Kesihatan Pencernaan

Pilihan Dadah yang Berkesan dalam Memusnahkan Batu Hempedu

Batu empedu adalah salah satu daripada banyak penyakit yang menyerang sistem pencernaan. Batu-batu ini terbentuk di pundi hempedu kerana kolesterol dan bilirubin yang berlebihan. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaannya akan bertambah buruk. Jadi, apa ubat yang biasanya diambil untuk memusnahkan batu empedu? Ayuh, lihat cadangan berikut.

Ubat untuk melegakan simptom batu empedu

Pundi hempedu adalah bekas yang dipenuhi hempedu. Cecair ini akan berfungsi untuk mencerna lemak, salah satunya adalah kolesterol. Apabila jumlah kolesterol lebih banyak daripada hempedu, kolesterol akan tertinggal, mendakan, dan akhirnya menjadi batu.

Kehadiran batu empedu inilah yang akan menyebabkan pelbagai gejala yang mengganggu, seperti sakit perut kanan atas yang menembusi ke belakang, disertai dengan loya dan muntah.

Tanpa rawatan yang betul, gejala boleh bertambah buruk. Sebenarnya, ia menyebabkan komplikasi, seperti kolesistitis (radang pundi hempedu) atau pankreatitis (radang pankreatitis). Menurut Winchester Hospital, untuk mengelakkan gejala batu empedu yang teruk dan komplikasinya, beberapa ubat boleh digunakan sebagai andalan, termasuk:

1. Ubat penahan sakit

Ubat ini tidak berfungsi sebagai buster batu empedu, tetapi sebagai gejala menghilangkan rasa sakit di perut dan belakang. Terdapat banyak ubat penghilang rasa sakit yang terdapat di farmasi dan kedai yang bagus dan boleh didapati sama ada dengan atau tanpa preskripsi doktor.

Jenis ubat penghilang rasa sakit kerana batu empedu biasanya menjadi pilihan pertama adalah acetaminophen. Sekiranya ubat ini tidak cukup berkesan, NSAID (ubat anti-radang nonsteroid) boleh digunakan sebagai pengganti, seperti aspirin, naproxen (Aleve), ibuprofen (Advil, Motrin), diclofenac, atau ketorolac.

Sekiranya ubat-ubatan yang disebutkan tidak berkesan untuk menghilangkan rasa sakit, doktor akan menetapkan NSAID dengan dos yang lebih tinggi.

Walaupun secara umum tersedia tanpa resep, ubat ini masih mempunyai kesan sampingan, seperti sakit perut, pening, sakit kepala, dan pendarahan pada lapisan perut.

2. Asid hempedu sekuestrant

Telah dijelaskan sebelumnya bahawa kolesterol berlebihan adalah penyebab batu empedu. Oleh itu, ubat untuk menurunkan kadar kolesterol jahat dalam tubuh dapat digunakan sebagai rawatan. Salah satunya adalah ubat penyekat asam hempedu, seperti kolestiramin (Questran, Prevalite), colestipol (Colestid, Flavored Colestid), dan colesevelam (Welchol).

Ubat batu empedu ini berfungsi dengan mengikat asid hempedu dalam usus dan meningkatkan perkumuhan asid hempedu dalam tinja. Ini akan mengurangkan jumlah asid hempedu yang kembali ke hati dan merangsang hati untuk menghasilkan lebih banyak asid hempedu pengganti.

Untuk meningkatkan pengeluaran asid hempedu, hati akan menggunakan lebih banyak kolesterol. Itulah sebabnya, kadar kolesterol dalam darah dapat menurun setelah minum ubat ini.

Dosis rendah ubat batu empedu ini dapat menurunkan kadar kolesterol sebanyak 10 hingga 15 peratus. Sementara itu, untuk dosis tinggi, kadar kolesterol dapat dikurangkan sebanyak 25 persen. Seperti ubat lain, urutan asid hempedu juga menyebabkan kesan sampingan, seperti sembelit, cirit-birit, dan pedih ulu hati.

Sekiranya anda mengambil warfarin, ia harus diminum 1 jam sebelum atau 4 hingga 6 jam selepas itu.

