Kesihatan Pencernaan

Makanan Sihat yang Disyorkan untuk Pesakit Hepatitis

Hepatitis adalah penyakit radang hati yang biasanya disebabkan oleh jangkitan virus. Agar tidak menyebabkan komplikasi yang lebih serius, pengambilan ubat secara berkala juga harus disertai dengan mengubah diet anda menjadi makanan yang lebih sihat. Jadi, makanan apa yang baik untuk diminum oleh pesakit hepatitis?

Makanan yang baik untuk pesakit hepatitis

Hati adalah salah satu organ yang mempunyai peranan paling penting dalam badan. Organ ini berfungsi sebagai sistem penapis yang membantu membuang toksin dan bahan buangan dan mengekalkan nutrien dari makanan yang anda makan setiap hari.

Hati yang meradang pasti tidak dapat berfungsi dengan optimum. Ini juga menyebabkan penderita hepatitis lebih rentan terhadap diabetes. Oleh itu, pengambilan makanan sihat sangat penting untuk mengurangkan kesan kerosakan yang disebabkan oleh hepatitis.

Diet yang sihat juga akan mengekalkan berat badan anda. Manfaat yang satu ini pasti tidak boleh dilepaskan, kerana kelebihan berat badan boleh menyebabkan pengumpulan lemak di hati yang berpotensi menimbulkan risiko sirosis.

Berikut adalah jenis makanan yang baik untuk pesakit hepatitis.

1. Buah-buahan dan sayur-sayuran

Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah makanan wajib di menu harian jika anda ingin mengamalkan gaya hidup sihat, termasuk pesakit hepatitis.

Pelbagai nutrien yang terkandung di dalamnya termasuk kalium, serat, vitamin C, beta karoten, dan asam folat dapat bertindak sebagai antioksidan yang melawan kerosakan sel. Selain itu, menurut penyelidikan, sayuran hijau mempunyai komponen yang dapat mengurangkan komposisi asid lemak di hati.

Penggunaan makanan kaya serat juga akan membantu anda mengurangkan keinginan untuk makan makanan manis dan berlemak kerana kesannya yang memuaskan.

2. Karbohidrat kompleks

Karbohidrat sering dielakkan sambil mengekalkan berat badan. Sebenarnya, makanan karbohidrat juga diperlukan untuk diet seimbang dan kesannya baik untuk pesakit hepatitis.

Pilih karbohidrat kompleks untuk diet anda. Tidak seperti karbohidrat sederhana, karbohidrat kompleks memerlukan masa lebih lama untuk dicerna. Hasilnya, anda akan mendapat lebih banyak tenaga dan merasakan kesannya lebih lama.

Karbohidrat kompleks juga mengandungi zink dan vitamin B6 yang baik untuk kesihatan hati anda. Beberapa makanan yang dikelaskan sebagai karbohidrat kompleks termasuk beras perang, beras perang, pasta gandum dan roti, dan jagung.

3. Protein

Makanan yang mengandung protein diperlukan untuk pesakit hepatitis kerana dapat melawan jangkitan dan menyembuhkan sel hati yang rusak. Protein akan membina dan mengekalkan jisim otot yang akan membantu dalam pembaikan tisu badan.

Memastikan pengambilan protein tentu sangat penting untuk mengelakkan anda dari masalah kekurangan zat makanan. Walau bagaimanapun, jangan mengambil secara berlebihan kerana akan menyebabkan komplikasi ensefalopati. Jumlah protein yang disyorkan dalam sehari adalah 1.25 hingga 1.5 g / kg berat badan.

Beberapa makanan protein yang baik untuk pesakit hepatitis adalah makanan laut, dada ayam, kacang, telur, produk tenusu dan produk soya.

4. Lemak baik

Lemak berfungsi untuk menyimpan tenaga, melindungi tisu badan, dan mengangkut vitamin melalui darah. Oleh itu, makanan yang mengandungi lemak juga masih diperlukan untuk pola diet pesakit hepatitis.

Gantikan pengambilan lemak dari daging merah dengan makanan yang lebih sihat seperti minyak zaitun, alpukat, dan salmon. Kandungan lemak dalam makanan ini adalah sejenis lemak tak jenuh yang dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.

Salmon mengandungi asid lemak omega 3 yang baik untuk kesihatan jantung dan otak. Selain itu, salmon juga dapat mengurangkan keradangan dan pengumpulan lemak di hati.

Manakala alpukat sendiri terkenal sebagai sumber lemak sayuran yang baik. Keberkesanannya telah ditunjukkan dalam sebuah kajian yang menunjukkan bahawa alpukat dapat membantu menurunkan berat badan dan meningkatkan kerja hati secara keseluruhan.

Walau bagaimanapun, pengambilan makanan dengan lemak baik untuk pesakit hepatitis masih harus dibatasi.

5. Kopi

Ramai yang tidak tahu, minuman berkafein seperti kopi dapat mengurangkan risiko kecederaan hati akibat hepatitis.

Ini dibuktikan dalam kajian yang dilakukan dengan memberikan kuesioner kepada lebih dari seribu pesakit penyakit hati yang berkaitan dengan pengambilan kafein selama 6 bulan. Akibatnya, pesakit yang minum sekurang-kurangnya 2 cawan kopi sehari mengalami keadaan fibrosis hati yang lebih ringan.

Sekiranya anda ingin merasakan faedahnya, minum kopi dengan cara yang sihat tanpa penambahan pemanis dan krimer. Sekiranya anda tidak menyukai kopi pahit, anda boleh menambah susu badam atau susu kedelai.

Mengembangkan diet untuk pesakit hepatitis tidak semestinya sukar. Kuncinya adalah memastikan anda menjauhkan diri dari semua pantang larang dan memenuhi pemakanan anda secara seimbang. Juga berjumpa dengan doktor atau pakar pemakanan anda untuk mencari makanan yang sesuai untuk anda.