembut dan sesuaikan dengan jenis kulit kita. Menggunakan pencuci muka yang tidak sesuai untuk jenis kulit anda sebenarnya boleh mencetuskan jerawat. Bersihkan wajah anda setelah kami bergerak dengan menggunakan topeng.
  • Gunakan pelembap ringan dan bebas wangian. Penggunaan pelembap selain melembapkan kulit juga melindungi dari geseran topeng.
  • Menggunakan pelindung matahari

Anda juga perlu menggunakan pelindung matahari semasa anda berada di luar rumah. Pelindung matahari yang mengandungi zink dan titanium dapat mencegah kerengsaan wajah kerana penggunaan topeng.

Elakkan menggunakan solekan terlalu tebal

Sekiranya anda mempunyai jerawat, anda harus mengelakkannya terlebih dahulu solekan. Solekan Yang tebal boleh menyumbat liang kulit dan mencetuskan jerawat.

Ini adalah langkah-langkah yang boleh diambil untuk mencegah topeng. Namun, satu perkara yang perlu diingat ialah semasa pandemik seperti keadaan semasa, penggunaan topeng masih merupakan perkara yang paling penting. Dengan memakai topeng, kita melindungi diri kita dan orang-orang di sekitar kita dari jangkitan virus COVID-19.

Salam sihat!