Gangguan Darah

Bahaya Pembekuan Darah di Kaki Kerana Duduk Terlalu Lama

Kerja pejabat memaksa sebahagian daripada kita duduk terlalu lama di hadapan skrin komputer. Belum lagi masa perjalanan ke dan dari pejabat yang juga dihabiskan dengan duduk di dalam kereta atau pengangkutan awam.

Menurut laporan yang diterbitkan dalam Annals of Internal Medicine, rata-rata orang menghabiskan lebih dari separuh masa aktiviti mereka dalam keadaan tidak aktif - sama ada duduk atau berbaring. Sebenarnya, kebiasaan pergerakan malas dikaitkan dengan peningkatan risiko masalah kesihatan. Bermula dari diabetes, obesiti, hingga penyakit jantung.

Tetapi tidak ramai yang menyedari bahawa duduk terlalu lama boleh menyebabkan pembekuan darah di kaki, terutama di paha atau betis, yang disebut trombosis urat dalam (DVT). Gumpalan darah sebenarnya normal, tetapi dapat secara senyap-senyap mematikan ketika memburuk dan tidak dirawat dengan baik.

Ketahui lebih lanjut mengenai beberapa gejala dan penyebab pembekuan darah di kaki, dan cara mengelakkannya.

Bagaimana boleh duduk terlalu lama menyebabkan pembekuan darah di kaki?

Gumpalan darah yang berlaku di salah satu saluran darah utama di dalam badan dikenali sebagai trombosis urat dalam (DVT). Apabila terdapat zat atau zarah asing yang menghalang darah mengalir secara normal atau pembekuan dengan betul, ini boleh menyebabkan pembekuan darah di kaki. Ketidakseimbangan kimia dalam proses pembekuan darah juga dapat menyebabkan darah membeku. Selain itu, masalah dengan injap vena juga menyukarkan darah kembali ke jantung.

Trombosis urat dalam (DVT) kadang-kadang berlaku tanpa sebab yang jelas. Walau bagaimanapun, risiko mengembangkan DVT meningkat dalam situasi tertentu, seperti ketika anda duduk terlalu lama. Duduk berjam-jam menjadikan aliran darah tersekat di bahagian bawah badan. Ini menyebabkan darah berkumpul di sekitar pergelangan kaki dan menyebabkan pembengkakan pada vena varikos yang kemudian membawa kepada pembekuan darah.

Keadaan ini biasanya tidak perlu dibimbangkan kerana ketika anda mula bergerak, aliran darah juga akan mula bergerak secara merata ke seluruh badan. Walau bagaimanapun, jika anda tidak bergerak untuk jangka masa yang panjang - seperti selepas pembedahan, disebabkan oleh penyakit atau kecederaan, atau dalam perjalanan yang panjang - aliran darah anda sebenarnya boleh menjadi perlahan. Aliran darah yang perlahan meningkatkan risiko pembekuan darah.

Siapa yang paling berisiko untuk DVT?

Risiko anda mendapat DVT juga meningkat sekiranya anda atau keluarga terdekat anda pernah mengalami DVT pada masa lalu, dan anda:

  • Berat badan berlebihan atau kegemukan
  • Asap
  • Kekeringan
  • Mengandung
  • Lebih dari 60, terutamanya jika anda mempunyai keadaan yang membatasi pergerakan anda

Bengkak, kemerahan, sakit yang menyerupai kekejangan otot yang teruk, sensasi hangat, dan kawasan lembut adalah tanda-tanda pembekuan darah di kaki anda, terutamanya jika gejala ini hanya berlaku pada satu kaki. Anda lebih cenderung mengalami gumpalan hanya pada satu kaki, daripada kedua-duanya.

Apakah bahaya pembekuan darah di kaki?

Gumpalan darah adalah normal dan pada dasarnya tidak berbahaya. Ini diperlukan untuk mengelakkan anda kehilangan banyak darah dalam situasi tertentu, seperti ketika anda cedera. Pada kebiasaannya, badan anda akan melancarkan pembekuan darah secara semula jadi setelah kecederaannya sembuh. Tetapi kadang-kadang pembekuan darah boleh berlaku tanpa kecederaan atau tidak hilang. Dan apabila gumpalan darah ini terlepas dan bergerak ke bahagian badan yang lain, boleh membahayakan.

Gumpalan darah di kaki yang bergerak untuk menyekat paru-paru boleh menyebabkan emboli paru. Embolisme paru adalah komplikasi DVT yang paling serius dan boleh membawa maut sekiranya anda tidak mendapatkan bantuan perubatan secepat mungkin.

Sekiranya benjolan kecil, ia mungkin tidak menyebabkan gejala. Sekiranya cukup besar, darah beku boleh menyebabkan sakit dada dan sukar bernafas. Gumpalan besar boleh menyebabkan kerosakan paru-paru, dan menyebabkan kegagalan jantung. Kira-kira satu daripada 10 orang dengan DVT yang tidak dirawat boleh mengalami emboli paru yang teruk.

Apabila gumpalan darah di kaki keluar ke arteri jantung atau otak dan menyumbatnya, ia boleh menyebabkan serangan jantung dan strok apabila bekuan darah tiba-tiba pecah.

Bagaimana untuk mengelakkan pembekuan darah di kaki?

Cara paling berkesan untuk mengelakkan pembekuan darah di kaki terlalu lama adalah dengan mengurangkan masa anda duduk dan mula bergerak lebih banyak, termasuk dalam perjalanan jauh.

  • Bergerak lebih banyak. Sekiranya anda sudah lama duduk di tempat kerja, tidak mengapa bangun dan berjalan sesekali (contohnya ke bilik mandi, minum air, atau berjalan-jalan petang untuk mencari makanan ringan). Atau, anda boleh bersenam sedikit di ruang bilik hanya dengan melakukan gerakan sederhana. Akan lebih baik jika anda memilih untuk menggunakan tangga untuk sampai di tingkat pejabat daripada menggunakan lif, dan memberikan tempat duduk anda kepada seseorang yang lebih memerlukannya ketika menaiki pengangkutan awam.
  • Semasa mengambil penerbangan panjang, bangun dan berjalan di sepanjang lorong kabin kapal terbang. Atau, lakukan peregangan kaki di kerusi anda. Sekiranya melakukan perjalanan dengan kereta atau pengangkutan awam, berhenti setiap 1-2 jam dan pergi ke kawasan rehat untuk berjalan kaki sebentar.
  • Minum banyak air Ini juga dapat membantu anda menurunkan risiko terkena pembekuan darah. Elakkan kopi dan alkohol. Kedua-dua minuman ini adalah penyahhidratan, yang membuat saluran darah anda menyempit dan darah menebal menjadikan anda lebih cenderung mendapat pembekuan darah.
  • Bersenam secara berkala - setiap hari, jika boleh. Berjalan, berenang, dan berbasikal adalah contoh aktiviti yang baik untuk memastikan peredaran darah lancar. Senaman juga akan membantu menguruskan berat badan anda, bersama dengan diet rendah lemak dan tinggi serat dengan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan.
  • Sekiranya anda merokok, berhenti sekarang. Merokok meningkatkan tekanan darah yang meningkatkan risiko pembekuan darah. Tidak pernah terlambat untuk berhenti merokok
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found