3. Ursodiol (asid Ursodeoxycholic)

Ubat yang menghancurkan batu empedu adalah ursodiol (asid Ursodeoxycholic). Biasanya, ubat itu digunakan sekiranya ukuran batu empedu tidak lebih dari 20 mm.

Ubat ini boleh dan perlu digunakan selama berbulan-bulan untuk mencegah berulang.

Ubat ini biasanya digunakan bersamaan dengan ubat pengikat asid hempedu kerana penyerapan tidak terganggu. Selain itu, ursodiol juga boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti cirit-birit dan ruam kulit.

4. Chenodiol (asid Chenodeoxycholic)

Ubat ini sangat biasa digunakan sebagai penghancur batu empedu. Namun, tidak semua orang boleh menggunakan ubat ini, terutama mereka yang mempunyai masalah hati. Begitu juga dengan ibu hamil dan ibu menyusu kerana boleh menyebabkan kecacatan kelahiran dan mengalir ke dalam susu ibu.

Sekiranya batu empedu telah menyebabkan keradangan pankreas, ubat ini juga harus dielakkan. Ubat ini perlu diambil sehingga batu empedu hancur sepenuhnya, tetapi tidak lebih dari 2 tahun.

Kesan sampingan yang mungkin berlaku semasa penggunaan chenodiol adalah sakit perut dan sel darah putih rendah. Oleh itu, semasa tempoh rawatan chenodiol, anda perlu menjalani ujian darah secara berkala.

5. Antibiotik

Antibiotik digunakan sebagai ubat untuk merawat penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria. Nah, batu empedu tidak disebabkan oleh jangkitan bakteria, jadi jangan gunakan ubat ini. Walau bagaimanapun, jika batu empedu telah menyebabkan komplikasi, doktor anda biasanya akan menetapkan antibiotik.

Batu empedu yang menyebabkan penyumbatan boleh menjadi "asas" bakteria membiak. Akibatnya, bakteria akan menjangkiti dan menyebabkan keradangan. Keadaan ini perlu dirawat dengan antibiotik. Ubat ini juga diberikan setelah anda menjalani pembedahan batu empedu.

Harap maklum bahawa batu empedu adalah penyakit yang memerlukan rawatan perubatan. Oleh itu, sebelum menggunakan ubat tersebut, berjumpa doktor terlebih dahulu. Lebih-lebih lagi, tidak semua orang sesuai menggunakan ubat yang sama kerana tubuh bertindak balas berbeza terhadap ubat-ubatan tertentu.

Anda juga perlu berjumpa doktor jika ubat yang anda ambil menyebabkan kesan sampingan yang mengganggu. Doktor akan menetapkan ubat lain yang lebih selamat tetapi mempunyai fungsi yang sama.

Rawatan jika ubat batu empedu tidak berfungsi

Sekiranya ubat batu empedu yang disenaraikan di atas tidak melegakan gejala anda, doktor anda boleh mengesyorkan rawatan lain, termasuk:

  • Lithotripsy gelombang kejutan Extrotorporeal (ECSWL). Rawatan untuk memecahkan batu empedu dengan menggunakan gelombang kejutan melalui tisu lembut di dalam badan. Biasanya prosedur ini dilakukan apabila batu empedu berdiameter kurang dari 2 cm.
  • MTBE (metil tersier-butil eter). Rawatan dengan menyuntik pelarut metil tersier-butil eter untuk melarutkan batu empedu. Malangnya, rawatan ini boleh menyebabkan sensasi terbakar yang teruk.
  • Kolesistostomi perkutan (PC). Prosedur ini menggunakan jarum untuk menarik cecair di pundi hempedu dan memasukkan kateter melalui kulit untuk mengalirkan cecair. Selepas itu, pembedahan membuang pundi hempedu atau meletakkan stent endoskopi antara pundi hempedu dan saluran pencernaan.

Sama seperti menentukan ubat batu empedu, pemilihan rawatan yang tepat harus dinilai terlebih dahulu. Doktor mungkin meminta anda melakukan pemeriksaan lebih lanjut untuk menentukan rawatan yang tepat dengan mengambil kira faedah dan kesan sampingan yang mungkin berlaku.