Kesihatan Seksual

Dam Dental, Seberapa Berkesan Mencegah Penyakit Menular Seksual Melalui Seks Oral?

Walaupun mustahil untuk hamil melalui seks oral, anda masih boleh mendapat penyakit kelamin jika tidak dilakukan dengan cara yang selamat. Walau bagaimanapun, penggunaan kondom sahaja tidak semestinya cukup untuk mencegah penularan jangkitan seksual dari seks oral. Sebabnya, tidak semua bahagian zakar ditutup sepenuhnya oleh kondom, jadi kemungkinan jangkitan masih boleh dipindahkan ke orang lain ketika menerima atau melakukan seks oral. Penyakit kelamin boleh disebarkan dari kawasan genital ke mulut dan dari mulut ke kawasan genital melalui air mani atau cairan vagina, misalnya ketika menelan sperma (sengaja atau tidak), atau melalui kontak langsung dengan kulit atau luka. Penyelesaiannya, anda perlu menggunakan empangan gigi.

Apakah empangan pergigian?

Pada mulanya, empangan gigi hanya digunakan secara khusus semasa prosedur pergigian di doktor gigi untuk melindungi kawasan mulut pesakit dari bakteria semasa mulut dan gigi sedang dibersihkan. Walau bagaimanapun, sekarang alat ini biasa digunakan sebagai kaedah perlindungan semasa hubungan seksual, memandangkan risiko besar menularkan jangkitan menular melalui seks oral dan dubur.

Empangan pergigian (sumber: dirancangparenthood.com)

Empangan gigi mempunyai prinsip yang sama dengan kondom pada umumnya. Yaitu sebagai kaedah penghalang agar cairan tubuh dari satu orang tidak berpindah ke yang lain semasa seks oral dan / atau seks oral-anal (rimming). Empangan gigi digunakan untuk melindungi anda dari penyakit kelamin yang dapat menular dari mulut, tekak, atau dubur.

Empangan gigi adalah getah getah nipis dan segi empat tepat yang boleh diregangkan. Empangan gigi boleh didapati dalam versi silikon atau poliuretana sebagai alternatif bagi orang yang alah kepada susu getah.

Bagaimana menggunakan empangan pergigian?

Produk ini digunakan untuk melakukan seks oral-vagina atau juga boleh digunakan untuk oral-anal. Empangan gigi berfungsi sebagai penghalang atau pelindung antara mulut seseorang dengan zakar, vagina, atau dubur pasangannya.

Cara menggunakannya adalah dengan meregangkan untuk menutupi bukaan kawasan kemaluan (contohnya bukaan vagina atau saluran dubur) semasa seks oral dari awal hingga akhir sehingga tidak ada hubungan langsung antara kulit atau kulit dengan cairan tubuh.

Berikut adalah langkah-langkah untuk menggunakannya:

Contoh cara menggunakan empangan gigi semasa seks oral-vagina (sumber: CDC.gov)
  • Keluarkan produk dari bungkusan dan pastikan ia masih dalam keadaan baik.
  • Periksa tarikh luput
  • Pastikan tidak ada bahagian yang koyak.
  • Gunakan alat untuk menutup mulut faraj atau mulut dubur.
  • Setelah digunakan, ikat dan buang ke tong sampah dan jangan gunakannya berulang kali.

Sama seperti kondom, helaian keselamatan ini hanya boleh digunakan untuk satu kali hubungan seks, dari awal hingga akhir. Ganti dengan yang baru untuk kegunaan seterusnya. Empangan gigi juga harus mula diregangkan di kawasan genital sebelum melakukan seks oral; jangan hanya menggunakannya ketika berada di tengah "pusingan". Peranti keselamatan ini hanya boleh dilepaskan setelah anda dan pasangan anda yakin bahawa alat ini sudah selesai sepenuhnya.

Penyakit seksual apa yang dapat dicegah dengan menggunakan empangan gigi?

Terdapat banyak penyakit kelamin yang dapat disebarkan melalui seks oral, termasuk klamidia, gonorea, sifilis, virus herpes (jenis 1 dan 2), HPV dan HIV. Bergantung pada jenis hubungan oral-ke-genital, IMS boleh mempengaruhi tekak, kawasan genital (zakar atau vagina), saluran kencing, dubur, dan rektum. Contohnya, jika pasangan anda mengalami jangkitan pada zakar atau faraj mereka (seperti klamidia atau gonorea), dan anda melakukan seks oral tanpa menggunakan penghadang, anda boleh terkena STI di mulut dan tekak anda.

Satu kajian dalam New England Journal of Medical menyatakan bahawa seks oral yang tidak selamat boleh menyebabkan barah tekak pada lelaki dan barah serviks pada wanita akibat jangkitan HPV.

Kondom boleh digunakan sebagai empangan pergigian kecemasan

Alat keselamatan ini sudah tersedia dalam produk yang dibungkus. Namun, jika anda tidak menemui jenis produk ini, anda boleh menggunakan kondom baru sebagai alternatif kecemasan. Berikut adalah panduan membuatnya dari kondom:

  • Pastikan kondom baru dan dalam keadaan baik, tidak ada bahagian yang koyak atau rosak.
  • Potong kedua-dua hujung kondom, hujung kepala zakar dan tepi getah atas.
  • Potong kondom memanjang di satu sisi untuk membentuk segi empat tepat.
  • Gunakan bahagian kondom ini dengan cara anda menggunakan empangan pergigian (lihat di atas)

Menggunakan empangan pergigian dapat mengurangkan risiko penularan penyakit kelamin. Walau bagaimanapun, empangan gigi bukanlah kaedah keselamatan yang disukai untuk melindungi diri semasa melakukan seks oral. Kondom harus menjadi pilihan pertama untuk sebarang jenis aktiviti seksual. Kondom tetap harus diutamakan untuk digunakan semasa melakukan aktiviti seks oral yang secara khusus melibatkan mulut ke zakar (blowjob) dan bukannya "empangan gigi".